Tomašević: 'Jakuševcu prijeti novi odron. Otkrili smo da se barem 15 godina znalo za ozbiljan problem'

Na Općinskom sudu pokrenut je postupak osiguranja dokaza i vještačenja

Foto: Screenshot Grad Zagreb
FOTO: Grad Zagreb

Nakon odrona na odlagalištu Jakuševec u studenom i prosincu prošle godine, pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu pokrenut je postupak osiguranja dokaza te je Sud naručio vještačenja kojima se utvrđuju uzrok i okolnosti odrona, priopćili su iz Grada Zagreba.

Podsjetili su da je Zagrebački holding početkom siječnja zatražio očitovanje Suda o tome jesu li poduzete sve istražne radnje potrebne kako bi mogao početi postupak sanacije.

U svom očitovanju Sud navodi da su vještaci predložili program istražnih radova koji uključuju geodetska snimanja terena, istražno geotehničko bušenje i druge postupke za koje se procjenjuje da će trajati do šest mjeseci. U tom razdoblju ne mogu započeti radovi na sanaciji, naglasili su.

‘Postupak će biti skup i zahtjevan’

“Ujedno, u svom očitovanju vještaci su upozorili da unutar obuhvata plohe 6/2 na kojoj je došlo do odrona postoji značajna opasnost daljnjeg odrona. Njihovom stavu idu u prilog i ranija stručna mišljenja, koja je naručio Zagrebački holding iz 2008. i 2012., za koja smo paralelno saznali, a koja ukazuju na veliku količinu vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži”, priopćio je Grad Zagreb.

Kažu da je izvjesno da će postupak sanacije biti zahtjevan, skup i dugotrajan te da je time odlagalištu Jakuševec skraćen rok trajanja. “Sad je vjerujemo svima jasno da odlagalište treba čim prije zatvoriti i do izgradnje centra za gospodarenje otpadom pronaći alternativnu lokaciju za odlaganje miješanog komunalnog otpada izvan Zagreba”, dodali su iz Grada.

Tomašević: ‘Postoji opasnost novog odrona’

I gradonačelnik Tomislav Tomašević je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Grad od Općinskog suda u Zagrebu 15. i 19. siječnja dobio očitovanje o postupku u kojem se navodi da su vještaci predložili istražne radnje, odnosno geotehnička snimanja terena i druge radnje, kako bi se utvrdili uzrok i odgovornost odrona na Jakuševcu.

Potvrdio je da će radovi trajati oko šest mjeseci i da dok oni traju ne smije početi sanacija na odlagalištu. Kaže da su vještaci upozorili i na značajnu opasnost ponavljanja odrona na epohi na kojoj je inspektorat zabranio odlaganje po rješenju 19. siječnja. “Sudski vještaci opasnost od novog odrona temelje na istrazi na odlagalištu i mišljenjima o stanju odlagališta. Njihovom stavu idu u prilog i stručna mišljenja iz 2008. i 2012. godine za koja smo paralelno saznali da postoje”, pojasnio je Tomašević.

‘Imali smo sastanak s Habijanom’

“Mišljenje iz 2008. godine je naručio ZGOS, tadašnja podružnica za upravljanje Jakuševcem. To mišljenje upozorava na veliku količinu vode u tijelu odlagališta koje se zadržava zbog poteškoća u drenaži. Predložene su mjere promjene odlaganja otpada, dodatnih zdenaca i privremenih cjevovoda za plin. Tadašnja uprava Holdinga barem 15 godina je znala za ozbiljan problem koji postoji tamo”, dodao je.

“Nakon što smo doznali za te dokumente, odmah smo zatražili očitovanja i prema svemu sada poznatom što smo otkrili”, rekao je gradonačelnik i dodao da smatra da je problem i uzrok ovih odrona, zadržavanje vode i nedostatna drenaža.

“U petak smo imali sastanak s ministrom Habijanom i radimo na rješavanju situacije”, kazao je Tomašević i ponovio da je Resnik jedina lokacija u Gradu Zagrebu koja zadovoljava uvjete.