U Poljskoj uhićen muškarac, sumnja se da je bio spreman pomoći Rusiji u planiranju atentata na Zelenskog

Čovjek je bio u kontaktu s Rusima koji su izravno uključeni u rat u Ukrajini

Ukraine's President Volodymyr Zelensky reacts during a joint press conference with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) after their meeting in Athens on August 21, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky has landed in Athens for an official visit, the Greek prime minister's office said, and would later join an informal dinner with EU and Balkans leaders.
Greece has been a strong supporter of Ukraine since Russia's invasion, providing humanitarian aid and weapons including infantry fighting vehicles, Kalashnikov assault rifles, launchers and ammunition. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Muškarac iz Poljske uhićen je pod optužbom da je bio spreman pomoći ruskoj vojnoj obavještajnoj službi u navodnom planiranju atentata na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izvijestili su poljski tužitelji u četvrtak, a prenosi AP.

Ured poljskog nacionalnog tužitelja priopćio je da je Poljak, identificiran samo kao Pawel K., optužen da je bio spreman prenijeti informacije o sigurnosti zračne luke ruskim agentima te da je uhićen u Poljskoj u srijedu.

Poznata i moguća kazna

Čovjek je bio u kontaktu s Rusima koji su izravno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će prenijeti detaljne informacije o zračnoj luci Rzeszow-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, u blizini granice s Ukrajinom, koja služi kao ulaz međunarodne vojne i humanitarne pomoći za Ukrajinu. Zračna luka je pod kontrolom američkih trupa.

Bude li proglašen krivim, muškarac bi mogao dobiti do osam godina zatvora, navodi se u priopćenju.