Uživo. Hamas traži oslobađanje 6000 zatvorenika u zamjenu za taoce. Izrael masovno naoružava civile

Pratimo deseti dan sukoba na Bliskom istoku

Israeli soldiers pray with a Rabbi during a break in the southern Israeli city of Beit Kama, on October 16, 2023. (Photo by Thomas COEX / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji


  • Abbasova kritika Hamasa povučena
  • Očekuje se otvaranje graničnog prijelaza iz Egipta prema Gazi
  • Muškarac u SAD-u ubio dječaka (6) i izbo njegovu majku palestinskog podrijetla
  • Zbog sukoba snažno skočile cijene nafte
  • Biden oštro kritizirao izraelski plan
  • Iran: Prsti su na obaraču
  • Tri strane dogovorile primirje na jugu Gaze? Hamas: Ne znamo ništa
  • Hamasov glasnogovornik: ‘Ne znamo jesu li izraelski taoci još živi’

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Izrael naoružava civile koji će braniti gradove

  • Izraelska policija je priopćila da počinje naoružavati civile kako bi se brže reagiralo u slučaju napada ili krizne situacije u gradovima diljem zemlje, desetog dana rata Izraela i palestinskog Hamasa. Načelnik policije Kobi Shabtai i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir “odlučili su pojačati krizne interventne timove u nadležnosti policije u svim gradovima”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

U “347 novih timova” bit će “13.200 civila dragovoljaca koji će služiti u policiji i dobit će pušku i zaštitnu opremu”, rekao je isti izvor. Naselja na izraelskoj granici već godinama imaju takve timove u kojima su vojni veterani koji dobivaju oružje i obuku i u slučaju napada i krizne situacije djeluju u koordinaciji s vojskom i s policijom.

U danima nakon napada policija je kupila više od 6.000 pušaka za 566 nova civilna interventna tima koja je uspostavila, ističe se u priopćenju, a takve su snage najpotrebnije “pograničnim, velikim i mješovitim (arapsko-židovskim) gradovima”. Uz te nove timove, Ben Gvirov ured radi na tome da se ublaže kriteriji za dobivanje dozvole za nošenje oružja kako bi svi koji su prošli temeljnu vojnu obuku, a žive i rade u zoni sukoba, mogli nositi oružje. Na sjednici parlamenta u nedjelju navečer na kojoj su odobrene ove nove smjernice, rečeno je da je od 7. listopada oko 41.000 Izraelaca zatražila dozvolu za nošenje oružja, a inače je svake godine oko 38.000 zahtjeva.


Hamas traži oslobađanje 6000 izraelskih zatvorenika u zamjenu za taoce

  • Hamas zahtijeva oslobađanje “6000 muškaraca i žena zatvorenih u izraelskim zatvorima” u zamjenu za taoce koje je uzeo tijekom svojih upada, navodi Reuters. Novinska agencija citira Khaleda Meshaala, šefa Hamasovog ureda za dijasporu, koji je iznio zahtjev.

Prosvjed ispred BBC-ja, koji odbija Hamas nazvati teroristima

  • Oko 250 prosvjednika okupilo se ispred sjedišta BBC-ja u Londonu zbog odbijanja britanske televizijske kuće da Hamas u izvještavanju naziva terorističkom skupinom. Prosvjed su organizirale židovske skupine, a okupljeni uzvikuju “Hamas, teroristi” i “Sram vas bilo”.

Blinken i Netanyahu morali se skloniti u bunker

  • Američki državni tajnik Antony Blinken i izraelski premijer Benjamin Netanyahu morali su se skloniti u bunker kada su zračne sirene prekinule njihov sastanak u Tel Avivu. Glasnogovornik State Departmenta potvrdio je da je ta situacija trajala pet minuta, a potom su mogli nastaviti razgovore.

Iran opet poručio da je širenje sukoba sve izvjesnije

  • Iranski ministar vanjskih poslova, Hossein Amir-Abdollahian, upozorio je da se vjerojatnost širenja sukoba na druge fronte “približava neizbježnom”. “Vrijeme za politička rješenja ističe”, objavio je na X.

Hamasov glasnogovornik: ‘Ne znamo jesu li izraelski taoci još živi’

  • Liječnik i šef Hamasovih međunarodnih odnosa, dr. Basem Naim, rekao je za Sky News da ne zna je li 199 izraelskih taoca još živo. Kazao je da je to “nemoguće” provjeriti zbog teškog bombardiranja iz smjera Izraela. “Rekli smo svim posrednicima da smo spremni osloboditi taoce u trenutku kada se zaustavi agresija na naš narod”, poručio je.

Zračna uzbuna u Tel Avivu

  • Sirene za uzbunu oglasile su se u Tel Avivu, gdje se američki državni tajnik Antony Blinken sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim ratnim kabinetom.

Von der Leyen: ‘EU će pokrenuti humanitarni zračni koridor za Gazu’

  • Europska unija pokrenut će humanitarni zračni koridor za Gazu kroz Egipat, a prvi letovi očekuju se ovaj tjedan, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Palestincima u Gazi potrebna je humanitarna pomoć. Zato pokrećemo humanitarni zračni most EU-a kroz Egipat”, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare u Tirani, gdje sudjeluje na summitu Berlinski proces.

Ako ne stigne pomoć, Gazu za 24 sata očekuje ‘prava katastrofa’

  • U Gazi “vode, struje i goriva ima za još 24 sata” i ako pomoć ne dođe, liječnici će moći samo “izdati potvrde o smrti”, rekao je za AFP Ahmed al-Mandhari, regionalni čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Humanitarna pomoć, pa tako i ona koju je poslao WHO, blokirana je na egipatskom Sinaju na granici s Gazom, zbog izostanka dogovora Izraela i Egipta.

Desetog dana neprekidnog izraelskog bombardiranja, Gazu i njezinih 2,4 milijuna stanovnika, od kojih su polovina djeca, očekuje “prava katastrofa”, upozorava Ahmed al-Mandhari, direktor WHO-a za istočni Mediteran, sa sjedištem u Kairu.


Broj ubijenih Palestinaca popeo se na 2808

  • Najmanje 2808 Palestinaca ubijeno je, a 10.850 ozlijeđeno otkako je Izrael započeo osvetničke napade na Pojas Gaze, priopćilo je Ministarstvo zdravstva Gaze.

Šef izraelske obavještajne agencije preuzeo odgovornost za debakl

  • Šef izraelske obavještajne agencije Shin Bet rekao je da je on osobno odgovoran za nedostatak ranog upozorenja na Hamasov ubilački napad na Izrael 7. listopada. Prema The Times of Israel, nekoliko sati prije početka napada u Pojasu Gaze primijećeno je neobično kretanje – ali ti su znakovi uglavnom ignorirani. Ronen Bar, koji je na čelu agencije, rekao je da će “biti vremena da se provede istraga, ali sada su borbe u fokusu”.

