Rusi pokrenuli goleme napade baš na ukrajinski Dan pobjede nad nacizmom

Napadnuta je kritična infrastruktura diljem Ukrajine, a za sada nema izvješća o žrtvama

Police officers walk at the site of a car bomb explosion outside a building housing a local TV station in the Russian-held city of Melitopol in southern Ukraine on October 25, 2022. (Photo by STRINGER / AFP)
FOTO: AFP

Na dan koji Ukrajina obilježava pobjedu nad nacizmom, Rusija je pokrenula golemi raketni napad na njihovu infrastrukturu. “Na Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, nacist Putin je izveo veliki raketni napad na Ukrajinu”, piše predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u tvitu.

Zelenski tvrdi da je ispaljeno više od 50 projektila i 20 bespilotnih letjelica “Shahed”, te da je gađana infrastruktura u Lavovu, Vinici, Kijevu, Poltavi, Kirovohradu, Zaporožju i Ivano-Frankovsku. Dodaje i da su službe već na terenu, te da rade na saniranju “ruskog terora”. “Cijeli svijet mora razumjeti tko je tko. Svijet ne smije dati priliku novom nacizmu”, dodaje Zelenski.

Galuščenko: ‘Masovni napad na energetsku infrastrukturu’

O napadu je na Telegramu pisao i ukrajinski ministar energetike German Galuščenko. “Još jedan masovni napad na našu energetsku industriju!”, piše Galuščenko, te nastavlja navoditi da su napadnuta ista područja kao i u predsjednikovu tvitu.

Osim zaporoške regije, sve druge regije su daleko od prve linije fronte, koja se proteže kroz istok i jugoistok zemlje. Razmjeri jutrošnjeg ruskog napada još uvijek nisu potpuno procijenjeni, a iz Moskve za sada nije bilo komentara.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo piše na Telegramu da je oštećena oprema u jednom od njegovih pogona u središnjoj Ukrajini, no nisu ulazili u detalje.

U Poltavi napadnuta energetska infrastruktura

U središnjoj regiji Poltave, objekt energetske infrastrukture napadnut je dronom, a napad je izazvao požar, izvijestio je guverner regije Filip Pronin na Telegramu. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo ozlijeđenih.

Guverneri regija Vinica i Zaporožje objavili su da su napadnuti kritični objekti civilne infrastrukture, no nisu naveli pojedinosti.

Zračna obrana radila oko Kijeva i Lavova

Serhij Propko, čelnik kijevske gradske vojne uprave izvijestio je da su svi projektili koji su krenuli za Kijev uništeni, te da u napadu nije bilo veće štete, niti ozlijeđenih. Svjedoci su za Reuters rekli da su se diljem Kijeva mogle čuti eksplozije, koje su im zvučale kao sustavi protuzračne opreme koji obaraju rakete.

Zračna obrana radila je i u Lavovskoj regiji, gdje je odbijen ruski napad. U regiji koja graniči s NATO članicom Poljskom dogodilo se nekoliko eksplozija, kažu regionalni dužnosnici.