Svi pričaju o mogućem ratu Irana i SAD-a, a zakleti neprijatelj Zapada vreba iz sjene. General: 'ISIS postaje sve veća prijetnja'

Istovremeno američki državni tajnik upozorava da situacija nije bila ovako volatilna još od 1973.

FOTO: AFP

General-bojnik Joel Vowell, koji vodi operaciju Inherent Resolve, misiju protiv Islamske države u Iraku i Siriji, kaže da je u posljednja tri mjeseca došlo do 200-postotnog povećanja broja napada te terorističke skupine. Zapovjednik koalicije koja se bori protiv Islamske države, predvođene SAD-om, kaže da su sve češće operacije u režiji te militantne skupine potaknute posljedicama rata između Izraela i Hamasa.

Od početka rata između Izraela i Hamasa, šijitski militanti koje podržava Iran masovno su povećali svoje pokušaje napada na američke baze u cijeloj regiji, što je kulminiralo nedjeljnim napadom dronom na bazu u Jordanu, pri čemu je ubijeno troje američkih vojnika i ranjeno njih 40. U bazi je smješteno 350 američkih vojnika koji su dio koalicije protiv Islamske države.

Borci protiv ISIS-a sada su fokusirani na obranu

Napadi su prisilili trupe koje se bore protiv Islamske države da se sada fokusiraju na obranu, kaže Vowell. “Sav taj fokus na obranu omogućio je ćelijama Islamske države da krenu s izvođenjem više operacija. Vidjeli smo porast broja napada u Siriji i Iraku, posebice u posljednjih 60 dana.

Bijela kuća obećala je “vrlo jasan odgovor” na napad dronom, no kažu kako on neće dovesti do “šireg sukoba s Iranom”. “Ne želimo rat s Iranom. Ne tražimo ponovno pokretanje sukoba na Bliskom istoku”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, za CNN.

Washington vjeruje da je jedna bespilotna letjelica odgovorna za napad u Jordanu, te da iza svega stoje militanti koje podupire Iran. No, za sada nisu precizirali koju militantnu skupinu smatraju odgovornom. Jedna teorija je da se naoružani dron približio bazi Tower 22 u isto vrijeme kada se američki dron vraćao, te da su ih vojnici pobrkali. Militantni dron poletio je iz Iraka, gdje se nalaze brojne skupine povezane s Teheranom.

Ne zna se koje opcije razmatra Biden

Kirby nije htio otkriti koje točno opcije razmatra predsjednik Joe Biden, pa tako nije ni htio reći jesu li napadi na ciljeve unutar Irana opcija, kao što su zahtijevali brojni republikanci u Senatu. Iran je zanijekao bilo kakvu povezanost s napadom, ali je potvrdio da su ga izvele milicije lojalne Teheranu. U njihovom priopćenju spominje se “sukob između američkih snaga i skupina otpora u regiji”, što je naziv koji Iran koristi za milicije koje podržava obukom, novcem i oružjem.

Napad u Jordanu prvi je takav u kojem su poginuli američki vojnici od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada, ali Vowell je rekao da je od tada pokrenuto oko 160 napada. Tumači da su ti napadi dio “nove strategije” militantnih skupina u Iraku i Siriji, koje koriste napredno oružje financirano od strane Irana i djeluju kao “proksiji za ono što Iran želi – uklanjanje neželjenog utjecaja Zapada, osobito Amerikanaca iz regije”. “Mi smo viđeni kao okupatori, a oni sebe vide kao legitiman otpor”, rekao je Vowell.

Blinken: ‘Nevjerojatno nestabilan period za Bliski istok’

Antony Blinken, američki državni tajnik, upozorio je da se Bliski istok nalazi u “najopasnijoj” situaciji od 1973. godine. Blinkenove izjave naglasile su zabrinutost Bidenove administracije zbog potencijala za eskalaciju sukoba, dok istovremeno obećava osvetu protiv militanata koje podržava Iran – onih koje se smatraju odgovornima za smrtonosni napad. Taj napad povećao je pritisak na predsjednika Joea Bidena da pronađe način za zaustavljanje napada na američko osoblje i interese, piše Financial Times.

“Ovo je nevjerojatno nestabilan period za Bliski istok. Ovako opasnu situaciju, poput ove s kojom se sada suočavamo diljem regije, nismo vidjeli najmanje od 1973. godine, a vjerojatno čak i puno prije toga”, rekao je Blinken novinarima tijekom konferencije za novinare s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, referirajući se na godinu Jom Kipurskog rata između Izraela i susjednih arapskih država.

