Situacija se zahuktava: Britanija testira moćni nuklearni projektil, posljednji put je iznenada skrenuo prema SAD-u

Posljednji put kada je obavljeno testiranje došlo je do incidenta

FOTO: AFP/Wikimedia

Velika Britanija će prvi put nakon osam godina testirati nuklearni projektil Trident, javlja The Telegraph. Testiranje će se provesti čim nuklearna podmornica HMS Vanguard, koja je iz luke u Floridi isplovila ranije ovoga tjedna, stigne na zadanu lokaciju u Atlantskom oceanu.

Test, koji će uključivati lažnu bojevu glavu, bit će izveden 4. veljače, na oko devedeset kilometara od istočne obale Floride, odakle će podmornica ispaliti projektil s dometom od 5900 kilometara.

Velika Britanija posljednji je put testirala Trident 2016. godine, kada je došlo do incidenta jer je projektil koji može nositi nuklearne bojeve glave skrenuo s kursa, prema SAD-u.

Niz incidenata

Novo testiranje bit će posljednje prije nego nuklearna podmornica vrijedna četiri milijardi funti ponovno postane dio britanske flote za nuklearno odvraćanje, nakon što je sedam godina bila na remontu u Plymouthu.

No, ni remont nije prošao bez incidenata. Prošle godine objavljeno je da je britanska ratna mornarica pokrenula hitnu istragu nakon što je inspekcija otkrila da su vijci na jednom dijelu podmornice bili slomljeni te da ih je netko zalijepio superljepilom.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane tada je kazao da je nepravilnost “odmah otklonjena” te da je nekadašnji ministar obrane Ben Wallace razgovarao s izvršnim direktorom tvrtke Babcock koja je izvodila popravaka na podmornici, tražeći da se takve stvari više ne događaju.

Kvar dubinomjera

Prošle godine također je objavljeno i da se nuklearna podmornica spustila u opasne oceanske dubine zbog kvara na dubinomjeru. On je, naime, prestao raditi, što je navelo zapovjednike da vjeruju da je podmornica bila u vodoravnom položaju dok je još ponirala u dubinu.

Moguća tragedija zaustavljena je tek kada su inženjeri koji su radili na stražnjem dijelu plovila primijetili stvarnu dubinu na drugom mjeraču, koji je ispravno radio, i podigli uzbunu.

Novo britansko testiranje nuklearnih projektila planirano je unaprijed i ne radi se o odgovoru na aktualnu geopolitičku situaciju i krizu u Crvenom moru, piše The Telegraph.

Zajedničke prijetnje

Ranije ovog tjedna, aktualni ministar obrane Grant Shapps sastao se s američkim kolegama za obranu i nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o događajima u regiji i o tome kako se uhvatiti u koštac sa zajedničkim prijetnjama.

Od studenog prošle godine brodovi u Crvenom moru napadnuti su više od 30 puta, a Shapps je ustvrdio kako je “potpuno neprihvatljivo da aktivnosti Huta ugrožavaju slobodu plovidbe i štete globalnom gospodarstvu”

“Kao dvije nacije koje se zalažu za slobodu kretanja, nećemo ustuknuti pred ovim napadima i nećemo oklijevati s poduzimanjem daljnjih mjera, ukoliko to bude potrebno”, kazao je Shapps.