Tri inspekcije na terenu u Osijeku: uzimaju uzorke biljaka i hrane nakon katastrofalnog požara

U okolnim mjestima zahvaćenim dimom izmjereno je neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari

05.10.2023., Osijek - Fotografija iz zraka pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru u pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Poljoprivredna, sanitarna i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na područjima nedaleko požarišta u Osijeku obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje, a po dobivenim rezultatima laboratorijskih analiza poduzimat će daljnje mjere.

Postupanja inspekcija uslijedila su nakon velikog požara otpadne plastike u osječkoj tvrtki “Drava international” u prigradskom naselju Brijest, a Državni inspektorat je u petak izvijestio da se uzorkovanja obavljaju radi utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima –DL-PCB; PFAS-ove.

Kontrolira se hrana s OPG-ova

Kako Inspektorat navodi u priopćenju, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procijeni rizika, a u tijeku je uzimanje uzoraka na lokacijama – Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja. Uzimanje uzoraka kontinuirano će se odvijati u predstojećem razdoblju “te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija”, najavljuje Inspektorat.

Konkretno, navode, sanitarna inspekcija kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom sa navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ima koji se nalaze na navedenom području.

Veterinarska inspekcija će kontinuirano provoditi ispitivanja

Poljoprivredna inspekcija, pak, provodi uzorkovanja biljnog materijala – ratarskih kultura te voća i povrća, koje se nalazi na poljoprivrednim površinama. S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka hrane za životinje (krmivo, silaža i/ili sjenaža na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima), prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenja.

Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.).

U većini Osijeka zrak je dobre kvalitete

Današnje ispitivanje kvalitete zraka pokazalo je da je zrak u Osijeku prihvatljive ili dobre kvalitete, dok je u okolnim mjestima zahvaćenim dimom nakon požara plastike u tvrtki “Drava International” izmjereno neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari. Izvijestio je to u petak županijski Stožer Civilne zaštite. Praćenje kvalitete zraka provedeno je na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

Ističu kako su na mjernim stanicama u Osijeku tijekom današnjeg dana sve vrijednosti u granicama prihvatljive ili dobre kvalitete zraka.

Ustanovljena tek lokalna onečišćenja

Rezultati ispitivanja u okolnim mjestima pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju, jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku, nastalih sagorijevanjem plastike ( formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) u Brijestu, Antunovcu, i Ernestinovu te manje u Ivanovcu, Čepinu, Hrastinu i Šodolovcima, navodi osječko-baranjski Stožer.

Dodaju kako se stanovnicima mjesta, gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari, gdje se i danas osjeti miris plastike, preporučuje mjera opreza što kraćeg zadržavanja na otvorenom i zatvaranje prostorija, kako bi se minimalizirala izloženost. Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

S obzirom da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da stoga nema razloga za zabrinutost, poručuju iz županijskog Stožera Civilne zaštite.