USKOK objavio detalje: policajci i pročelnica pod istragom zbog zataškavanja nesreće koju je skrivio pijani gradonačelnik

Pročelnica je naknadno stigla na mjesto nesreće i preuzela krivnju, navodi USKOK

16.01.2024., Rijeka - Dovodjenje na saslusanje u  USKOK osumnjicenog policajca i procelnice u Gradskoj upravi u aferi zataskavanja prometne nesrece u Vrbovskom. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

USKOK je u srijedu objavio kako postoji osnovana sumnja su jučer uhićeni policajci i pročelnica Grada Vrbovskog Marina Tonković pomogli gradonačelniku Draženu Mufiću da zataška prometnu nesreću.

Naime, u priopćenju USKOK-a se navodi da je Mufić 19. rujna 2019. uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio s ceste.

Zlouporaba položaja

Podsjećamo, uz troje policajaca, u utorak je u antikorupcijskoj akciji na području Primorsko-goranske i Karlovačke županije, uhićena i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela. Tu informaciju je za Hinu potvrdio sam gradonačelnik, koji je i otkrio da je policija pretresla kuću pročelnice.

Mufić je rekao da pretpostavlja da je riječ o slučaju jednog prometnog prekršaja s vozilom Grada Vrbovskog otprije nekoliko godina u kojemu, kaže, nije bilo štete, a u kojemu se sumnjiči i njega osobno.

Četvorka je osumnjičena za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Pročelnica preuzela krivnju

USKOK je potvrdio da su uhićeni policajci stigli na mjesto nesreće nakon dojave građana. Umjesto da osiguraju mjesto nesreće i istraže što se dogodilo, oni su napravili sve da spriječe točno utvrđivanje svih okolnosti kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost.

Nakon što su utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom i sletio s ceste te napustio mjesto događaja, nisu osigurali mjesto nesreće već su dozvolili da radni stroj komunalca, koji su pozvali građani, izvuče službeno vozilo, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja.

Nadalje, nisu pokušali doznati ima li osoba koje imaju saznanja o događaju niti su obavili očevid prometne nesreće.

Predložen istražni zatvor

Pročelnica Tonković je zatim, po pozivu građana, došla na mjesto nesreće i donijela rezervni ključ službenog vozila. Policajci su zatim za prometnu nesreću prekršajno kaznili Tonković i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ju ona nije skrivila. Potom su naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje i napisali lažni zapisnik koji su svi potpisali.

U izvješću ophodnje neistinito su naveli da je službenim vozilom upravljala Tonković, iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je treći policajac o događaju neistinito izvijestio načelnika Policijske postaje Vrbovsko.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.