Robot ubio radnika, zgrabio njega umjesto kašete s paprikama

Radnik u Južnoj Koreji je provjeravao senzore robota, no sve je pošlo po zlu

FOTO: AFP, Pixsell

Robot je u Južnoj Koreji nasmrt zgnječio čovjeka nakon što ga nije uspio razlikovati od kutija nakrcanih proizvodima kojima je rukovao, izvijestila je u srijedu novinska agencija Yonhap.

Radnik je provjeravao senzore robota u distribucijskom centru za poljoprivredne proizvode u južnokorejskoj pokrajini Gyeongsang. Čini se da se industrijski robot, koji je podizao kutije napunjene paprikama i stavljao ih na paletu, pokvario i identificirao čovjeka kao – kutiju.

Strašne ozljede

Robotska ruka gurnula je čovjekov gornji dio tijela prema pokretnoj traci, zgnječivši mu lice i prsa, navodi Yonhap. Prebačen je u bolnicu, ali ozljede su bile preteške te im je podlegao.

Nesretni muškarac, inače zaposlenik tvrtke koja je proizvela robotsku ruku, provjeravao je stroj do kasno u noć, kada se pokvario.

Zatočenik robota

U izjavi nakon incidenta, predstavnik tvrtke Donggoseong Export Agricultural Complex, koja je vlasnik tvornice, pozvao je na uspostavu “preciznog i sigurnog” sustava.

Da opasnost ovog tipa nije tek sporadična, pokazuje i incident iz ožujka, kad je Južnokorejac u svojim 50-ima pretrpio ozbiljne ozljede nakon što ga je zarobio robot dok je radio u tvornici za proizvodnju automobilskih dijelova, piše BBC.