Uskok objavio da je zatvorski stražar u Splitu primio mito, Malenica kaže da je to strukovni učitelj

'Ističemo da nije riječ o zaposlenom na poslovima osiguranja odnosno pravosudnom policajcu', navode iz Ministarstva

17.7.2023., Zagreb - Ministar Ivan Malenica dao je izjavu za medije u Ministarstvu pravosudja i uprave. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Nakon što je jučer USKOK objavio vijest o uhićenju zatvorskog stražara, osumnjičenog da je primio mito kako bi u zatvor Bilice u Splitu unio mobitel i steroide, o ovom slučaju se oglasilo Ministarstvo pravosuđa.

Za Dalmatinski portal su kazali kako se ne radi o zatvorskom stražaru, već strukovnom učitelju. “Nadležna kaznena tijela zaprimila su informaciju o pokretanju istrage protiv zaposlenika Zatvora u Splitu. Ističemo da nije riječ o zaposlenom na poslovima osiguranja odnosno pravosudnom policajcu, već strukovnom učitelju”, poručuju iz Ministarstva.

‘Poduzete su sve radnje’

Ističu i kako Uprava za zatvorski sustav i probaciju “nije ovlaštena iznositi informacije o postupanju drugih tijela”, te dodaju da su “nadležne službe zatvorskog sustava u suradnji s nadležnim službama Ministarstva unutarnjih poslova poduzele sve radnje u cilju razrješenja osnovanih sumnji o unosu nedopuštenih stvari”.

“Zatvor u Splitu poduzet će sve mjere iz svoje nadležnosti u odnosu na pravno-pravni status te nastaviti poduzimati mjere u cilju suzbijanja nedopuštenih ponašanja unutar zatvorskog sustava”, odgovorili su iz Ministarstva za Dalmatinski portal.

Što je objavio USKOK?

Inače, USKOK je jučer objavio vijest o pokretanju istrage protiv 57-godišnjeg zatvorskog stražara, kojom su obuhvaćeni i 25-godišnji zatvorenik koji mu je navodno platio 6500 kuna, 33-godišnji muškarac koji je nabavio mobitel i steroide te 38-godišnji osumnjičenik koji se sa stražarom dogovorio da će ih nakon unosa u zatvor odložiti na točno određenom mjestu.

USKOK navodi da je 25-godišnji zatvorenik u ožujku prošle godine zatražio od 33-godišnjaka da predmete nabavi i donese čuvaru u zatvor, a on ih je ostavio na dogovorenom mjestu, odakle ih je uzeo 38-godišnjak, također tadašnji zatvorenik, kako bi ih, po prethodno ostvarenom dogovoru, konačno dao 25-godišnjem zatvoreniku.

Dvoje uhićenih, 57-godišnji čuvar i 33-godišnjak su predani pritvorskom nadzorniku, 25-godišnjak je od ranije u zatvoru, a osumnjičeni 38-godišnjak je nedostupan i za njim se traga, kažu u policiji. Uskok je izvijestio da je istragu osim zbog mita pokrenuo i zbog neovlaštene proizvodnje i prometa tvarima zabranjenima u sportu te poticanja i pomaganja u tom kaznenom djelu. Za sve osim za drugookrivljenika koji je već iza rešetaka Uskok je od suca istrage zatražio određivanje istražnog zatvora.