Rusija, čini se, planira novu veliku ofenzivu: 'Ukrajinci će ih teško zaustaviti ako se hitno ne dovedu u red'

Sposobnost Ukrajine da zaustavi ruska napredovanja na bojišnici mnogo je manja nego lani

FOTO: Telegram/AFP

Dolazak proljeća u Ukrajini označava svojevrsnu vrstu predaha u ratu. Toplije vrijeme znači da bjesomučni ruski napadi na ukrajinsku elektromrežu i plinsku infrastrukturu neće biti toliko nepodnošljivi kao tijekom zime.

S dolaskom toplijeg vremena zaraćene strane ulaze u sezonu blata i perioda od mjesec ili dva u kojima je kretanje vojske otežano. To bi trebalo spriječiti val ruskih napada duž prve crte bojišnice koja se proteže diljem istočne i južne Ukrajine. No, predah, vrlo je vjerojatno, neće dugo potrajati.

Naime, postoji strah da će na prijelazu iz proljeća u ljeto Rusi pokrenuti novu veliku ofenzivu, kao što su to učinili prošle godine. A sposobnost Ukrajine da ovaj put zaustavi Ruse mnogo je manja nego lani. I zato mora hitno mobilizirati više trupa i izgraditi snažniju obranu na prvoj crti, piše The Economist.

Krive Zapad za svoje probleme

Kijev za svoje nevolje krivi zapadne saveznike koji su u zadnje vrijeme opterećeni ratom na Bliskom istoku, predstojećim izborima i vlastitim ekonomskim brigama. Ovdje se prije svega misli na golemi američki paket vojne pomoći Bidenove administracije, koji je blokiran u Kongresu.

Ukrajinski su vojnici stoga ograničeni u streljivu, dok ih Rusija na nekim mjestima nadmašuje oružjem u omjeru 5:1. Za primjer, Rusija je samo u jednoj noći prošlog tjedna lansirala više od 150 bespilotnih letjelica i projektila, dok Ukrajini s druge strane ponestaje oružja kojim mogu uspješno presretati takve smrtonosne prijetnje iz zraka.

Zbog blokade američkog paketa vojne pomoći postoji rizik da Rusija probije ukrajinske obrambene linije, a ništa bolja situacija nije ni s rukom spasa iz Europe. Iako često jak na riječima, francuski predsjednik Emmanuel Macron šalje (pre)malo vojne opreme Kijevu. Paralelno, njemački kancelar Olaf Scholz odbija opskrbiti Ukrajinu moćnim projektilima dugog dometa Taurus. Europa nije uspjela ispuniti svoj cilj da Ukrajini dopremi milijun granata do ovog mjeseca.

Zelenski se nije dovoljno potrudio

I novac je također problem oko kojeg Kijev očekuje pomoć Europe. No, i Poljska i Francuska, između ostalih, pokušavaju blokirati ukrajinski vitalni poljoprivredni izvoz kako bi zaštitile vlastite poljoprivrednike.

Međutim, ni Ukrajina ne može za svoju situaciju kriviti samo saveznike jer je i sama odgovorna za neke pogreške. Primjerice, nedostatak ljudstva. Dok se Rusija sprema za još jedan val mobilizacije, koji će zbog nedavnog terorističkog napada u Moskvi biti bolje prihvaćen u javnosti nego ranije regrutacije, ukrajinski pokušaji prikupljanja novaka zaglavili su u demokratskoj proceduri. Naime, navodno je na nacrt zakona koji bi vladi dao više prostora za prikupljanje vojske koja joj je potrebna podneseno više od 1000 amandmana.

“U nedostatku novca i u strahu od nepopularnosti, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije se dovoljno potrudio kako bi postigao svoje ciljeve”, piše The Economist.

Kijev još uvijek sanja protuofenzivu

Osim toga, Ukrajina je prilično kasnila s jačanjem svojih obrambenih linija. To je na neki način i razumljivo, s obzirom na to da Kijev još uvijek sanja o novoj protuofenzivi i strepi od ideje da bi trenutna linija bojišnice mogla očvrsnuti u nešto nalik granici, liniji koja odsijeca petinu zemlje i lišava je većine pristupa moru.

“Ideja da bi ta linija mogla postati temelj za buduće mirovne pregovore upravo je ono što je Zelenski želio izbjeći. Ali, opasnosti su sada tolike da je to najmanje loša opcija. Posljednjih tjedana kopači su krenuli s poslom, a zmajevi zubi pokazuju svoj ‘sjaj’. Trebalo je početi puno ranije. Molite se da ne bude prekasno”, piše The Economist.