Izraelski ministar obrane: ‘Čeka nas dugi rat’

  • Izraelski ministar obrane upozorio je da je pred njima “dugi rat” na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. “Cijena će biti visoka, ali mi ćemo pobijediti”, rekao je Yoav Gallant, prenosi Sky News. Blinken mu je rekao da imaju potporu SAD-a.

Hamasovi izvori: Izrael granatirao granični prijelaz Rahaf

  • Izrael je granatirao granični prijelaz Rahaf, između Gaze i Egipta, prenosi radio postaja povezana s Hamasom. Radi se o jedinom graničnom prijelazu koji nije pod kontrolom Izraela. Očekivalo se da će se Rahaf otvoriti u 9 ujutro po lokalnom vremenu – za ulazak humanitarne pomoći u Gazu i odlazak nekih stranih državljana – ali Izrael i Hamas rekli su da nema primirja koje bi omogućilo takav dogovor.

Vijeće sigurnosti UN-a o sukobu Izrael-Hamas

  • Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se večeras kada će glasati o dva nacrta rezolucije o sukobu Izraela i Hamasa, kazali su diplomatski izvori Ujedinjenih naroda, a agencije iz zemalja perzijsko zaljeva prenose da će se samit o palestinskom pitanju održati u subotu.

Rusija je u petak podijelila državama članicama Vijeća sigurnosti prijedlog rezolucije koji će biti podnesen na glasanje, a koji poziva na “trenutačni prekid vatre, održiv i koji će se potpuno poštivati” te na “neometan” pristup humanitarne pomoći u pojas Gaze koji je pod opsadom”, naveli su izvori.


Brod s Amerikancima isplovio iz Izraela prema Cipru

  • Brod s američkim državljanima isplovio je u ponedjeljak iz Izraela prema Cipru, javljaju izvjestitelji AFP-a iz sjeverne izraelske luke Haife. Američko veleposlanstvo u Izraelu objavilo je u nedjelju da američke vlasti pomažu svojim državljanima i “članovima njihove uže obitelji, koji imaju važeću putovnicu, kako bi otišli iz Haife morem prema Cipru 16. listopada 2023.”

Neki Amerikanci čekali su u luci u Haifi od 6 sati ujutro. Brod bi trebao stići u Limassol u utorak ujutro, rekao je glasnogovornik ciparskog ministarstva vanjskih poslova Theodoros Gotsis za Cyprus News. Konstantinos Letymbiotis, glasnogovornik ciparske vlade, rekao je u ponedjeljak da je njegova zemlja primila “26 zahtjeva iz 26 zemalja da sudjeluje u evakuaciji i da vlada odgovara koliko može.”

Prema podacima koje je prikupila novinska agencija AFP, američki državljani najbrojniji su od 160 stranih državljana ubijenih u sukobu započetom napadom Hamasa 7. listopada na Izrael. Najmanje je 30 američkih građana ubijeno, 13 je nestalih, a neki su među taocima koje je uzeo palestinski islamistički pokret Hamas.

Među stranim državljanima ubijenima u Izraelu najviše je Tajlanđana, njih 28, a 17 je talaca, te 16 ranjenih. Oko 30.000 Tajlanđana radi u Izraelu, najviše u poljoprivrednom sektoru. Slijedi Francuska s 19 poginulih te 13 nestalih, a iza nje Rusija sa 16 poginulih i osam nestalih. Ubijeno je i deset nepalskih državljana, po sedam državljana Argentine i Ukrajine, pet državljana Kanade, po četiri državljana Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Rumunjske.

Poginule su i tri osobe s izraelsko-austrijskim državljanstvom, kao i po tri državljana iz Bjelorusije, Filipina i Brazila. Dvije žrtve u Izraelu imaju Južnoafrička Republika i Peru , a po jednu Portugal, Čile, Turska, Španjolska, Kolumbija, Kambodža, Australija, Honduras, Azerbajdžan, Irska, Švicarska.

Većina tih zemalja prijavila je i nestanak svojih državljana. Među taocima je najmanje osam državljana Njemačke i dvoje državljana Meksika. Hrvatska nema poginulih ni nestalih prema raspoloživim podacima.


Hezbolah kaže da je gađao pet izraelskih položaja u sjevernom Izraelu

  • Reuters izvještava da je libanonski Hezbollah rekao da je u ponedjeljak gađao pet izraelskih položaja u sjevernom Izraelu. Izraelske obrambene snage ranije su priopćile da uzvraćaju vatru preko granice između Izraela i Libanona.

Hamas ispaljuje raketni baraž na Jeruzalem i Tel Aviv

  • Oružano krilo Hamasa ispalilo je “baraž projektila” prema Jeruzalemu i Tel Avivu. Brigada Al Qassam rekla je da je napad bio odgovor na izraelsko “gađanje civila”.

IDF: ‘Pucano je na izraelske snage u blizini libanonske granice’

  • IDF je priopćio da je pucano na izraelske snage koje djeluju duž granice s Libanonom. “Kao odgovor, izraelska vojska odgovara topničkim napadima prema izvoru napada”, dodaje se. Borbe duž granice su se intenzivirale posljednjih dana, a Hezbollahovi militanti su u nedjelju ispalili rakete i protutenkovski projektil.

Sjednica Kneseta prekinuta zbog sirena

  • Sjednica Knesseta koja je u tijeku prekinuta je nakon oglašavanja sirena u Jeruzalemu, zbog čega su dužnosnici, uključujući premijera Netanyahua, morali otići u blindirane prostorije. Izraelska vojska je izvijestila da su se sirene oglasile i u Tel Avivu, kao i u još nekoliko gradova u središnjem Izraelu, no nisu objavljene pojedinosti.

Netanyahu: ‘Svijet se mora ujediniti kako bi porazio Hamas kao što je porazio ISIS i naciste’

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u Knesetu da je nacija Izraela ujedinjena u svom cilju pobjede, najavivši i istrage o obavještajnim i sigurnosnim propustima koji su omogućili Hamasu da izvede tako razoran napad 7. listopada. Netanyahu je pozvao svijet na ujedinjenje i borbu protiv Hamasa. Više od 1300 Izraelaca ubijeno je u iznenadnom napadu, a Hamas je oteo najmanje 199 talaca u Gazu, koje još uvijek drže.

“Puno je pitanja oko katastrofe koja nas je zadesila prije desetak dana. Detaljno ćemo istražiti svaki aspekt. Nacija je ujedinjena prema jednom cilju, pobjedi. Mi ćemo trijumfirati jer se radi o našem postojanju na ovim prostorima, koji su prepuni mračnih sila. Hamas je dio zle osovine Irana i Hezbolaha. Cilj im je baciti Bliski istok u ponor kaosa”, rekao je Netanyahu.

