U Kini počeo lov na top biznismene. Pritvoreni vlasnik streaming platforme i 'kineski Warren Buffett'

Vlasnika streaming servisa DouYu njegova kompanija tjednima nije uspjela kontaktirati

Police officers stand on a road south of the Great Hall of the People ahead of the opening session of the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) in Beijing on March 4, 2023. (Photo by GREG BAKER / AFP)
FOTO: AFP

U Kini su pritvorena dva istaknuta biznismena – šef kineske streaming platforme i tamošnji investicijski guru, prenosi BBC. Chen Xiaojie, vlasnik streaming servisa DouYu, tjednima se vodi kao nestala osoba, a njegova tvrtka tvrdi da ga ne može kontaktirati.

Istovremeno, kompanija Wohwa Pharmaceuticals, u vlasništvu Zhaoa Bingxiana, poznatog kao kineski Warren Buffett, objavila je da je on u pritvoru te da ga istražuju vlasti. Razloge njegova pritvaranja nisu iznosili, ali su istaknuli da slučaj nema veze s kompanijom. “Zhao Bingxian pomaže vlastima u istrazi”, objavila je njegova tvrtka.

Financial Times citirao je anonimne izvore, prema kojima je Chen Xiaojie priveden u sklopu istrage o pornografiji i sadržaja o kockanju na platformi DouYu – aktivnostima koje su u Kini ilegalne. Izvori su rekli ga se ne može kontaktirati već nekoliko tjedana.

Nestali još neki kineski moćnici

Ove godine u Kini je već bilo slučajeva pritvaranja čelnika u financijskom i tehnološkom sektoru. U veljači je, primjerice, prijavljen nestanak jednog od najistaknutijih kineskih bankara, milijardera Baoa Fana. Economic Observer kasnije je objavio da je gospodin Fan pritvoren u sklopu istrage o korupciji.

Njegova tvrtka za financijsko savjetovanje, China Renaissance Holdings, u kolovozu je objavila da osnivač i predsjednik još uvijek “surađuje” u neodređenoj istrazi koju su pokrenule kineske vlasti.

Krajem 2020., jedan od najpoznatijih kineskih poslovnjaka, osnivač Alibabe Jack Ma, također je nestao iz javnosti na tri mjeseca – nakon što je kritizirao tržišne regulatore.