Rupert Murdoch se povlači: 'Gotova je 70 godina duga karijera'

Murdoch (92) je Fox News pokrenuo 1996. godine

File photo dated 20/07/11 of Rupert Murdoch leaving his London residence the day after he addressed the Commons Culture, Media and Sport Committee on phone hacking claims. Media tycoon Rupert Murdoch is to retire as chairman of his Fox and News Corp businesses, the firms said in a statement. Issue date: Thursday September 21, 2023.,Image: 807170606, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no

Medijski mogul Rupert Murdoch odstupio je s mjesta predsjednika Foxa i News Corpa, okončavši tako sedam desetljeća dugu karijeru. Njegov stariji sin Lachlan vodit će obje kompanije. U dopisu zaposlenicima, Murdoch je rekao da je “pravo vrijeme” da preuzme “drugačije uloge”.

Murdoch (92) pokrenuo je Fox News 1996. godine, a sada je to najgledaniji news TV kanal u SAD-u. “Cijeli svoj profesionalni život svakodnevno sam se bavio novostima i idejama i to se neće promijeniti”, napisao je Murdoch u dopisu.

Kao čelnik Foxa i News Corporationa, koji izdaje utjecajne novine kao što su The Wall Street Journal i tabloid New York Post, Murdoch je desetljećima imao znatan utjecaj u Republikanskoj stranci. Njegova odluka da odstupi s mjesta predsjednika uprave svojih kompanija potrest će medijsku industriju baš u trenutku kada se predsjednička utrka u Americi zahuktava, piše CNN.

U medijima još od 1950-ih

Murdoch je sina Lachlana, koji će ga naslijediti, opisao kao “strastvenog, principijelnog vođu”. Nije jasno hoće li se Foxov smjer promijeniti pod Lachlanom, ali Rupert je signalizirao da će Lachlan zadržati desničarski urednički smjer po kojem su njegove medijske tvrtke poznate.

Murdochov prodor u medijski biznis započeo je 1950-ih s malim australskim novinskim lancem, da bi kasnije postao veliki holivudski direktor kada je 1985. od naftaša Marvina Davisa kupio Twentieth Century Fox za 600 milijuna dolara. Godine 1986. ušao je u televizijski posao nakon što je kupio nekoliko američkih televizijskih postaja i osnovao Fox Broadcasting.

Fox News pokrenut je 1996. kao konkurent CNN-u. Posljednjih je godina, pod njegovom palicom, Fox plasirao lažne vijesti, uključujući one vezane uz pandemiju koronavirusa.