“Sada mnogi diljem svijeta razumiju s kim se Izrael suočava. Oni shvaćaju da Hamas predstavlja novu verziju nacizma. Kao što se svijet ujedinio da porazi naciste i ISIS, tako se mora ujediniti i da porazi Hamas. Predani smo svim obiteljima. Nećemo popustiti u našim naporima da vratimo našu braću i sestre”, nastavio je izraelski premijer.


Herzog upozorava na podjele u izraelskom društvu

  • Prije Netanyahuovog govora pred Knesetom, zastupnicima se obratio izraelski predsjednik Isaac Herzog, koji je upozorio na podjele u izraelskom društvu. “Mnogi u izraelskoj javnosti proživljavaju krizu povjerenja. Država i njezine institucije moraju se uskladiti sa standardima koje postavlja narod. Građani traže odgovornost i vraćanje povjerenja i rehabilitaciju pogođenih zajednica. Zahtijevaju da ih se čuje i traže ruku pomoći. Čak i usred sukoba koji je u tijeku, dok naši pali vojnici još nisu položeni na počinak, opasni glasovi pokušavaju posijati sjeme podjela i mržnje. Naši protivnici željno traže bilo kakvu naznaku podjele među nama”, rekao je Herzog.

U napadu na Rafah pet mrtvih i 15 ozlijeđenih

  • Najmanje pet osoba je ubijeno, a 15 je ozlijeđeno u izraelskom zračnom napadu koji je gađao višekatnicu u Rafahu u južnom pojasu Gaze, priopćilo je u ponedjeljak palestinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Ministarstvo je priopćilo da se zračni napad dogodio bez prethodnog upozorenja Izraelskih obrambenih snaga, a IDF nije komentirao napad.

Prema UN-u milijun ljudi izbjeglo na jug Gaze, a prema Izraelu 600.000

  • Oko milijun ljudi pobjeglo je iz sjevernoga u južni dio Pojasa Gaze uoči očekivane izraelske kopnene invazije, rekao je UN-ov koordinator hitne pomoći Martin Griffiths, što je znatno više od brojke koju je ranije u ponedjeljak objavila izraelska vojska. Brojka koju je iznio UN razilazi se s tvrdnjama izraelske vojske da je više od 600.000 stanovnika sjevernog dijela Pojasa Gaze otišlo je u njegov južni dio. Izraelska vojska pozvala je palestinsko stanovništvo da krene na jug Gaze uoči kopnene ofenzive. “Moja glavna briga sada (…) je dopremanje pomoći u Gazu”, rekao je Griffiths u ponedjeljak.

Najvažnije je pomoći ljudima u pokretu, kao i onima koji su već u južnoj Gazi, “zato što oni neće izaći iz Gaze”, dodao je. Griffiths planira otići u Kairo u utorak i pregovarati s visokim egipatskim dužnosnicima o otvaranju južne granice s Gazom za dostavu pomoći. Dodao je da je UN pregovara s Izraelom o pristupu pomoći, a njegova glavna poruka je “hitnost” s obzirom na sve lošiju situaciju u Pojasu Gaze.

“Nadam se dobrim vijestima jutros o upućivanju pomoći preko Rafaha”, jedinog graničnog prijelaza koji povezuje Egipat i Gazu. “Razgovaramo s Izraelcima, Egipćanima i drugima, golem doprinos” dao je američki državni tajnik Antony Blinken “razgovorima koje je vodio u regiji”, rekao je, kako prenosi agencija AFP.

“Proživljavamo najgore trenutke. Ponajprije želim upozoriti na neprihvatljiv i protuzakonit čin uzimanja talaca u Izraelu, među kojima su mnogi, za ime Božje djeca, žene, stari i bolesni, i usto ih držati skrivene u Gazi”, rekao je i zatražio njihovo trenutačno oslobađanje. “Drugo, odgovor na taj gnusni čin mora poštivati humanitarne zakone rata. Ne možete tražiti od ljudi da se skriju u zaklon, a da im u tome ne pomognete, da im ne pomognete da odu kamo oni žele gdje žele biti na sigurnom i uz humanitarnu pomoć koja im je potrebna da sigurno prijeđu taj put”, naglasio je Griffiths.


Izrael odbio zahtjev Zelenskog za posjet solidarnosti

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je prošlog tjedna posjetio europske zemlje, želio je zajedno s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom posjetiti Izrael u znak solidarnosti. No, Izrael ga je odbio.

Prema upućenim izvorima, Izrael je obavijestio Zelenskog da “nije pravo vrijeme” za njegov posjet, ali da bi mogao u posjet kasnije. Zelenski želi izraziti podršku Izraelu, ali zbog sukoba u Ukrajini ne može doći u Izrael na “samostalno putovanje”, ističe izraelski ynetnews.


Polovica hotelskih soba u Izraelu koristi se za smještaj izbjeglica

  • Polovica izraelskih hotelskih soba koristi se za smještaj obitelji evakuiranih iz naselja u blizini Pojasa Gaze, rekao je u ponedjeljak čelnik Izraelske hotelske udruge. “Izrael ima 56.000 hotelskih soba, a 28.000 je osigurano evakuiranim osobama, čiji trošak smještaja podmiruje država”, rekao je izvršni direktor udruženja Yael Danieli.

SAD se nada da će prijelaz Rafah biti otvoren danas

  • Dužnosnici Bijele kuće nadaju se da će granični prijelaz Rafah na granici s Egiptom biti otvoren nekoliko sati kasnije danas. To bi omogućilo nekim ljudima da napuste Gazu prije očekivane izraelske kopnene ofenzive, rekao je glasnogovornik John Kirby za CNN. Washington i Kairo postigli su dogovor da stranim državljanima dopuste bijeg kroz Egipat ako humanitarna pomoć bude dopuštena u Gazu.

Iran: ‘Hamas bi mogao biti spreman osloboditi taoce ako Izrael prestane sa zračnim napadima’

  • Hamas bi mogao biti spreman osloboditi gotovo 200 talaca ako Izrael prekine svoju kampanju zračnih napada na Gazu, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova. Međutim, militantna skupina za sada nije priznala da je dala takvu ponudu.

“Dužnosnici Hamasa izjavili su da su spremni poduzeti potrebne mjere za oslobađanje građana i civila koje drže, ali kažu da takve mjere zahtijevaju pripreme koje su nemoguće pod svakodnevnim bombardiranjem raznih dijelova Gaze od strane cionista”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Hamas je rekao da će razmijeniti 199 zarobljenika koje drži za tisuće Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima. Izrael je ranije rekao da neće prekinuti opsadu Gaze dok taoci ne budu oslobođeni.


UN: ‘Gazi ponestaje vreća za tijela’

  • Službenik UN-a je rekao da Gazi, uz lijekove, vodu i struju, “čak ponestaje vreća za tijelo”. “Gaza je ugušena i čini se da je svijet trenutno izgubio ljudskost. Nema niti jedne kapi vode, nijednog zrna pšenice, niti litre goriva koje je u posljednjih osam dana pušteno u Pojas Gaze”, rekao je glavni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i zapošljavanje (UNRWA) Philippe Lazzarini. Broj ljudi koji traže utočište u ustanovama UNRWA-e također raste, a Lazzarini kaže: “Nemamo više kapaciteta da se nosimo s njima.”

