Spektakl na Zrakoplovnom danu Velike Gorice. Vidjeli smo prelet Rafalea i MiG-ova, ali i program Krila Oluje

'Cilj ove zrakoplovne priredbe je promocija HRZ-a', rekla je bojnica Antonija Trupinić

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) sudjelovalo je na trećem AIRVG-u, Zrakoplovnom danu Velike Gorice, a brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske posebno je oduševio letački program akro grupe HRZ-a Krila Oluje te zajednički prelet MIG-ova i novih borbenih aviona Rafalea.

“Cilj ove zrakoplovne priredbe je promocija HRZ-a, pokazati našu modernu tehnologiju i privlačenje mladih u HRZ”, izjavila je bojnica Antonija Trupinić, pilotkinja helikoptera i časnica za odnose s javnošću HRZ-a.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Ovu zrakoplovnu manifestaciju na starom terminalu zračne luke dr. Franjo Tuđman, treću po redu, organizirali su Grad Velika Gorica i Međunarodna zračna luka Zagreb uz potporu Ministarstva obrane RH i pod pokroviteljstvom Vlade.

Opraštanje od MiG-ova

Brojni posjetitelji pristigli iz cijele Hrvatske uživali su u izložbi zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – od onih koji se koriste za obuku mladih pilota do borbene flote. Dok su se od MIG-ova opraštali, u jedan su čak mogli i sjesti, s oduševljenjem su promatrali nove francuske borbene avione Rafale.

Tomislav Miletic/PIXSELL

U letačkom programu su ih mogli vidjeti i u zajedničkom preletu, a glavna atrakcija bio je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje”. HRZ je predstavio i avion Zlin, koji se koristi za obuku mladih pilota, američki višenamjenski helikopter Bell 206 JetRanger, a demonstrirali su i združeno djelovanje helikoptera Black Hawk i Kiowa Warrior pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Kroz panel raspravu “Kako postati vojni pilot?” vojni piloti HRZ-a i kadeti Studija aeronautike podijelili su svoja iskustva, a sve s ciljem privlačenja mladih u službu. Tako su posjetitelji mogli kroz VR naočale osobno iskusiti letenje u avionima i zrakoplovima HRZ-a.

Poziv mlađim naraštajima

“Interesa za priključenje HRZ-u ima svake godine sve više, posebno zadnjih godina zbog nabavke novih aviona i helikoptera. Što je više prijava, to mi možemo napraviti bolju selekciju, pa nam je tako kadar sve kvalitetniji”, istaknula je bojnica Trupinić.

Upravo je sličan događaj prije nekoliko desetljeća za brigadira Damira Barišića, načelnika Odjela zapovjedništva HRZ-a, jednog od osnivača grupe “Krila Oluje” i čelnika projektnog tima Oružanih snaga za VBA Rafale, bio okidač da postane vojni pilot.

“Nadamo se da će mladi naraštaji krenuti našim stopama. Vjerujem da se među svima koji su danas tu nalaze i neki naši buduće kolege, koje pozivam da nam se pridruže jer je za HRZ zaista budućnost počela. Budite dio nje”, poručio je u svom pozivu mladima.

‘Rafalei jamče uspješnu budućnost’

Satnik Robert Matok, pilot Kiowa Warriora, rekao je kako je oduvijek želio biti vojni pilot. “Ja sam klasičan primjer vojnog pilota, oduvijek sam maštao o tome, otac mi je bio branitelj, nakon srednje škole sam se odvažio i, evo, tu sam”, rekao je. S obzirom na to da su iz Francuske nedavno stigli Rafalei, MIG-ovi uskoro više neće letjeti.

Tomislav Miletic/PIXSELL

“HRZ je s MIG-ovima pobijedilo u Domovinskom ratu i to je svakako avion koji za nas ima izuzetnu vrijednost. Letjet će onoliko dugo dokle budu trebali da bi Rafalei mogli preuzeti nadzor i zaštitu zračnog prostora Hrvatske. HRZ ulaže maksimum napora da održava svoju flotu MIG-ova još uvijek u letnom stanju, a oproštaj će biti napravljen na pravi način jer je taj avion to i zaslužio”, naglasio je brigadir i pilot aviona MIG-21 Stanko Hrženjak.

MIG-ovi su iznijeli Domovinski rat i osigurali hrvatsku neovisnost, a Rafalei nam jamče uspješnu budućnost, dodao je brigadir Barišić. Brend “Grada zrakoplovstva” Velika Gorica razvija od 2016., kada su potpisali “Povelju prijateljstva” sa subjektima iz zrakoplovnih djelatnosti koji djeluju na području grada.