Razotkriveno: ogromno curenje metana u Kazahstanu trajalo je mjesecima, posljedice za atmosferu su zastrašujuće

Tvrtka Buzachi Neft opovrgava curenje golemih količina metana

AKSU, CHINA - OCTOBER 25: An oil drilling rig stands at the Yuejin 3-3 well operated by China Petrochemical Corporation Sinopec Group in the Tarim Basin on October 25, 2023 in Aksu Prefecture, Xinjiang Uygur Autonomous Region of China. China started to test the 9,432-meter-deep Yuejin 3-3 well, the deepest oil and gas well in Asia on November 15. Copyright: xVCGx 111464513736,Image: 822162597, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxCHN, Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no
FOTO: Profimedia/Ilustracija

Jedno od najgorih curenja metana u povijesti dogodilo se prošle godine na bušotini u Kazahstanu, pokazala je nova analiza BBC-a. Procjenjuje se da je nakon eksplozije koja je izazvala šestomjesečni požar, iscurilo 127.000 tona plina.

Metan je puno jači staklenički plin od ugljičnog dioksida. Tvrtka u čijem je vlasništvu bušotina, Buzachi Neft negira da je iscurila znatna količina metana.

Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša, negativan utjecaj ovakvog curenja plina može se usporediti s onim koji je posljedica vožnje 717.000 automobila na benzin tijekom godine dana. “Trajanje curenja je neuobičajeno, a količina ogromna”, rekao je voditelj UN-ovog Međunarodnog opservatorija za emisije metana Manfredi Caltagirone.

Plin curio od lipnja

Curenje je počelo 9. lipnja 2023., kada je tijekom bušenja u regiji Mangistau, u jugozapadnom Kazahstanu, došlo do eksplozije koja je izazvala požar. Požar je trajao do kraja godine i stavljen je pod kontrolu tek 25. prosinca.

Lokalne vlasti rekle su za BBC da se trenutno izvode radovi na zatvaranju bušotine cementom. Prirodni plin prvenstveno se sastoji od metana, bezbojnog plina. No, kada kroz njega prolazi Sunčeva svjetlost, stvara se jedinstveni trag koji mogu pratiti sateliti.

Curenje metana u Kazahstanu prva je istražila francuska geoanalitička tvrtka Kayrros. Njihovu analizu sada su potvrdili Nizozemski institut za istraživanje svemira i Politehničko sveučilište u Valenciji u Španjolskoj. Znanstvenici su nakon analize satelitskih snimki zaključili da su visoke koncentracije metana bile vidljive u 115 navrata između lipnja i prosinca te da je tijekom ovog incidenta iscurilo 127.000 tona metana.

Vrlo dosljedna mjerenja

“Detektirali smo oblake metana na pet različitih satelitskih instrumenata osjetljivih na metan. Svaki od njih mjeri metan na specifičan način, no mjerenja su dosljedna”, kazao je Luis Guanter s Politehničkog sveučilišta u Valenciji.

Tvrtka Buzachi Neft opovrgava curenje golemih količina metana te da je bušotina sadržavala zanemarivu količinu plina koji je ionako izgorio tijekom curenja iz bušotine.

Navode da je u atmosferu iscurila vodena para koja je formirala bijele oblake vidljive sa satelita čime su sugerirali da su sateliti zamijenili vodenu paru s metanom i da znanstvenici nisu uzeli u obzir metan koji je već bio u zraku prije eksplozije.

Provedena službena istraga

“Testirali smo potencijalni učinak vodene pare ili dima i nismo pronašli nikakav znak o interakciji s našim mjerenjima”, rekao je Guanter, dodao da su tražili samo izdvojene oblake metana i da na njihove metode ne bi utjecao metan koji je već bio u atmosferi.

Službena istraga o uzrocima nesreće, koju je vodio Odbor za industrijsku sigurnost Atyraua, otkrila je da Buzachi Neft nije uspio na odgovarajući način nadzirati rad na bušotini. Okrivljuju podizvođača Zaman Energo za brojne propuste u procesu bušenja.

Kazahstansko ministarstvo energetike je u priopćenju navelo da je rješavanje curenja složena tehnička operacija i da ne postoji univerzalno rješenje za sprječavanje sličnih incidenata.