Razgovarali turski i iranski predsjednici

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarali su telefonski u ponedjeljak o mogućim koracima koje njihove zemlje mogu poduzeti kako bi prekinule borbe između izraelskih i palestinskih snaga, priopćeno je iz turskog predsjedništva. Erdoğanov ured je rekao da je predsjednik rekao Raisiju da Turska radi na dopremanju humanitarne pomoći u Gazu i ponovio svoj poziv da se suzdrži od koraka koji bi mogli pogoršati situaciju.

Putin i Assad pozivaju na prekid prisilnog raseljavanja stanovnika Gaze

  • Ruska državna novinska agencija Tass objavila je na svom Telegram kanalu da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar al-Assad razgovarali telefonom o ratu Izraela i Hamasa. “Asad i Putin su se u telefonskom razgovoru založili za hitnu isporuku pomoći u Gazu, javlja ured sirijskog čelnika. Assad i Putin također su pozvali na prestanak granatiranja Gaze i prisilnog raseljavanja njezinih stanovnika”, piše Tass.

Prosvjednici traže ostavku Netanyahua

  • U Tel Avivu, ispred ministarstva obrane Izraela, okupili su se prosvjednici koji su pozivali premijera Netanyahua da podnese ostavku. Demonstracije je navodno započeo član obitelji taoca kojeg je oteo Hamas. Izraelski premijer suočava se s pitanjima o tome kako obavještajne službe te zemlje nisu predvidjele masovni napad Hamasa koji je uslijedio prošle subote.

Sunak: ‘Otvaranje prijelaza Rafah je prioritet’

  • Otvaranje graničnog prijelaza Rafah je prioritet, rekao je britanski premijer Rishi Sunak. Očekivalo se da će prijelaz između Egipta i Gaze biti otvoren u nekom trenutku danas kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći i izlazak nekih stranih državljana. Trenuno velik broj kamiona čeka u redu za prijelaz. No, u posljednjih nekoliko sati Izrael je rekao da nikakav dogovor nije postignut. SAD želi da se to promijeni, a podupire ih i Sunak.

“Humanitarna situacija je ona koja nas, naravno, brine i koju sam spominjao u svim pozivima i interakcijama koje sam imao s drugim čelnicima iz cijele regije, a posebno uvjeravajući da možemo pokušati otvoriti prijelaz Rafah. To će olakšati humanitarnu situaciju. Zato sam dao prednost razgovoru s egipatskim predsjednikom Sisijem početkom prošlog tjedna kako bismo razgovarali o tome”, rekao je britanski premijer.


Izrael ne dopušta ponovno uključenje vode u Gazi

  • Glasnogovornik Hamasovog ministarstva unutarnjih poslova Eyad Al-Bozom rekao je u ponedjeljak da Izrael nije dopustio ponovno uključivanje opskrbe vodom u Gazi, kao što je objavljeno. “Stanovnici piju nezdravu vodu, što predstavlja ozbiljnu zdravstvenu krizu koja prijeti životima građana”, rekao je Al-Bozom.

Palestinski premijer poziva svjetsku zajednicu da odmah pomogne

  • Palestinski premijer pozvao je na hitnu međunarodnu pomoć, rekavši da ljudi u Gazi žive bez hrane, vode, struje i lijekova. Govoreći o ratu, Mohammad Shtayyeh rekao je da je 500 žena ubijeno, a oko 11.000 ljudi ranjeno. “Mi nismo životinje kakvima nas prikazuju. Naši ljudi su bombardirani. Trebaju nam humanitarni koridori”, rekao je Shtayyeh.

Pozvao je Izrael da prestane “istjerivati ljude s njihove zemlje”, ta dodao da je svjetska zajednica pozvala zemlju da “prestane raseljavati ljude”. “Gađaju civile i bolnice. Pozivamo svjetsku zajednicu da odmah pomogne. Moramo pratiti situaciju iz minute u minutu”, poručuje Shtayyeh.


U masovnim grobnicama u Gazi pokopano na desetke ljudi

  • Deseci neidentificiranih tijela pokopani su u masovnim grobnicama u gradu Gazi, prema čelniku vladinog ureda za medije koji je pod kontrolom Hamasa. “Budući da su dolazile desetine drugih šehida, djece, beba, žena, muškaraca, staraca, bili smo skloni izvršiti svoju zakonitu i moralnu dužnost prema tim šehidima da ih ukopamo. Pripremili smo masovnu grobnicu za hitne slučajeve kako bismo pokopali one koji nisu identificirani”, rekla je Salama Marouf u videu objavljenom u nedjelju.

Videozapisi na društvenim mrežama koje je potvrdio CNN pokazuju desetke tijela umotanih u bijelu plastiku donesenih iz bolnice Shifa u Gazi na mjesto ukopa gdje su položena u urednim redovima. Gaza je bila izložena intenzivnom bombardiranju u danima nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada.


Američki State Department upozorava diplomate da ne koriste ‘jezik koji poziva na mir’

  • U porukama koje su kružile u petak, američki State Department zatražio je od diplomata koji rade na Bliskom istoku da izbjegavaju uključivanje nekih specifičnih fraza u materijalima za medije – “deeskalacija/prekid vatre”, “kraj nasilja/krvoprolića” i “ponovno uspostavljanje mira”, prema HuffPost. Washington Post je također potvrdio izvješće. Izrazi, tvrdi se, nisu u skladu s trenutnom američkom politikom.

U okupiranoj Zapadnoj obali najmanje 70 uhićenih

  • Izraelske snage privele su 70 osoba, uključujući dvoje novinara, na okupiranoj Zapadnoj obali u racijama tijekom noći i rano ujutro u ponedjeljak, izvijestila je novinska agencija WAFA pozivajući se na Društvo palestinskih zatvorenika. Najmanje 28 ljudi uhićeno je u Hebronu, dok su se ostali incidenti dogodili u Nablusu, Ramallahu i Betlehemu

Veleposlanica: ‘U Gazi je osmero Palestinaca s hrvatskim državljanstvom’

  • Hrvatska veleposlanica u Izraelu, Vesela Mrđen Korać, za HRT je potvrdila da je u opkoljenom pojasu Gaze osmero je Palestinaca s hrvatskim državljanstvom. Mrđen Korać kaže da se veleposlanstvu javlja od 5 do 10 Hrvata svaki dan. “Njima za naredni dan pokušavamo pronaći odgovarajući let ili sukladno njihovim željama. Hrvata na sjeveru ima, i sada vidimo da je sve veći broj zahtjeva sa sjevera, jer pretpostavljam da su se oni nadali kako će ovaj sukob ostati u razmjerima kao što su bili prethodni”, kaže veleposlanica.

