U Britaniji drastično narastao broj djece ovisne o e-cigaretama, vlada najavila zabrane: 'Stvorit ćemo generaciju bez duhanskog dima'

Podaci su pokazali da se u posljednje tri godine broj djece koja koriste električne cigarete u Britaniji utrostručio

10.09.2015., Zagreb - Razliciti modeli elektronskih cigareta, takozvanih modova. Iako je pocetkom ovog mjeseca britansko ministarstvo zdravlja objavilo istrazivanje u kojem tvrdi da su e-cigarete 95% sigurnije od duhanskih u pripremi je zakon koji ce u Hrvatskoj  izjednaciti parenje e-cigarete s pusenjem cigareta i ostalih duhanskih proizvoda."nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je planove za zabranu jednokratnih električnih cigareta u pokušaju da suzbije njihovu upotrebu među djecom, piše Sky News. Ograničit će i e-cigarete s okusom kako bi ih učinio manje privlačnima djeci. Isto će učiniti i vlade Škotske i Walesa.

Predložena zabrana, koja će biti dio zakona koji parlament tek treba odobriti, dolazi usred zabrinutosti zbog porasta upotrebe cigareta među djecom, pri čemu učitelji prijavljuju učenike koji pokazuju znakove ovisnosti o u učionici.

Sunak planira zabraniti prodaju duhanskih proizvoda mlađima od 15 godina. Sve to dio je njegovog obećanja da će stvoriti ”generaciju bez duhanskog dima”, dok će alternative cigaretama, poput nikotinskih vrećica, također biti zabranjene.

Zabrinjavajući podaci

Ove nove mjere uslijedile su nakon vladinih konzultacija o pušenju i električnim cigaretama koje su pokrenute prošle godine, a u kojima je gotovo 70 posto roditelja, učitelja, zdravstvenih djelatnika i šire javnosti dalo potporu ograničenjima. Podaci su pokazali da se u posljednje tri godine broj djece koja koriste električne cigarete utrostručio.

Agencije za provedbu mjera trebale bi dobiti 30 milijuna funti novih sredstava godišnje za provedbu mjera. Vlada također planira uvesti dodatne kazne za trgovce u Engleskoj i Walesu koji nezakonito prodaju djeci e-cigarete, povrh maksimalne kazne od 2500 funti koje se sada mogu izreći prodavačima.

Pušenje je i dalje najveći pojedinačni ubojica koji se može spriječiti u Ujedinjenom Kraljevstvu, a od raka pluća uzrokovanog pušenjem umre jedna od četiri oboljele osobe u toj državi. Godišnje se bilježi do 80.000 smrtnih slučajeva.

Bivša premijera protiv zabrana

Međutim, bivša premijerka Liz Truss smatra da bi gospodin Sunak trebao poništiti sve zabrane. “Iako država ima dužnost zaštititi djecu od zla, u slobodnom društvu, odrasli moraju biti u mogućnosti donositi vlastite odluke o vlastitom životu”, rekla je.

“Zabranom prodaje duhanskih proizvoda svima koji su rođeni 2009. ili kasnije stvorit će se apsurdna situacija u kojoj osobe uživaju različita prava na temelju datuma rođenja. Konzervativna vlada ne bi trebala težiti proširenju države dadilje”, kaže Truss.