Ukrajina krenula u obračun s vojno sposobnim muškarcima koji su usred rata emigrirali na Zapad: 'Ovako neće ići'

U zemljama EU-a je otprilike 860.000 odraslih muškaraca

Ukrainian soldiers are seen during a military training with French servicemen in a military training compound at an undisclosed location in Poland, on April 4, 2024. For the last time before going into battle against the Russian army, a group of Ukrainian soldiers rush into a muddy trench in Poland, under the serious gaze of the French instructors who have been following them for several weeks. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajina je obustavila konzularne usluge za vojno sposobne muške građane koji žive u inozemstvu, osim za one koji se trebaju vratiti u Ukrajinu, priopćila je u utorak vladina telefonska linija za pomoć, što neki smatraju mjerom za povećanje regrutacije za rat s Rusijom.

Ukrajina je na bojnom polju suočena s nedostatkom snaga protiv većeg, bolje opremljenog neprijatelja, gotovo 26 mjeseci otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u izjavi na X-u da je naredio poduzimanje mjera za ponovno uspostavljanje “pravednog tretmana” za muškarce u dobi za mobilizaciju. Kritizirao je one koji su napustili Ukrajinu prije ili tijekom rata.

‘Ovako neće ići’

“Kako to sada izgleda: vojno sposoban muškarac emigrira, pokaže svojoj državi da mu nije stalo do njezina opstanka, a onda dođe i želi primati usluge od te države”, rekao je. “Ovako neće ići. Naša je zemlja u ratu.” Rekao je kako će ministarstvo vanjskih poslova uskoro pojasniti proceduru za dobivanje konzularnih usluga za vojno sposobne muškarce. “Boravak u inozemstvu ne oslobađa građanina dužnosti prema domovini”, dodao je.

U odvojenom priopćenju državna služba za putovnice priopćila je da je “nažalost, zbog tehničkih razloga, izdavanje gotovih dokumenata u inozemnim podružnicama obustavljeno.”

Baza podataka Eurostata procjenjuje da je u zemljama Europske unije od siječnja 2024. registrirano oko 4,3 milijuna Ukrajinaca, od kojih je oko 20% odrasli muškarci, što je otprilike 860.000 ljudi.