Tomaševićevog zamjenika pitali hoće li Zagreb zatrpati smeće: 'Vidjet ćemo, nastojimo izbjeći napuljski scenariji'

Kaže i da se ne može isključiti novi odron

26.11.2023., ZICER, Zagrebacki Velesajam, Zagreb - Proglasenje najboljih timova i dodjeli nagrada drugog izdanja HACKL-a - hackathona za otvoreni Zagreb na temu Rezervacija i pregled raspolozivih gradskih prostora. Luka Korlaet, zamjenik gradonacelnika. Photo: Josip Mikacic/PIXSELL
FOTO: Josip Mikacic/PIXSELL

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet na N1 televiziji komentirao je probleme sa smećem na odlagalištu Jakuševec i u gradu općenito.

“Žao mi je što je došlo do ovoga, ali sustav gospodarenja otpadom je izrazito loš. Inertan je, to je naprosto deponiranje, slažemo hrpu bez pravila. Takav sustav je napušen u Europskoj uniji, mi smo ga naslijediti. To brdo je tamo od 1965.”, rekao je Korlaet pa se osvrnuo na eventualno zatrpavanje grada smećem zbog otežanog odvoza.

“Atmosfera je zapaljiva”

“Zbog sigurnosnih protokola jest otežan, kamioni idu jedan po jedan. I dok ne prođe sanacija, a čekamo nalaz inspekcije i vještaka, vidjet ćemo što dalje. Do tada, malo će sve biti usporeno, uz poštovanje sigurnosnih protokola. Nažalost, to znači nešto više smeća, ali dat ćemo sve od sebe da se ne dogodi napuljski scenarij.”

Korlaet se osvrnuo i na priču da rukovoditelji Čistoće pak prijete sindikalistima koji govore o lošim radnim uvjetima na odlagalištu. “Žao mi je što se to događa. Atmosfera je iznimno zapaljiva. No, odbacujem da se iz Čistoće rade slični pritisci”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Zagreba i dodao da nikome u Čistoći nije lako.

Obećao pomoć stradalom radniku

Tvrdi da se gradske vlasti trude ublažiti pritisak i učiniti atmosferu pozitivnijom. Također, kazao je da će istražiti sve optužbe o navodnim prijetnjama sindikalistima. Osvrnuo se i na mogućnost novog odrona. “Ne može se isključiti novi odron, ali odlaganje otpada je na dijelu koji je potpuno siguran i ništa se radnicima ne može dogoditi.”

Obećao je i da će radnik koji je ostao bez ruke dobiti sve odštete prema zakonu, kao i svaku pomoć, a naglasio je i da ima pravo na tužbu. Spomenuo je i da onečišćenje zraka nije opasno po zdravlje.