Sisačka udruga zbog puknuća nasipa ostala bez svega. Hrvatske vode ih praktički ignoriraju: 'Skoro smo opet završili pod vodom'

Direktor Đuroković priznao je krivicu za puknuće nasipa te kazao da će udruzi nadoknaditi štetu, ali to se nije dogodilo

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Sredinom svibnja prošle godine u poplavi koja je pogodila Sisak u potpunosti su uništeni prostori Udruge za terapijsko jahanje KAS, koja provodi aktivnosti za mališane s teškoćama u razvoju. Rijeka Sava ušla je u njihove objekte zbog puknuća privremenog nasipa u Galdovu, koji je izgrađen u siječnju 2021. nakon što je potres oštetio stari nasip.

Predsjednica udruge Anita Trstenjak kazala je kako su u rujnu 2023. skoro opet bili potopljeni jer Hrvatske vode nisu sanirale nasip. “Kada se dogodio vodni val u Sloveniji, strahovali smo da opet ne završimo pod vodom jer nije bila pokrpana rupa u nasipu”, priča.

Odmah su, kaže, alarmirali tu državnu tvrtku čiji su radnici izašli na teren. “Doduše, nije sve popravljeno jer je bio kraj radnog vremena pa dva i pol metra nasipa nisu učvrstili”, dodaje.

Prostor udruge nakon svibanjske poplave Privatna arhiva

‘Rekli bi da se ne sekiramo’

Pitamo je jesu li Hrvatske vode radile na nasipu u periodu od velike poplave u svibnju pa sve do rujna. Trstenjak odgovara da nisu. “Jedan dio nasipa učvršćen je početkom 2023., prije poplave, ali drugi dio nije”, objašnjava.

I sam direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, komentirajući poplavu u svibnju, kazao je da je do proboja došlo jer se “radi o nasipu koji nije do kraja dovršen i saniran, a sanaciju je cijelo vrijeme otežavalo loše vrijeme i poplavljivanje”.

Trstenjak pak tvrdi da je nasip cijelo vrijeme pomalo curio, te da bi Hrvatske vode s vremena na vrijeme došle s dvije pumpe i ispumpavali vodu. “Rekli bi nam da se ne sekiramo i da će sve biti u redu. A onda se desio svibanj nakon kojeg je ispalo da baš ništa nije bilo u redu”, govori.

Prostori udruge nakon poplave Privatna arhiva

Hrvatske vode priznale krivicu

Kaže i kako je direktor Đuroković u jednom javnom istupu priznao krivicu za puknuće nasipa te kazao da će udruzi nadoknaditi štetu, ali to se nije dogodilo. “Uputili smo im dopis kojim smo tražili nagodbu zbog štete. Pisali smo i predsjedniku Vlade, ministrima, pravobraniteljicama, ali nitko se nije očitovao. Odlučili smo angažirati odvjetnika i podići tužbu protiv Hrvatskih voda”, ističe.

Trstenjak kaže kako udruga ne traži novac, već samo da se popravi i nadoknadi uništena oprema. “Zbog puknuća tog nasipa mi smo bili kao u nekoj kadi. Voda se u uredima zadržala dva tjedna, a u skladištu u kojem su se nalazili alati tri tjedna.

U štalama je bilo 10 do 15 centimetara mulja i fekalija koji su se skorili, to smo morali čistiti krampom. Potrgane su ograde, vanjski sanitarni čvorovi, prostorije za terapije”, govori.

Privatna arhiva

Udruzi propali projekti

Nakon što su izvukli opremu, računala i alate, nadali su se da će ih uspjeti popraviti, ali su bili toliko natopljeni vodom da su u konačnici neupotrebljivi. “Ostali smo i bez velikog dijela dokumenata, bili smo primorani obustaviti aktivnosti na projektu ‘Kasom u budućnost’ zbog neupotrebljivosti prostora”, tvrdi.

Hrvatskim vodama poslali smo upit i zatražili ih da odgovore u kakvom je trenutno stanju nasip u Galdovu te radi li se na njegovoj daljnjoj sanaciji. Njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo.

Pomoć volontera i građana

Voda je, ističe Trstenjak, uništila i svu hranu za konje koje su uspjeli na vrijeme izvući iz vode i izmjestiti ih u privremeni prostor u obližnjem Topolovcu. “Da se sve dogodilo po noći, oni bi se vjerojatno udavili. U udruzi smo bili radnik koji ih hrani i ja, pa je reakcija bila pravovremena. Isto tako, jedan konj se ozlijedio u privremenom smještaju i račun za njegovo liječenje iznosi više od 6000 eura.

Konji udruge KAS Privatna arhiva

Od hrane je otišlo dvije tone zobi i velike količine sijena”, objašnjava. Kaže kako su im svi obećavali pomoć, ali najviše su pomogli volonteri i građani svojim donacijama. “Stožer za civilnu zaštitu nam je popravio struju, pomogao u odvozu smeća i dao nam pet kontejnera, a još jednog je dalo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Od Ministarstva poljoprivrede dobili smo 572 eura za alat i sol za konje, od Sisačko-moslavačke županije 3800 eura za sanaciju ograde i nadstrešnica, a Hrvatske vode su samo malo sredile teren, odnosno zamijenili su pet stupova i postavili 20 metara ograde. To je jako malo s obzirom na štetu”, tumači.

Strah od svibanjskog scenarija

Sada, kaže, moraju kretati ispočetka. Ono što su gradili dvadeset godina uništila je voda, a plan je da uređuju dio po dio prostora u kojem su smješteni. Ipak, predsjednica udruge tvrdi kako je sanacija nasipa najvažnija stavka, te da ako se to ne napravi, problema bi moglo biti i ubuduće.

Privatna arhiva

“Sava mora proći kroz Sisak, mora proći pored KAS-a. Ako odgovorni vide da se stvara vodni val u Sloveniji, onda trebaju biti svjesni da će to doći i do nas. Ispada da ako nećemo stalno upozoravati Hrvatske vode na problem, opet bi nam se mogao ponoviti svibanjski scenarij”, smatra Trstenjak.