Pučka pravobraniteljica nabrojila na što joj se građani sve žale i koji su problemi najučestaliji

Tena Šimonović Einwalter podnijela je u Hrvatskom saboru novo godišnje izvješće

FOTO: screenshot

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podnijela je u petak Hrvatskom saboru novo godišnje izvješće, u kojem, među ostalim, ističe da su se prošle godine građani najviše obraćali zbog problema s ostvarivanjem prava na zdravlje, diskriminaciju i kršenja prava na rad.

“Pučkoj pravobraniteljici su se prošle godine građani najviše obraćali zbog problema s ostvarivanjem prava na zdravlje, zatim na diskriminaciju u različitim područjima života i na kršenje prava na rad”, istaknuto je u priopćenju pučke pravobraniteljice.

Otežane zdravstvene usluge

Pritužbe vezane uz pravo na zdravlje pokazale su da su zdravstvene usluge bile otežano dostupne, nedostajalo je liječnika i liječničkih timova, a pacijenti često nisu dobivali potpune informacije. Stanovnici udaljenih mjesta i otoka ukazivali su na strah da će ostati bez jedinog liječnika, onkološki pacijenti da se suočavaju s listama čekanja i pokvarenim dijagnostičkim aparatima, dok palijativnim pacijentima prečesto nije bio olakšan dostojanstveni kraj života.

“Pritužbama su se obraćali ljudi s teškim i/ili kroničnim oboljenjima i u lošoj financijskoj situaciji, majke koje primaju rodiljnu/roditeljsku potporu i studenti koji studiraju izvan Hrvatske koji su izgubili obvezno zdravstveno osiguranje nakon uvođenja obveze redovnog osobnog dolaska u HZZO”, istaknuto je u priopćenju.

Najveći broj pritužbi na diskriminaciju odnosilo se područje rada i zapošljavanja, dok je najučestalija osnova bila rasno ili etničko odnosno nacionalno podrijetlo, čemu su najizloženiji Romi. Velik broj slučajeva diskriminacije ostaje neprijavljen te je i dalje potrebno i podizati svijest o zabrani diskriminacije i jačati mehanizme zaštite. Tome može doprinijeti i analiza sudske prakse, koja je također dio Izvješća pučke pravobraniteljice za 2023. godinu.

Otkazi, neprijavljeni rad i neisplata plaća

Pritužbe vezane uz pravo na rad odnosile su se, između ostalog, na nezakonite otkaze, neprijavljeni rad, neisplatu plaće ili isplatu dijela „na ruke“ i zlostavljanje na radu (mobing). Nije došlo do potrebnih izmjena Zakona o strancima kojima bi se stranim radnicima olakšala odluka da prijave kršenje svojih prava, omogućilo učenje jezika na nacionalnoj razini i regulirali uvjeti smještaja.

Građanima nije bilo dovoljno dostupno cjenovno priuštivo stanovanje, dok je socijalno stanovanje nerazvijeno te je za zaštitu prava na adekvatno stanovanje potrebno donijeti stambenu politiku i osigurati socijalno stanovanje. Obnova nakon potresa se ubrzala, ali brojni građani i dalje čekaju da njihov dom dođe na red, navodi se u priopćenju.

Sustav socijalne skrbi treba biti učinkovitiji – dobro organiziran, usmjeren na korisnike, s odgovarajućim kapacitetima, dostupan svima, dok bi naknade trebale osigurati značajnije smanjenje siromaštva. Socijalni radnici su navodili da su i nakon reorganizacije sustava preopterećeni administracijom i da „od papira ne vide ljude“. Beskućnicima su bila ugrožena brojna prava, često su “nevidljivi” i stigmatizirani, a nisu obuhvaćeni sustavnim mjerama i politikama, navode.

Stariji žive u riziku od siromaštva

Ističu i da sve više starijih osoba živi u riziku od siromaštva (njih 34,8 posto), a osobito su ugroženi stariji koji žive sami (59,9 posto). Uvedeni su novi mehanizmi zaštite od zlouporaba ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, uključujući i temeljem preporuka pučke pravobraniteljice. Takvih pomaka nije bilo dovoljno u prevenciji i suzbijanju nasilja nad starijima. “Pritužbe i inspekcijski nadzori domova za starije ukazivali su na neadekvatne uvjete smještaja i postupanje prema korisnicima, dijelom zbog nedostatka zaposlenih, ali i manjka svijesti o dostojanstvu i pravima starijih osoba”, navode.

Vezano za slobodu izražavanja, i u 2023. je bila zamjetna niska razina političke komunikacije. “Tim trendom normalizira se neprihvatljiva komunikacija među građanima, a osobit problem su netrpeljivost i govor mržnje na internetu. Novinari su bili suočavani s tzv. SLAPP tužbama, napadima i prijetnjama. Razlog za zabrinutost bila je i najava izmjena Kaznenog zakona, a važno je pratiti hoće li i kako novo kazneno djelo utjecati na slobodu medija”, istaknuto je u priopćenju.

Ističu i da, s obzirom na to da se rok podnošenja godišnjeg izvješća ove godine (kraj ožujka) događa istovremeno kada je raspušten Hrvatski sabor i kada su raspisani parlamentarni izbori, Pučka pravobraniteljica do završetka parlamentarnih izbora neće javno istupati. “Kako bi naglasila potrebu ažurne rasprave o izvješću u Hrvatskom saboru u budućnosti, pučka pravobraniteljica će ovo Izvješće predstaviti javnosti na konferenciji za medije nakon konstituiranja novog saziva Sabora”, navode u priopćenju.