U Tihom oceanu se pojavio novi otok. Doslovno je izronio iz mora pokraj slavne Iwo Jime

Najnoviji svjetski otok nalazi se oko 1200 kilometara južno od Japana

Foto: Japan Maritime Self-Defense Force
FOTO: apan Maritime Self-Defense Force

U blizini obale japanskog otoka Iwo Jima u Tihom oceanu doslovno je izronio najnoviji otok na svijetu. Japanska meteorološka agencija (JMA) rekla je za CNN da je neimenovani otok nastao podvodnom vulkanskom erupcijom.

Izdizanje otoka iz oceana Pomorske snage samoobrane Japana snimile su 1. studenog. Na fotografijama se vidi mala erupcija nakon koje izbija taman oblak pepela iznad malenog otoka, koji je sada dio otočnog lanca Ogasawara.

Magma se nakupljala neko vrijeme

Iako JMA prati vulkansku aktivnost na tom području još od prošle godine, Institut za istraživanje potresa Sveučilišta u Tokiju potvrdio je da se 30. listopada dogodila erupcija koja je stvorila otok.

Setsuya Nakada, profesor emeritus vulkanologije na Sveučilištu u Tokiju, rekao je za Japan Times da se magma nakupljala pod vodom neko vrijeme prije nego što je konačno izbila na površinu.

Otok se nalazi oko 1200 kilometara južno od Japana i kilometar od Iwo Jime, otoka na kojem su se vodile neke od najžešćih bitaka Drugog svjetskog rata na Pacifiku u kojoj je poginulo više od 7 000 Amerikanaca i 22.000 japanskih vojnika.