Mrđen Korać nastavlja da na prostoru Gaze ima i hrvatskih državljana. “Za njih je nadležno veleposlanstvo u Kairu, sada imamo dodatnu koordinaciju Tel Aviv, Kairo i Zagreb. Njih dostavljamo i izraelskoj i egipatskoj strani. Tako smo sada za prvi izlazak iz Gaze dostavili 8 imena Palestinaca s hrvatskim državljanstvom”, kaže veleposlanica.


Izrael tvrdi da je ubio jednog od zapovjednika Hamasa

  • Izrael je tvrdio da je u nedjelju ubio ključnog stratega Hamasa tijekom granatiranja vojnih ciljeva Hamasa. Muetaz Eid, zapovjednik Južnog okruga nacionalne sigurnosti Hamasa, ubijen je dok su izraelske zračne snage napale oko 250 vojnih ciljeva Hamasa u sjevernoj Gazi. Izrael također tvrdi da je preko noći ubio još šest visokih čelnika Hamasa, uključujući Joada Abu Shmalaha, ministra gospodarstva Gaze. Izrael je prethodno tvrdio da su ubili i Billala al Kedru, jednog od odgovornih za Hamasov napad na Izrael.

The Times ističe da su Izraelci obećali da će ubiti vođu Hamasa u Pojasu Gaze, Yahya Sinwara, za kojeg tvrde da stoji iza masakra i nazvali su ga “mrtvacem koji hoda”. “Odlučio je poslati koljače u naše spavaće sobe da ubiju naše bebe. A kad su odlučili ići punim frontom protiv Izraela, potpisali su vlastitu smrtnu presudu. Mrtav čovjek koji hoda. Doći ćemo do toga čovjeka”, rekao je potpukovnik Peter Lerner, glasnogovornik izraelske vojske. Izrael je također rekao da će ubiti i drugog vođu Hamasa, Mohammeda Diaba Ibrahima al-Masrija, poznatog kao El Deif.


Izrael je ubio 11 palestinskih novinara u Gazi

  • Reuters javlja da je Izrael do sada ubio 11 palestinskih novinara u zračnim napadima u Gazi otkako je započeo s osvetničkim napadima nakon upada Hamasa u južni Izrael 7. listopada. Reuters se poziva na Sindikat palestinskih novinara. Tamošnje ministarstvo zdravstva zabilježilo je da je ukupni broj mrtvih u Gazi najmanje 2750, dok je 9700 ranjeno.

Egipat krivi Izrael za neotvaranje graničnog prijelaza Rafah

  • Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je u ponedjeljak da izraelska vlada tek treba zauzeti stav koji bi dopustio otvaranje graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Pojasa Gaze, rekavši da je Egipat namjeravao ostaviti prijelaz otvorenim. Jutros je došlo do kretanja kamiona s gorivom pod zastavom UN-a na granici, ali je prijelaz između Egipta i Gaze ostao zatvoren.

Iran: ‘SAD je vojno uključen u sukob’

  • SAD je već uvelike uključen u sukob i “mora se smatrati odgovornim”, rekao je iranski dužnosnik. Upitan hoće li se Iran angažirati ako se SAD uključi, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani odgovorio je: “Iran smatra da su Sjedinjene Države već vojno uključene u sukob između Izraela i Palestinaca.”

SAD je odgovorio na Hamasove napade premještanjem nekoliko brodova, uključujući nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford, u istočni Mediteran. U nadolazećim danima trebao bi mu se pridružiti drugi nosač zrakoplova, iako je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da su oni bili odvraćanje, a ne provokacija.


Izraelska vojska sugerira da je Hamas možda napao konvoj Palestinaca

  • Jedno od glavnih žarišta tijekom vikenda bio je napad na konvoj evakuiranih iz sjeverne Gaze, u kojem Hamas tvrdi da je ubijeno 70 Palestinaca koji su se pridržavali izraelskih uputa za bijeg. Izrael se obvezao istraiti napad, a sada usred široke osude napada, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga, potpukovnik Jonathan Conricus sugerirao je da je Hamas možda odgovoran za napad.

“Procjenjujemo da je Hamas bio taj koji je inscenirao ove eksplozije”, Conricus za NBC, pa dalje nastavio implicirati da bi Hamasova motivacija za napad na vlastitu stranu bila da se okrivi Izrael. “Želim biti na sigurnoj strani i reći, znate, stvari se mogu dogoditi u ratu, mislim da bi istraga trebala ispitati tko bi imao koristi od napada na takav konvoj, posebno na ruti za koju smo se uvjerili da je otvorena za evakuaciju. A odgovor je jasan. Organizacija koja ima koristi od ovog je Hamas”, kaže Conricus.


Jeruzalemski patrijarh ponudio sebe u zamjenu za otetu djecu

  • Reuters javlja da se kardinal Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemski patrijarh, ponudio u zamjenu za djecu koju Hamas drži za taoce u Gazi. “Spreman sam na razmjenu, bilo što, ako to može dovesti do slobode i da vratimo djecu kući. Nema problema. S moje strane postoji potpuna spremnost. Prvo što treba učiniti je pokušati izboriti oslobađanje talaca, inače se neće moći zaustaviti. Spremni smo pomoći, čak i ja osobno”, rekao je za medije Pizzaballa.

Izrael optužuje Iran da je naredio napade Hezbollaha

  • Izraelska vojska optužila je Iran za orkestriranje napada Hezbollaha duž granice s Libanonom. Izrael je spreman voditi rat na dva ili više frontova, rekao je glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari. Hezbollah je jučer napao položaje izraelske vojske i pogranično selo Shtula, prije nego što je Izrael uzvratio udarima. “Hezbollah je izveo niz vatrenih napada kako bi odvratio pažnju od naših ratnih napora na jugu Gaze, prema iranskim uputama i uz iransku potporu”, rekao je kontraadrmiral Hagari.

Blinken ponovno stigao Izrael, sastaje se s Netanyahuom i drugim dužnosnicima

  • Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u Tel Aviv, gdje se očekuje susret s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i izraelskim kabinetom za upravljanje ratom, javlja CNN. Blinken je bio u Izraelu prošlog tjedna, nekoliko dana nakon što je Hamas pokrenuo svoje smrtonosne napade u Izraelu, u znak potpore Bidenove administracije dok nastoji ojačati obranu zemlje i spriječiti daljnju eskalaciju sukoba.

Blinkenov povratak u ponedjeljak dolazi u trenutku dok SAD nastoji pomoći američkim građanima zarobljenima u Gazi da pređu jedini preostali izlaz iz opkoljenog pojasa, granični prijelaz Rafah za Egipat. SAD također surađuje s regionalnim partnerima kako bi pomogao u oslobađanju talaca, uključujući američke državljane, koje je Hamas oteo tijekom svog brutalnog napada 7. listopada.

