Upravo je dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni svi detalji povijesnog sporazuma

Jedan sporazum su potpisali Plenković i Kutleša, a drugi Plenković i Tomašević

FOTO: N1

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske i nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije Dražen Kutleša u 13 sati su potpisali sporazume oko izgradnje novoga gradskog stadiona Maksimir.

Njima se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997. godine. Jedan se odnosi na gradski stadion i drugi koji se odnosi na izgradnju ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu.

Glasnogovornik Vlade je nakon kraćeg uvodnog govora pozvao sve tri stranke da potpišu sporazum što su oni i napravili. Jedan su potpisali Plenković i Kutleša, a drugi Plenković i Tomašević.

‘Ostaje obveza Grada’

Prvi se javnosti obratio Kutleša rekavši da je zadovoljan zbog ove mogućnosti da se baš u ovo vrijeme realizira ovaj ugovor. „Bit će na korist svim građanima grada Zagreba, ali i Republike Hrvatske“, kazao je.

Govoreći o zamjenama za teren za Maksimir, kazao je da je bila ideja da se na 10 zemljišta grade Crkve, zamjenski objekti i popratni objekti poput, možda, vrtića. „Sada ostaje obveza Vlade da provede sporazum, a posebno Grada Zagreba da omogući da se pristupi izgradnji objekata u sljedeće dvije godine“, kazao je.

Tomašević: ‘Ponosan sam’

Tomašević je kazao da se zbog problema s vlasništvom ranije nije išlo u izgradnju novog stadiona, nego u rekonstrukciju što nije dobro završilo. „Ponosan sam da se ovaj sporazum ostvario, u suradnji s Vladom i nadbiskupijom. Smatram da smo time pokazali da se mogu riješiti problemi koji se dugo nisu rješavali“, kazao je i zahvalio Plenkoviću i Kutleši na suradnji.

„Sporazumima se definira odustajanje nadbiskupije od započetih postupaka i utvrđeno je da će Grad Zagreb biti jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira izgradnja novog stadiona i popratnih komercijalnih sadržaja“, kazao je.

„Vlada i Grad se obvezuju osigurati preduvjete za izgradnju i rekonstrukciju 10 crkava ili drugih vjerskih objekata u Gradu“, rekao je. Dodao je da nakon potpisivanja sporazuma nema prepreka za novi stadion te dodao da grad izrađuje studiju izvodljivosti koja će definirati sadržaje uz stadion. „Smatramo da se stadion može primarno izgraditi privatnim kapitalom, bez novca iz proračuna. Dovršetak studije očekujemo kroz nekoliko mjeseci a nakon toga ćemo raspisati javni natječaj za rješenja ovog prostora“, rekao je Tomašević.

‘Vlada je inicirala i koordinirala ovaj proces’

Premijer Plenković je rekao da se danas rješava 30 godina star pravni problem. “To je bila prepreka novom stadionu, onakvom kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju”, kazao je Plenković. Zahvalio je Kutleši, Tomaševiću i kolegama u Vladi. Dodao je potom da je upravo Vlada inicirala i koordinirala ovaj proces, najviše kako bi se odužili našim nogometašima.

Govoreći o medaljama osvojenim od 1998. naovamo kada je da one pokazuju kontinuitet uspjeha. “Kao dijete, živio sam na Laščini i sjećam se huka s Maksimira kada je vodio Ćiro i kada su 1982. osvojili prvenstvo Jugoslavije”, kazao je i rekao da nogometaši od tada nisu dobili stadion kakav zaslužuju.

Rekao je da njegova Vlada snažno ulaže u sport te da su Maksimir i Poljud proglašeni pitanjima nacionalnog interesa. “Ovo će biti stadion Grada Zagreba na kojemu će u budućnosti igrati Dinamo, ali želimo omogućiti da Grad i Hrvatska dobiju stadion kakav zaslužuju. Pomoći ćemo i s obnovom Poljuda”, kazao je i rekao da neće zaboraviti ni druge gradove i stadione. Čestitao je svima i rekao da je vrijeme da se prione u drugu fazu i da, po mogućnosti do sljedećeg svjetskog prvenstva imamo novi stadion.