Srbija mobilizira vojsku kod granice s Kosovom, američki savjetnik pričao s premijerom Kurtijem

Bijela kuća je poslala novo priopćenje o krizi na Kosovu

Serbia's President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade ,Serbia on September 24.2023. AFP/OLIVER BUNIC
FOTO: AFP

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je u petak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i izrazio zabrinutost zbog srpske vojne mobilizacije u blizini granice s Kosovom, priopćila je Bijela kuća.

Sullivan i Kurti razgovarali su o dijalogu između Kosova i Srbije koji posreduje Europska unija (EU). Američki savjetnik tom je prilikom istaknuo da je dijalog “jedino dugoročno rješenje za osiguranje stabilnosti na cijelom Kosovu”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Povećana prisutnost NATO snaga

Ovakvim diplomatskim signalima Amerika želi poslati poruku Srbiji kako neće mirno promatrati njihove pokušaje na Kosovu.

Prošlotjedni sukob kosovske policije i tridesetak teško naoružanih Srba skrivenih u samostanu pretvorila je selo Banjska na sjeveru Kosovu u ratnu zonu te izazvao zabrinutost međunarodne zajednice za stabilnost Kosova.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će mirotvorne snage Kosova povećati prisutnost NATO snaga na sjeveru zemlje zbog rastućih tenzija.