Ranije u ponedjeljak, ured izraelskog premijera zanijekao je bilo kakve dogovore o otvaranju graničnog prijelaza Rafah. U nedjelju je Blinken obećao da će prijelaz “biti otvoren” i da SAD radi s UN-om, Egiptom, Izraelom i drugima na koordinaciji pomoći.


Izrael: ‘Hamas drži najmanje 199 taoca’

  • Izraelska vojska priopćila je da Hamas u Gazi drži najmanje 199 taoca. Ranija izvješća sugerirala su da je militantna skupina zarobila između 100 i 120 ljudi. Jučer je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly naznačio da se oko deset Britanaca drže kao taoci, rekavši za Sky News da takva brojka “nije nerazumna procjena”.

Mediji: ‘Scholz će u utorak posjetiti Izrael’

  • Njemački kancelar Olaf Scholz otputovat će u utorak u Izrael, javlja njemačka televizija ntv pozivajući se na vladine izvore. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetila je Izrael prošli tjedan.

Posebni kineski izaslanik za Bliski istok posjetit će regiju sljedeći tjedan

  • Posebni kineski izaslanik za Bliskog istoka, Zhai Jun, posjetit će regiju sljedeći tjedan, izvijestili su u nedjelju kineski državni mediji. U intervjuu za CGTN rekao je da će promovirati mirovne pregovore između Izraelaca i Palestinaca. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je otkriti dodatne pojedinosti u ponedjeljak.

Više od 1000 nestalih u Gazi

  • Prema podacima Palestinske civilne obrane, broj nestalih za koje se pretpostavlja da su zarobljeni ispod ruševina mogao bi premašiti 1.000 ljudi.

Hamas negira otvaranje graničnih prijelaza

  • Unatoč tome što su egipatske snage sigurnosti i predstavnik veleposlanstva Palestine za granični prijelaz Rafah rekli da je granica otvorena za pomoć i strane državljane, moguće uz privremeni prekid vatre, čini se da to ipak nije tako, potvrđuju sada obje strane. Dužnosnik Hamasa Izzat El Reshiq rekao je da u tim izvješćima “nema istine”. Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu također rekao da trenutno “nema primirja i humanitarne pomoći u Gazi u zamjenu za izvlačenje stranaca”.

Izraelski ministri odbijaju pomoć koja ulazi u Gazu

  • Ministri izraelske vlade izjasnili su se protiv dostave pomoći civilima u Gazi. Ministar energetike Israel Katz kaže da se “ogorčeno protivi otvaranju blokade i unošenju robe u Gazu iz humanitarnih razloga”. “Predani smo obiteljima ubijenih i otetih talaca, ne Hamasovim ubojicama i onima koji su im pomogli”, rekao je Katz.

Ministar kulture Miki Zohar također se usprotivio. “Oni koji masakriraju djecu, siluju žene i otimaju bebe ne zaslužuju nikakvu milost”, rekao je Zohar,

Izrael se suočio s kritikama protiv upotrebe “kolektivnog kažnjavanja” palestinskih civila zbog akcija Hamasa prošlog tjedna.


Potvrđeno: ‘U jučerašnjem napadu Hezbolaha ubijen izraelski vojnik’

  • Izraelski časnik ubijen je u jučerašnjem napadu Hezbollaha na položaje IDF-a. IDF je rekao da je časnik ubijen u jednom od jučerašnjih napada protutenkovskim navođenim projektilima iz Libanona.

Netanyahu: ‘Nema primirja za puštanje stranih državljana iz Gaze’

  • Izrael je zanijekao da je u tijeku primirje u južnoj Gazi kako bi se stranim državljanima omogućio bijeg preko egipatske granice. Ranije danas, sigurnosni izvori u Egiptu rekli su da je takav dogovor na snazi. “Trenutno nema primirja i humanitarne pomoći u Gazi u zamjenu za izvlačenje stranaca”, priopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua.

Kamel Khatib, predstavnik veleposlanstva Palestine za granični prijelaz Rafah, rekao je jučer da će stranim državljanima biti dopušten prijelaz jutros i da će biti dopušten ulazak humanitarne pomoći.


UN: ‘Gorivo za napajanje bolnica u Gazi potrošit će se za 24 sata’

  • Očekuje se da će bolnice diljem Gaze ostati bez goriva u roku od 24 sata, upozorio je UN. “Gašenje pomoćnih generatora dovelo bi živote tisuća pacijenata u opasnost”, priopćio je humanitarni ured Ujedinjenih naroda.

Izrael, koji kontrolira gotovo sve prijelaze u Gazu, pojačao je već stroge blokade dok se taoci ne oslobode. Istovremeno su stotine tona pomoći i potrepština iz nekoliko zemalja danima zadržane na egipatskom Sinajskom poluotoku čekajući dogovor o sigurnoj isporuci u Gazu.


Izrael evakuira ljude uz granicu s Libanonom

  • Izraelske obrambene snage (IDF) i izraelsko ministarstvo obrane izdali su zajedničko prioopćenje kojim najavljuju evakuaciju iz sjevernog Izraela uz libanonsku granicu.

“Nacionalna uprava za hitne slučajeve (NEMA) Ministarstva obrane i IDF najavljuju provedbu evakuacije stanovnika sjevernog Izraela koji žive u području do dva kilometra od libanonske granice u smještaj koji financira država. Provedbu plana odobrio je ministar obrane Yoav Gallant. Maloprije je Komanda Sjever obavijestila čelnike lokalnih vlasti o odluci. Plan će provoditi čelnici lokalnih općina, Ministarstvo unutarnjih poslova i Nacionalna uprava za hitne situacije (NEMA) Ministarstva obrane”, navodi se u priopćenju.


Ubijeno 2.750 Palestinaca

  • Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da je u izraelskim napadima ubijeno 2750 Palestinaca, a još 9700 je ranjeno. Od posljednjeg izvješća ministarstva od jučer, 80 smrtnih slučajeva i 100 ozlijeđenih je više. U Izraelu je u napadima Hamasa ubijeno 1400 ljudi, a 3500 ih je ozlijeđeno.

Guterres: Bliski istok na ‘rubu ponora’

  • Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u nedjelju je rekao da je Bliski istok na “rubu ponora” te je pozvao islamistički Hamas da odmah oslobodi taoce i Izrael da omogući hitan humanitarni pristup Pojasu Gaze.

“Svaki od ova dva cilja vrijedi sam za sebe”, rekao je Guterres u izjavi. “Oni ne bi trebali postati sredstvo za pregovaranje i moraju se ostvariti jer je to ispravno.” “Gaza ostaje bez vode, struje i drugih bitnih zaliha”, rekao je čelnik UN-a.

