Sveučilište u Britaniji pokreće magisterij iz magije. 'Rast interesa za ovo područje u temelju je pitanja koja muče društvo'

Poslijediplomski studij magije uvodi se na Sveučilištu Exeter od sljedeće godine

Tourist listen to a tour guide at a ghost tour during Halloween on October 31, 2019 in Salem, Massachusetts. Salem is a mecca for witches and fans of the occult, attracting thousands of visitors from around the world every year to celebrate the Halloween holiday. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
FOTO: AFP

Od sljedeće godine na Sveučilištu Exeter u ponudi će biti magisterij magije, prvi u Ujedinjenom Kraljevstvu, priopćeno je sa sveučilišta. Jednogodišnji program počinje u rujnu 2024.

“Inovativni magisterij iz magije i okultnih znanosti formiran je nakon nedavnog porasta interesa za to područje”, rekao je jedan od voditelja programa ovog tečaja za BBC.

Polaznici će dobiti priliku za proučavanje povijesti i utjecaja vještičarenja i magije diljem svijeta na društvo i znanost, navode na sveučilištu.

Uključeni stručnjaci iz više znanosti

Stručnjaci iz područja povijesti, književnosti, filozofije, arheologije, sociologije, psihologije, drame i religije govorit će polaznicima o ulozi magije na Zapadu i Istoku.

Sveučilište navodi da je to jedan od rijetkih poslijediplomskih tečaja te vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu koji kombinira proučavanje povijesti magije s tako širokim rasponom drugih predmeta.

“Nedavni porast zanimanja za magiju i okultno unutar i izvan akademske zajednice u središtu je najhitnijih pitanja koja muče naše društvo”, kazala je voditeljica programa Emily Selove.

“Dekolonizacija, istraživanje alternativnih epistemologija (proučavanje prirode znanja te opravdanosti i racionalnosti određenih vjerovanja ili uvjerenja op.a.), feminizam i antirasizam u srži su ovog programa”, dodala je. Tečaj će se održavati na Institutu za arapske i islamske studije.

Ljudi će moći preispitati svoja uvjerenja

“Ovaj magisterij omogućit će ljudima da preispitaju pretpostavku da je Zapad mjesto racionalizma i znanosti, dok je ostatak svijeta mjesto magije i praznovjerja”, navodi Selove.

Sveučilište je priopćilo da bi magisterij mogao pripremiti polaznike za karijere u podučavanju, savjetovanju, mentorstvu, radu u muzejima i na baštini, u knjižnicama, turizmu, organizacijama vezanim uz umjetnost ili izdavačkoj industriji.

Učit će o zmajevima u zapadnoj književnosti i umjetnosti, legendu o kralju Arthuru, paleografiju, islamsku misao, arheološku teoriju i praksu te prikaz žena u srednjem vijeku.