Slovenski DARS uputio neobičan zahtjev Ministarstvu: neka zaposleni u javnoj upravi tijekom svibnja rade od doma

Prema neslužbenim saznanjima slovenskog N1, ministarstvo ne kani poslušati DARS

FOTO: ZELJKO HLADIKA/PIXSELL

Slovenski DARS, tvrtka koja upravlja njihovim autocestama, poslala je prilično neobičan zahtjev slovenskom Ministarstvu javne uprave, kojim traži da se zaposlene u javnoj upravi tijekom svibnja uputi da rade što više od kuće. Cilj tog zahtjeva je rasteretiti promet tijekom dana kada su najveće gužve, a riječ je o prvom takvom apelu DARS-a ministarstvu.

DARS je u svojem apelu upozorio kako s prvosvibanjskim praznicima kreću gužve na slovenskim cestama, pa će se ljudima koji idu na posao na prometnicima pridružiti i turisti. Prometno najkritičnije područje je oko Ljubljane, pa na temelju prošlih iskustava kažu da bi rad od kuće doprinio boljoj protočnosti prometa.

Praznici utječu na promet u Sloveniji

U sklopu svog apela DARS je ministarstvu naveo i datume kada predviđaju najgore stanje na prometnicama. Prema neslužbenim saznanjima slovenskog N1, ministarstvo ne kani poslušati DARS, uz objašnjenje da takve odluke treba donijeti slovenska Vlada.

Praznik rada se slavi u većem dijelu Europe, uključujući Austriju, Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, Poljsku i dijelove Belgije, a školski praznici u Češkoj i Danskoj traju do kraja svibnja.

Jučerašnji zastoj na primorskoj cesti prema Ljubljani, piše N1, najbolje dokazuju kako praznici u inozemstvu utječu na protočnost slovenskih cesta. Već rano ujutro iz smjera Italije, gdje je jučer obilježen Dan oslobođenja, stvorena je zona s gužvama duga oko 40 kilometara. Pojačan promet očekuje se i sljedećih dana, dok će radovi također otežati protok prometa.