Šef osječkih vatrogasaca: 'Gasitelji su učinili čudo. Plastika je tekla poput lave, zato je i nastradao naš kolega'

Noćas je na požarištu dežuralo 20 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila

04.10.2023., Osijek - U pogonu osječke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Požarište na području tvrtke Drava International u Brijestu kod Osijeka i dalje je aktivno. Noćas je tamo dežuralo 20 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su protekle noći gasili rubna područja i natapali vodom površine s plastikom, a dosta toga još gori.

“Stanje je pod kontrolom, požar je ostao u onim granicama sektora koje smo mi jučer odredili”, rekao je za HRT Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Primjena novih strategija

Kaže da sada izgaraju posljednji ostaci plastike te da će se danas to sanirati kako više ne bi bilo izdimljavanja. Dodaje kako su vatrogasci u 30 sati, koliko traje požar, učinili čudo. “Plastika je tekla poput lave”, rekao je.

Pakšec kaže da se i oni sami uče na ovom požaru te da su morali primijeniti neke druge strategije, drugačije od onih koje su učili.

“Ova topljena plastika je ugrožavala gume kamiona. Osim samog plamena i temperature na koje smo morali paziti da ne bi ugrozili ljude, tako smo morali paziti na tu tekuću plastiku koja nas je palila ispod, a nismo ni znali. Upravo je to bio razlog zašto je jedan od kolega nastrada”, kaže.

Na terenu će biti još koji dan

Spomenuvši stradalog kolegu, rekao je kako bi danas ovaj trebao biti prebačen na daljnje liječenje u Zagreb. Kao što smo prije pisali, tijekom jutra će ga prevesti u KBC Sestre Milosrdnice.

Pakšec kaže da je po dolasku na požarište rekao da će tamo biti pet dana. “Pokušat ćemo skratiti taj rok od pet dana, tako da smanjimo intenzitet izdimljavanja, bit će ga još koji dan”, rekao je za zapovjednik Pakšec za HRT.