Guterres je rekao da UN ima zalihe hrane, vode, neprehrambenih artikala, medicinskih potrepština i goriva u Egiptu, Jordanu, Izraelu i Zapadnoj obali koje bi mogle biti poslane u Gazu “u roku od nekoliko sati” ako ih se može dostaviti sigurno i bez zapreka.


Tri strane dogovorile primirje na jugu Gaze? Hamas: Ne znamo ništa

  • SAD, Izrael i Egipat pristali su na prekid vatre u južnoj Gazi koji će započeti u 8 sati po hrvatskom vremenu (9 ujutro po lokalnom vremenu) kako bi se poklopio s ponovnim otvaranjem graničnog prijelaza Rafah, javlja Reuters pozivajući se na dva egipatska sigurnosna izvora. Ured za medije Hamasa kaže da nema informacija o dogovorenom humanitarnom primirju, prenosi Reuters.

Izraelska vojska: 600.000 ljudi otišlo na jug Pojasa Gaze

  • Više od 600.000 stanovnika sjevernog dijela Pojasa Gaze otišlo je u njegov južni dio, nakon što ih je izraelska vojska pozvala da to učine uoči kopnene ofenzive, rekao je jedan glasnogovornik izraelske vojske, a drugi glasnogovornik je pozvao na pritisak na Egipat da otvori granice za izbjeglice. Daniel Hagari je ponovio da izraelske snage u osvetničkom bombardiranju Gaze, u kojemu je poginulo najmanje 2600 ljudi, ciljaju Hamas i da nastoje izbjeći ozljeđivanje civila.

Izraelska vojska potvrdila je otmicu 155 izraelskih talaca. Njihovi najbliži su obaviješteni, rekao je Hagari, obećavajući da će vojska “učiniti sve” da ih vrati kući. Glasnogovornik izraelske vojske Arye Sharuz Shalicar rekao je da loši vremenski uvjeti nisu razlog za odgodu kopnene ofenzive protiv islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze. “Ne, apsolutno ne”, rekao je Shalicar njemačkom javnom servisu ARD u nedjelju navečer.

Sugerirao je da je jedan od glavnih razloga za odgodu da se dopusti većem broju palestinskih civila da dođu do južnog dijela pojasa Gaze kako ne bi bili u opasnosti tijekom kopnene ofenzive na sjeveru obalnog pojasa. Na sjevernom dijelu Pojasa Gaze živi oko 1,1 milijun stanovnika. Prema nepotvrđenim medijskim izvješćima kopnena ofenziva bila je planirana za ovaj vikend, a New York Times je u subotu prenio da je odgođena zbog oblačnog neba i loše vidljivosti za pilote i dronove.

Shalicar je pozvao na veći pritisak na Egipat da prihvati izbjeglice na granici s Gazom. “Ne želimo da stradaju nevini ljudi – posebno ne žene, djeca ili starci. Stalo nam je da uništimo Hamas, da ih kaznimo za čin prošle subote.” Eliminacija terorističke skupine Hamas odgovorne za subotnje napade je “veliki cilj, težak cilj”, naglasio je Shalicar.


UN: Izrael je na putu da uništi Gazu

  • “Izrael je na putu da uništi Gazu”, upozorila je Lynn Hastings, UN-ova stalna koordinatorica i humanitarna koordinatorica za okupirano palestinsko područje. “Izrael povezuje humanitarnu pomoć Gazi s oslobađanjem talaca. Opet, ni jedno ne bi trebalo biti uvjetovano. I ono što upravo vidimo, smjer u kojem Izrael ide, oni žele uništiti Hamas, ali njihova trenutna putanja će uništiti Gazu”, rekla je Hastings.

Također je rekla da je unatoč izvješćima da je Izrael ponovno pustio vodu u južnom Izraelu osoblje UN-a izvijestilo da ne teče i da će voda u enklavi nestati najkasnije do utorka.

“Danas ima samo dovoljno vode – i to ne za svih 2 milijuna ljudi – od oko jedne litre vode, što je znatno ispod zahtjeva Svjetske zdravstvene organizacije. Očekujemo da vode više neće biti, ako ne sutra, najkasnije do utorka”, kazala je.


Iran: Prsti su na obaraču

  • Iran je upozorio Izrael da su sve strane u regiji spremne djelovati ako Izrael ne zaustavi agresiju prema Palestincima, izvijestila je u nedjelju poluslužbena novinska agencija Fars. “Ako cionistička agresija ne prestane, (mora znati) da su prsti svih strana u regiji na okidaču”, rekao je ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian.

“Odgovornost za moguće otvaranje novih fronta otpora u regiji i bilo kakva eskalacija današnjeg rata izravna je odgovornost Sjedinjenih Država i cionističkog režima (Izraela)”, rekao je Amirabdolahian.


Biden oštro kritizirao izraelski plan

  • Svaki potez Izraela da ponovno okupira Pojas Gaze bio bi “velika pogreška”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu objavljenom u nedjelju, dok se izraelske snage pripremaju za kopnenu invaziju.

Izrael, tražeći osvetu za napad Hamasa 7. listopada, objavio je rat toj militantnoj skupini, pokrenuo je nemilosrdno bombardiranje i upozorio više od milijun ljudi u sjevernom pojasu Gaze da krenu prema jugu prije operacije. Na pitanje novinara informativnog programa CBS-a 60 Minutes bi li podržao bilo kakvu okupaciju Gaze koju bi proveo američki saveznik Izrael, Biden je odgovorio: “Mislim da bi to bila velika pogreška”.

Hamas “ne predstavlja sav palestinski narod”, nastavio je. Ali invazija i “uklanjanje ekstremista” je “nužan uvjet”, dodao je. Na pitanje mora li se Hamas – kojeg je Biden opisao kao “hrpu kukavica” – potpuno eliminirati, odgovorio je: “Da, mora”. “Ali mora postojati palestinska vlast. Mora postojati put prema palestinskoj državi”, nastavio je, ponavljajući dugogodišnji poziv SAD-a za rješenjem s dvije države.


Muškarac u SAD-u ubio dječaka (6) i izbo njegovu majku palestinskog podrijetla

  • Muškarac u SAD-u ubio dječaka i izbo njegovu majku. a motiv je bio sukob Hamasa i Izraela, piše BBC.

Joseph Czuba (71) je u Plainfieldu, u američkoj saveznoj državi Illinois nožem napao ženu (32) i dječaka (6). Policija navodi da je napad bio potaknut sukobom između Hamasa i Izraela.

Dječaka je izbo 26 puta, a njegova majka je uspjela preživjeti. Kako navodi BBC, žena je iz Beitunije na palestinskoj Zapadnoj obali te se doselila u SAD prije 12 godina.


Zbog sukoba snažno skočile cijene nafte

  • Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna snažno porasle jer se trgovci plaše da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu nafte s tog područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 7,5 posto, na 90,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,9 posto, na 87,69 dolara.