Blinken je, kao i Kirby, rekao da će SAD odgovoriti na napad. “Odgovor bi mogao biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena”, kaže Blinken, koji ističe kako SAD istovremeno želi “spriječiti širu eskalaciju”.

Vidi se ‘potpis’ jedne skupine

SAD ima oko 2500 vojnika u Iraku i oko 900 u Siriji, gdje su raspoređeni kako bi spriječili ponovno oživljavanje džihadističke skupine. Američka vojska još uvijek istražuje kako je jedan kamikaza dron mogao uzrokovati toliko žrtava, kažu dužnosnici. “Pokušavamo otkriti kako je jednosmjerni napadački dron uspio izbjeći našu obranu”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

Premda dužnosnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći koja militantna skupina stoji iza napada na Tower 22, kažu da su vidljive veze s iračkom milicijom Kataib Hezbollah, koju podržava Iran. “Vidimo naznake Kataib Hezbollaha, ali za sada ne donosimo konačnu procjenu o tome – naši timovi nastavljaju s analizom”, kaže Singh.

Iran kaže da su optužbe protiv njih neutemeljene

Kirby kaže kako SAD ne želi rat s Iranom, no kaže da je administracija “u potpunosti svjesna činjenice da su te skupine koje podupire Teheran oduzele živote američkim vojnicima”. Iran se nastojao distancirati od napada, jer se čini kako oni, kao i SAD, žele izbjeći daljnju eskalaciju.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je svaku optužbu o upletenosti u ubijanje američkih vojnika kao “neutemeljenu” zavjeru onih “koji su zainteresirani za uvlačenje SAD-a u novi sukob u regiji kako bi se intenzivirala kriza”. No, Singh je rekla kako “Iran snosi odgovornost jer financira te skupine u Iraku i Siriji koje pokreću napade na američke vojnike”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će Washington “poduzeti sve potrebne radnje za obranu SAD-a i naših trupa”. Američke snage u Siriji i Iraku opetovano su napale nove skupine iračkih milicija koje podržava Iran, poznate kao Islamski otpor u Iraku. Te skupine kažu kako se osvećuju za potporu Washingtona izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi.

Značajna prijetnja za Europu

Napad bespilotnim letjelicama izveden je i 16. siječnja na zatvor al-Sina, najveći pritvorski objekt u sjeveroistočnoj Siriji, u kojem se nalazi najmanje 5000 boraca Islamske države. U njemu nije bilo ozlijeđenih, no oštećen je dobar dio infrastrukture čime se otvorila mogućnost bijega visokorizičnih pritvorenika. Za taj napad okrivljen je Iran. “Ono što nas brine su borci Isisa u pritvoru. Ako pobjegnu iz zatvora, ponovno izgrade vojsku preko noći. Barem je to njihova želja”, rekao je Vowell.

General Vowell kaže da su milicije pokazale “napredne sposobnosti”, koje uključuju napredno streljivo navođeno GPS-om, koje može precizno napasti metu od samo nekoliko centimetara, čak i s udaljenosti od 500 kilometara. Vowell je rekao da pokušaji ISIS-a da pošalje ćelije u Europu i dalje predstavljaju značajnu prijetnju, čak i ako je samo manji broj takvih operacija bio uspješan. Strani borci i dalje igraju ulogu, rekao je Vowell.

Saveznici prate aktivnosti diljem regije

Vowell dodaje da je sekundarna prijetnja regiji bila kampanja bombardiranja kurdskih područja u Siriji iz Turske. Sirijskim demokratskim snagama (SDF) dominira lokalni sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK), kurdske gerilske organizacije koja se četiri desetljeća bori protiv turske države. “To je problem jer se naš NATO partner Turska bavi svojim terorističkim problemom s PKK. To predstavlja značajan izazov našoj sposobnosti da budemo dio operacija”, rekao je Vowell.

Iako su SAD i njegovi saveznici, uključujući Britaniju, i dalje duboko uključeni u borbu protiv Islamske države, oni također prate iranske aktivnosti diljem Sirije i Iraka, uključujući slanje oružja Hezbollahu u Libanonu, piše londonski The Times.

Prisutnost SAD-a u sjevernom Jordanu i Toweru 22 nije u potpunosti objavljena, ali je gotovo sigurno uključena u operaciju nadzora budući da glavna opskrbna ruta prolazi sjevernom stranom granice. Napadi na američke baze događali su se prije rata između Izraela i Hamasa, ali je izraelski napad dao iranskim militantnim skupinama izgovor za pojačavanje svojih akcija diljem regije.