Tinejdžer postao žrtva cyber-otmice. Našli ga promrzlog u šatoru usred ničega u državi Utah, roditelji platili otkupninu

Kad su se policajci probili do njega, zatražio je topli cheeseburger

FOTO: Riverdale Police Department

Kineski učenik koji je bio na razmjeni u Americi postao je žrtva prevare u slučaju “cyber-otmice”, u kojoj su njegovi roditelji ostali bez 80.000 dolara. Sedamnaestogodišnji Kai Zhuang pronađen je živ, ali “hladan i prestrašen” u šatoru u divljini Utaha, priopćila je policija.

Zhuang je nestao u četvrtak, a njegovi roditelji u Kini obratili su se zaposlenicima škole u gradu Riverdaleu, u saveznoj državi Utah. Roditelji su bili u panici, budući da se činilo kako je tinejdžer otet i da je zatražena otkupnina za njegovo oslobađanje.

Pronađen pothlađen i prestrašen

The Guardian objašnjava kako je Zhuangov slučaj slijedio tipičan obrazac za kibernetičku otmicu. Navodni otmičari tjeraju žrtvu da se izolira i da im šalje slike u kojima djeluje kao da se nalazi u zatočeništvu. Fotografije zatim šalju žrtvinoj obitelji kako bi od njih iznudili novac. Žrtve, poput Zhuanga, pristaju na izoliranje i uvjete lažnih otmičara, jer se boje kako će im u suprotnom otmičari ozlijediti ili ubiti obitelj.

Nakon analize bankovnih transakcija, kupnji i podataka s telefona tijekom višednevne potrage, policija je bila uvjerena da se Zhuang izolirao u šatoru oko 40 kilometara sjeverno od škole, u velikom području blizu Brigham Cityja.

“Zbog hladnog vremena u Utahu u ovo doba godine, dodatno smo se zabrinuli za sigurnost žrtve jer se mogla nasmrt smrznuti preko noći”, izjavili su iz policijske uprave Riverdalea nakon što je Zhuang pronađen u nedjelju.

Tražio topli cheeseburger od policajaca

Policijski narednik koji je pretraživao planinu pronašao je šator u kojem se skrivao tinejdžer, a u potrazi su sudjelovali i dronovi. Šator nije imao nikakav izvor topline, a Zhuang je kod sebe imao pokrivač, vreću za spavanje, te ograničenu količinu hrane i vode. Kod sebe je imao i nekoliko mobitela, za koje policija pretpostavlja da su korišteni za izvođenje “otmice”. Policija je tinejdžera pronašla u “vrlo promrzlom i preplašenom” stanju.

Nakon što su ga spasili, mladić je “zatražio topli cheeseburger” i razgovarao sa svojom obitelji, koja je uplatila 80.000 dolara na bankovne račune u Kini tijekom prevare, prema policiji Riverdalea. Obitelj kod koje je Zhuang boravio na razmjeni nije isprva primijetila da je nestao jer su mislili da su ga čuli u kuhinji na jutro njegova nestanka.

Lokalna policija surađivala je s FBI-jem, američkim veleposlanstvom u Kini i kineskim dužnosnicima kako bi pronašli nestalog tinejdžera. Kinesko veleposlanstvo u SAD-u upozorilo je svoje stanovnike da budu oprezni online i da ne nasjedaju na razne oblike prevara. Kriminalci su nedavno na meti imali studente na razmjeni, posebice kineske studente, zaključuje policija Riverdalea.