U zadnja dva mjeseca u Hrvatskoj se rodilo 12 filipinskih beba: 'Trebali bismo im organizirati zajedničko krštenje'

Filipinski baby boom u Hrvatskoj potvrdio je Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, počasni generalni konzul Republike Filipina u Hrvatskoj

05.01.2024., Sinj- Rodiliste u gradu Sinju je pred zatvaranje zadnje .Zadnje dijete tamo se rodilo 2022. godine Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U posljednja dva mjeseca u Hrvatskoj se rodilo 12 filipinskih beba, piše Jutarnji list. Riječ je o djeci parova koji su iz Filipina došli raditi u našu zemlju.

Filipinski baby boom u Hrvatskoj potvrdio je Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, počasni generalni konzul Republike Filipina u Hrvatskoj.

“Nekako su se svi uskladili u isto vrijeme”, izjavio je Štern koji konzularnu dužnost za Filipince radi već dvadeset godina.

Zajedničko krštenje djece

Dodaje kako je sve filipinske parove osobno upoznao jer su morali doći do njega i pokazati mu bebe da im naprave isprave.

“Njihova je službena ambasada u Beču, a onda mi uzmemo njihove podatke i šaljemo ih tamo da im naprave putovnice”, objasnio je.

Štern kaže da sada razmišlja da za Filipince organizira zajedničko krštenje djece je ruglavnom rade slabo plaćene poslove i teško da će sami moći to organizirati. Filipinci su, naime, većinom katolici, 80 posto njihova stanovništva se tako izjašnjava i jedina su katolička zemlja u Aziji.

‘Smeta kad su bezobrazni prema njima’

Štern misli da bi idealna lokacija bila zagrebačka crkva sv. Blaža, u Deželićevoj, koja ionako svake nedjelje organizira svete mise na engleskome jeziku za strance i turiste.

“Najviše Filipinaca iz Zagreba nedjeljom tamo odlazi na misu, tako mi kažu, jer je mogu pratiti na engleskom”, priča Štern.

Kako kaže, u Hrvatskoj je trenutno oko 11.000 Filipinaca. “Smeta me da što su neki Hrvati bezobrazni prema stranim radnicima. Opsovat će na ulici dostavljača Neplaca, ali dostavljača Hrvata se boje, a možda neoprezno voze jedan i drugi”, govori Štern.