Nakon što je tjedan dana prije potonula više od 11 posto, na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna nadoknadila dobar dio tih gubitaka.

Cijeloga tjedna cijene nafte kretale su se u relativno uskom rasponu da bi u petak snažno porasle, što je ponajviše posljedica sukoba na Bliskom istoku između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela.

Nakon tjedan dana zračnih napada na područje Gaze, kao odgovor na nedavni napad Hamasa, Izrael je u petak najavio kopnene operacije na području Gaze.

Do tada sukob na Bliskom istoku nije znatnije utjecao na opskrbu naftom u svijetu jer Izrael nije veliki proizvođač. Međutim, trgovci se plaše eskalacije sukoba, uključenja još nekih zemalja iz regije, i razmatraju kako bi to moglo utjecati na opskrbu nafte iz cijele te regije.


Abbasova kritika Hamasa povučena

  • Službena novinska agencija Palestinske uprave WAFA objavila je u nedjelju izjave predsjednika Mahmouda Abbasa u kojima je kritizirao Hamas zbog njegovih postupaka, no kasnije je bez objašnjenja uklonila spominjanje te militantne skupine.

Izjave, koje je WAFA objavila na svojoj web stranici, dane su tijekom telefonskog razgovora između Abbasa i predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. Njih su dvojica razgovarali o izraelskom bombardiranju Gaze nakon Hamasovog ubilačkog divljanja po izraelskim gradovima.

Izvorno izvješće WAFA-e o Abbasovom pozivu uključivalo je rečenicu: “Predsjednik je također naglasio da politike i akcije Hamasa ne predstavljaju palestinski narod, a politike, programi i odluke (Oslobodilačke organizacije Palestine-PLO) predstavljaju palestinski narod kao njihov jedini legitimni predstavnik.”

Nekoliko sati kasnije, izjava je ispravljena tako da glasi: “Predsjednik je također naglasio da politike, programi i odluke PLO-a predstavljaju palestinski narod kao njihov jedini legitimni predstavnik, a ne politike bilo koje druge organizacije.”

Zasad nije jasno zašto je referenca o Hamasu uklonjena. Abbasov ured ili WAFA nisu odmah komentirali, kao ni Hamas.


Očekuje se otvaranje graničnog prijelaza iz Egipta prema Gazi

  • Očekuje se da će granični prijelaz prema Gazi pod kontrolom Egipta ponovno biti otvoren usred diplomatskih napora da se dopremi pomoć u taj pojas pod kontrolom Hamasa koji je pod intenzivnim izraelskim bombardiranjem nakon divljačkog napada Hamasovih pripadnika 7. listopada.

Šokiran napadom na svoje gradove i sela, Izrael provodi najžešće bombardiranje koje je Gaza ikada vidjela, uveo je strogu blokadu i priprema kopnenu invaziju. U međuvremenu, na stotine tona pomoći iz nekoliko zemalja danima stoji na egipatskom Sinajskom poluotoku, čekajući dogovor o sigurnoj isporuci u Gazu i evakuaciju nekih nositelja stranih putovnica preko prijelaza Rafah.

“Rafah će biti ponovno otvoren. Uspostavljamo s Ujedinjenim narodima, s Egiptom, s Izraelom, s drugima, mehanizam kojim ćemo dobiti pomoć i dostaviti je ljudima kojima je potrebna”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem u nedjelju.

Blinken nije precizirao vrijeme ponovnog otvaranja prijelaza. Američki diplomatski veteran David Satterfield, imenovan u nedjelju za posebnog izaslanika za humanitarna pitanja Bliskog istoka, doputovat će u Egipat u ponedjeljak kako bi razradio detalje, najavio je Blinken.

TV postaja NBC News, pozivajući se na palestinskog dužnosnika, izvijestila je da će granični prijelaz Rafah biti otvoren danas u 9 sati, dok je ABC News izvijestio da će taj prijelaz biti otvoren na nekoliko sati, bez navođenja detalja. Reuters nije mogao odmah potvrditi oba izvješća.

Izrael je pozvao iscrpljene stanovnike Gaze da se evakuiraju na jug, što su stotine tisuća već učinile u opkoljenoj enklavi u kojoj živi više od 2 milijuna ljudi. Hamas, koji upravlja Gazom, poručio je ljudima da ignoriraju poruku Izraela.

Procjenjuje se da će rezerve goriva u svim bolnicama diljem Pojasa Gaze potrajati još oko 24 sata, dovodeći u opasnost tisuće pacijenata, priopćio je u ponedjeljak Humanitarni ured Ujedinjenih naroda (OCHA). Vlasti u Gazi priopćile su da je dosad najmanje 2670 ljudi ubijeno u izraelskim osvetničkim udarima, od čega četvrtina djece, a gotovo 10.000 ranjeno. Još 1.000 ljudi je nestalo i vjeruje se da su ispod ruševina.


Abbas: ‘Politika Hamasa ne predstavlja palestinski narod’

  • Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas izjavio je u nedjelju da akcije i politika islamističke skupine Hamas ne predstavljaju palestinski narod, izvijestila je službena palestinska novinska agencija WAFA.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom, Abbas je također nazvao Palestinsku oslobodilačku organizaciju “jedinim legitimnim predstavnikom palestinskog naroda”, istaknula je WAFA.

“Predsjednik je potvrdio kako odbacuje ubijanja civila s obje strane te pozvao na oslobađanje civila, zarobljenika i zatočenika s obje strane”, dodala je ta novinska agencija.

Nešto ranije, venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro rekao je da je u nedjelju telefonski razgovarao s predsjednikom Abbasom o situaciji u Gazi te zatražio uspostavu koridora humanitarne pomoći za pomoć lokalnom stanovništvu.

Na platformi društvene mreže X (bivši Twitter), Maduro je osudio “neselektivne napade Izraela na civilno stanovništvo, koji uzrokuju tisuće smrti i ozljeda”, za što je naveo da su prešli “crtu poštovanja međunarodnog humanitarnog prava”.

Izrael se zavjetovao da će uništiti Hamas kao odmazdu za divljanje u kojem su njegovi borci provalili iz Gaze u izraelske gradove prije tjedan dana, pucajući na civile i hvatajući desetke talaca u najgorem napadu na civile u povijesti Izraela.

Maduro je kazao i da je poručio Abasu da će Caracas poslati više od 30 tona humanitarne pomoći u sljedećih nekoliko dana, što će biti početak realizacije plana pružanja “izravne i stalne potpore palestinskom narodu” putem uspostavljenih kanala. Dvojica čelnika složila su se oko potrebe za hitnim prekidom vatre u tom području i za otvaranjem koridora humanitarne pomoći za Gazu, dodao je venezuelanski predsjednik.

Maduro je rekao i da su njih dvojica razmotrili inicijative zemalja, uključujući Kine i Egipta, za sazivanje globalne konferencije za mir i “ponovnu uspostavu međunarodnih zakona”.