U Španjolskoj zaplijenjen drevni nakit vrijedan 60 milijuna eura koji je nestao u Ukrajini, uhićen pravoslavni svećenik

Uhićeni svećenik navodno je krivotvorio dokumente

Police secure the area near the church where a man was killed the day before in Algeciras, southern Spain, on January 26, 2023. Spain opened a terror probe on January 25 after a man wielding a bladed weapon stormed a church in southern Spain killing one and severely wounding a priest, legal sources told AFP. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)
FOTO: AFP

Španjolska policija zaplijenila je drevni zlatni nakit iz Ukrajine procijenjene vrijednosti 60 milijuna eura. Uhićena su tri španjolska i dva ukrajinska državljanina uključujući pravoslavnog svećenika, objavila je u ponedjeljak policija.

Zaplijenjeno je 11 komada nakita koji potječe iz vremena grčko-skitske kulture između 8. i 4. stoljeća prije Krista. Skiti su lutali po zemljama sjeverno od Crnog mora, što je današnja Ukrajina i južna Rusija.

Svećenik krivotvorio dokumente

Taj nakit zadnji je put viđen na izložbi u Kijevu između 2009. i 2013. U nekom trenutku prije svibnja 2016. ilegalno je odnesen iz zemlje. Za osobe koje su uhićene sumnja se da su dio bande koja je planirala prodati nakit.

Uhićeni svećenik navodno je krivotvorio dokumente u suradnji sa sunarodnjakom i drugima, a po kojima je nakit crkveno vlasništvo. Nije objavljeno točno koje ukrajinske crkve.

Nakit će proučiti stručnjaci u Nacionalnom muzeju arheologije i potom će biti vraćen Ukrajini, kaže policija.