Seizmolog Kuk o sinoćnjim potresima: 'Zagrepčani su osjetljivi pa ih uznemiruju i ovako slaba podrhtavanja'

Noćas su na zagrebačkom području zabilježena dva slabija potresa

FOTO: EMSC; Sanjin Strukic/PIXSELL

Noćas su se na zagrebačkom području dogodila dva slabija potresa. Epicentri su bili kod Markuševca. Prvi se potres dogodio u 1.55, magnitude 1,9 i drugi tri minute kasnije, u 1.58, magnitude 2,8 prema Richteru.

Potrese je komentirao seizmolog Krešimir Kuk.

“Već par tjedana imamo potresiće na području Zagreba, slabiju aktivnost koja neko vrijeme nije postojala. Više od toga se ne može reći. Noćas je bilo više slabijih, ali ova dva su se jače osjetila na području grada. Potresi magnitude 2,8, iako slabi, dovoljno su jaki da izazovu određenu uznemirenost, kao i to što se dogodio u noći”, rekao je za 24sata.

‘Treba biti miran’

Kuk je za HRT rekao da su građani osjetljivi još od prije par godina, pa su reagirali, naravno, uznemirenošću. “Grad Zagreb jest u lošem stanju tako da će i jači vjetar možda neke komadiće žbuke spustiti, ali to se nikako ne može i ne smije tretirati kao šteta od potresa jer ovo su, na sreću, slabi potresi i ne izazivaju materijalnu štetu”, rekao je Kuk.

Ravnateljica Seizmološke službe, Ines Ivančić, savjetovala je građanima kako reagirati u slučaju potresa. “Svakako je savjet da treba biti miran. Shvatiti da je to nešto na što smo već naučili i ne paničariti. Ljudi su svjesni toga da moraju prihvatiti da su na takvom području”, rekla je Ivančić za N1.

Ivančić je komentirala i stanje s klizištem na Pantovčaku. “Klizišta mogu i ne moraju biti vezana za potrese, mogu biti vezana za veće količine oborina. U slučaju potresa takvo što se može dogoditi, kao što se dogodilo kod Petrinje”, rekla je.