Švicarska povećava ulaganja u vojsku iako je neutralna: 'Očito su stigla teška vremena'

Postaje još jedna u nizu zemalja koja je to učinila nakon početka ruske invazije na Ukrajinu

Swiss army's soldiers prepare for the ceremony prior to the arrival of the Swiss President and the Prime Minister of the People's Republic of China in Kehrsatz near Bern, on January 15, 2024, during Chinese's Prime Minister's visit to Switzerland ahead of the World Economic Forum in Davos. (Photo by PETER KLAUNZER / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Neutralna Švicarska je u srijedu najavila da će povećati ulaganja u obranu u nadolazećim godinama, čime postaje još jedna u nizu europskih zemalja koja je to učinila otkako je prije dvije godine počela ruska invazija na Ukrajinu.

Predsjednica Viola Amherd rekla je da će od 2035. na raspolaganju biti dodatnih oko 20 milijardi švicarskih franaka (21,05 milijardi eura), u usporedbi s planiranim sredstvima prije rata u Ukrajini. Švicarska je namijenila 2023. 1,9 milijardi franaka za opremanje oružanih snaga.

“Očito su stigla teška vremena za sigurnosnu politiku s obzirom na nestabilnost zbog rata na europskom kontinentu, oružanih sukoba na Bliskom istoku i drugih žarišta u svijetu”, rekla je Amherd na tiskovnoj konferenciji.

Novi plan oslanja se na lekciju iz ukrajinskog rata

Švicarska čelnica, također ministrica obrane, rekla je da trenutačno ima “mnogo kriza”, a da se novi plan djelomično oslanja na lekcije izvučene iz ukrajinskog rata.

“U posljednjih 30 godina švicarska vojska oslabjela je zbog slabijeg financiranja nakon ‘dividende mira’ koju je donio kraj hladnog rata”, istaknula je. Dividenda mira odnosi se ekonomsku korist koju donosi smanjenje izdvajanja za obranu i usmjeravanje tih sredstava prema drugim sektorima.

Amherd se obratila medijima nakon što je vlada istaknula nedostatke u švicarskom zapovjednom i kontrolnom sustavu, kao i u kopnenim i zračnim snagama te kibernetičkoj obrani.

Dio topništva potječe još iz šezdesetih godina

“Dio švicarskog topništva potječe još iz 1960-ih godina i treba ga zamijeniti”, rekao je Thomas Suessli, šef oružanih snaga.

Nekoliko web stranica švicarske vlade napadnuto je u siječnju, za što je odgovornost preuzela hakerska skupina povezana s Rusijom zbog prisustva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Vlada je najavila zaduženje od 4,9 milijardi franaka (5,16 milijardi eura) za kupnju nove vojne opreme, uključujući projektile s navođenjem i mobilne radare za kopnene trupe, kao i za osvježavanje komunikacijskih sustava.