Ukrajinski ministar obrane: 'Ove jeseni će procvasti proizvodnja naših dronova'

Vlasti su promijenile Zakone da bi si olakšale proizvodnju

Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov speaks during a joint press conference with his Danish counterpart in Odessa, Ukraine April 11, 2023, amid Russia's attack on Ukraine. Denmark's defence minister said on April 11 that he expected the Danes and allies to decide on whether to donate Western fighter jets to Ukraine "before the summer", as deliveries of Polish and Slovak MiG-29s have begun. Discussions are taking time because countries have to act together, acting defence minister Troels Lund Poulsen said during a visit to Ukraine. "Denmark will not do it alone," Lund Poulsen told several Danish media outlets, adding that a decision was still achievable "in the near future." (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
FOTO: AFP

Ukrajina namjerava povećati proizvodnju bespilotnih letjelica već ove jeseni, rekao je u nedjelju ukrajinski ministar obrane u vrijeme kada njegova zemlja izvodi sve više napada bespilotnim letjelicama na ruski teritorij. Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama na ruski teritorij postali su učestaliji u proteklim tjednima, s desecima bespilotnih letjelica koje nekih dana istovremeno napadaju Rusiju, čak do zapadnog ruskog grada Pskova koji je 600 kilometara udaljen od Ukrajine.

Kijev je koristio i zračne bespilotne letjelice za napade na aerodrome i vodene bespilotne letjelice za napade na brodove i mostove na Krimu. “Mislim da će ove jeseni biti procvat u proizvodnji različitih ukrajinskih bespilotnih letjelica: letećih, plutajućih, puzajućih, i tako dalje, a to će nastaviti volumenski rasti”, rekao je Oleksij Reznikov ukrajinskoj državnoj novinskoj agenciji.

Jedan od razloga za rast proizvodnje jest taj što su vlasti umanjile različite regulative i zakone, rekao je. “Tako da smo ponovno napisali propise i pojednostavnili postupak”, rekao je.

Rusi tvrde da su uništili 281 letjelicu u 7 dana

Ukrajina jako ovisi o opskrbama modernog zapadnog oružja, no Kijev je obećao da ga neće koristiti na ruskom teritoriju i da će za takve napade koristiti samo oružje vlastite proizvodnje, posebno bespilotne letjelice.

Rusko ministarstvo obrane u petak je reklo da je uništilo ukupno 281 ukrajinsku bespilotnu letjelicu tijekom proteklog tjedna, od čega 29 iznad zapadnih regija Rusije, što govori o razmjerima rata bespilotnim letjelicama između Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je napala nekoliko aerodroma duboko u Rusiji, središte Moskve te vojne baze na okupiranom Krimu i regijama blizu ukrajinske granice. Ukrajinski dužnosnici obično kažu malo ili ništa o napadima na ruske ciljeve, no tvrde da je uništavanje ruske infrastrukture vitalno za ukrajinske ratne napore.