U Austriji uhićenja zbog navodnog planiranog napada na crkvu u Beču i katedralu u Kölnu, policija na ulazu pretražuje vjernike

I Francuska pojačava sigurnost oko crkava

Policemen stand in front of the Cologne Cathedral on December 24, 2023. German police announced on December 23, 2023 evening they were searching the cathedral in the western city of Cologne with sniffer dogs following a "danger warning" for New Year's Eve. The German daily Bild reported that officials in Austria, Germany and Spain have all received indications that an Islamist group was planning several attacks in Europe, possibly on New Year's Eve and Christmas. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
FOTO: AFP

Austrijska unutarnja obavještajna služba privela je četiri osobe u istrazi o islamističkoj mreži, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Uhićenja su uslijedila nakon naznaka mogućeg napada na crkvu u Beču i katedralu u njemačkom gradu Kölnu.

Uprava za državnu sigurnost i obavještajne poslove pri ministarstvu unutarnjih poslova Austrije objavila je u nedjelju da su u tijeku ispitivanja osumnjičenih. Trenutačno se ne mogu dati daljnji detalji zbog kriminalističke taktike.

Napeta sigurnosna situacija

Njemački list Bild ranije je izvijestio o austrijskim uhićenjima, kao i jednom u Njemačkoj. U nedjelju za to isprva nije bilo potvrde. Ministarstvo unutarnjih poslova u Beču priopćilo je da je sigurnosna situacija u Austriji i diljem Europe napeta.

Sigurnosne službe stoga su tijekom božićnih blagdana poduzele mjere opreza u obliku pojačanog nadzora i praćenja javnih prostora. Policija u Beču dala je slične izjave u subotu. Mjere sigurnosti pojačane su i u katedrali u Kölnu.

Kako ističe Reuters, njemačka policija u Kölnu na Badnjak je pretraživala vjernike. Glasnogovornik policije, Wolfgang Baldes istaknuo je kako su ti potezi bili mjera predostrožnosti kako bi se osigurala svačija sigurnost.

Pojačana sigurnost oko crkva i u Francuskoj

Francuska će pojačati sigurnost oko crkava u božićnom razdoblju zbog mogućih napada, piše dpa. Policija i žandarmerija vidljivo će biti raspoređena ispred crkava kako bi zaštitili vjernike tijekom proslave Božića u nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro, napisao je na X-u (bivšem Twitteru) francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Darmanin je prethodno pozvao prefekte da ostanu vrlo oprezni tijekom blagdanskog razdoblja. Od smrtonosnog napada islamista na učitelja u listopadu, u Francuskoj je na snazi najviši stupanj opasnosti od terorizma. Još u petak u protuterorističkoj akciji na istoku zemlje privedeno je pet osoba.