Ruske snage ušle u zračnu bazu u kojoj su smješteni američki vojnici, Putin sve agresivnije širi svoj utjecaj na zapadu Afrike

SAD i saveznici pomalo napuštaju brojne zapadnoafričke zemlje

Young boys gather on top of a car while displaying flags of Niger, Burkina Faso and Russia during a demonstration for the immediate departure of United States Army soldiers deployed in northern Niger in Niamey, on April 13, 2024. Thousands of people demonstrated on April 13, 2024 in Niger’s capital Niamey to demand the immediate departure of American soldiers based in northern Niger, after the military regime said it was withdrawing from a 2012 cooperation deal with Washington. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Nakon odluke nigerske hunte da protjera američke snage iz svoje zemlje, rusko vojno osoblje stiglo je u zračnu bazu u kojoj su smješteni američki vojnici, piše Guardian. Vojni časnici koji su preuzeli vlast u toj zapadnoafričkoj državi rekli su SAD-u da povuče svojih gotovo 1000 vojnika.

Do državnog udara prošle godine bili su ključni partner Washingtona u borbi protiv pobunjenika koji su ubili tisuće i izazvali raseljavanje milijuna ljudi. Visoki američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je za Reuters da se ruske snage nisu “miješale” s američkima, već su koristile odvojeni hangar koji se nalazi pored Zračne luke Diori Hamani u Niameyu, glavnom gradu Nigera.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici bili su prisiljeni premjestiti svoju vojsku iz nekoliko afričkih zemalja nakon državnih udara. Nakon njih su vlast preuzele skupine koje se žele distancirati od Zapada.

Deseci ruskih dužnosnika u zemlji

Osim što će američki vojnici napustiti Niger, već su napustili Čad, a francuske snage izbačene su iz Malija i Burkine Faso. Rusija je iskoristila priliku kako bi tamo širila svoj utjecaj i predstavlja se kao prijateljska zemlja bez kolonijalne povijesti na kontinentu.

Mali je, primjerice, posljednjih godina postao jedan od najbližih afričkih saveznika Rusije. Jedan od primjera u kojima se očituje njihovo savezništvo jest djelovanje Wagnerovih plaćenika u zemlji.

Nigerske vlasti navodno su rekle SAD-u da će oko 60 ruskih vojnih dužnosnika biti stacioniranu u Nigeru, ali taj broj nije službeno potvrđen. Nakon državnog udara, američka vojska premjestila je dio svojih snaga u Nigeru iz zračne baze 101 u zračnu bazu 201 u gradu Agadezu.

SAD izgradio skupu zračnu bazu

SAD je izgradio zračnu bazu 201 u središnjem Nigeru po cijeni većoj od 100 milijuna dolara. Od 2018. koristi se za napade na borce Islamske države i Al-Kaide. S obzirom na to da više neće imati vojnu prisutnost, Washington je zabrinut zbog islamskih militanata u Sahelu.

Niger je od američke vojske zatražio povlačenje nakon sastanka u Niameyu sredinom ožujka. Naime, američki dužnosnici bili su zabrinuti zbog dolaska ruskih snaga i iranske potrage za sirovinama u zemlji. Iako nigerski dužnosnici nisu SAD-u dali ultimatum, jasno im je dano do znanja da ne mogu biti u bazi s ruskim snagama.

Iako nisu donesene nikakve odluke o budućnosti američkih trupa u Nigeru, anonimni dužnosnik je za Guardian rekao da je plan da se vrate u matične baze u Njemačkoj.