Uživo. Palestinci: 'Izrael je tijekom noći raketirao tri bolnice u Gazi'. Snimka s mjesta udara otkriva kakva se drama odvijala

Pratimo 35. dan sukoba na Bliskom istoku

Ovo su ključni događaji:


  • Izrael napao Siriju zbog drona
  • Netanyahu tvrdi da Izrael ne želi vladati Gazom
  • Na sjeveru Gaze najavljene pauze u ratovanju
  • Hamas optužuje Izrael za napade na bolnice u Gazi

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Obustavljene evakuacije u Egipat

  • Evakuacije iz Gaze u Egipat obustavljene su danas, rekla su tri egipatska sigurnosna izvora i jedan palestinski dužnosnik. Vlasnici stranih putovnica i Palestinci kojima je potrebna hitna medicinska pomoć do daljnjega ne mogu otići preko prijelaza Rafah.

Do obustave je došlo zbog problema s dovođenjem medicinskih evakuiranih osoba na granični prijelaz Rafah iz Gaze, rekli su palestinski dužnosnik i egipatski medicinski izvor. Ograničene evakuacije iz Gaze u Egipat počele su 1. studenog i dvaput su prekinute prošlog tjedna zbog bombardiranja. Rafah, koji je pod kontrolom Egipta i ne graniči s Izraelom, jedina je moguća izlazna točka iz Gaze i jedini ulaz za pomoć.


IDF: ‘Dvije letjelice iz Libanona pale su u sjevernom Izraelu’

  • Izraelske obrambene snage kažu da su otkrile tri zrakoplova koji su ušli na njihov teritorij iz Libanona. Za sada nije poznato tko je upravljao letjelicama, niti ima li stradalih. “Jednu je presreo IDF-ov sustav protuzračne obrane, a druga dva su pala u područje na sjeveru. Događaj je završen i incident se istražuje”, rekli su iz IDF-a.

U Gazi poginulo više od 100 zaposlenika UN-ove agencije

  • UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je u petak da je više od 100 njezinih zaposlenika poginulo u Pojasu Gaze od početka rata 7. listopada. “Shrvani. Potvrda da je više od 100 kolega iz UNRWA poginulo u mjesec dana. Roditelji, nastavnici, medicinske sestre, liječnici, pomoćno osoblje. UNRWA je u žalosti, Palestinci su u žalosti, Izraelci su u žalosti. Kako bi se prekinulo tu tragediju, potreban je humanitarni prekid vatre sada”, napisao je na X-u čelnik agencije Philippe Lazzarini.

Na svojoj internetskoj stranici, UNRWA navodi da je točna brojka poginulih 101. Agencija će im u ponedjeljak minutom šutnje u svim svojim centrima u svijetu odati počast. “Glavni tajnik pozvao je zaposlenike na minutu šutnje” i zastave UN-a bit će na pola koplja, rekao je glasnogovornik organizacije u Ženevi Rolando Gomez.


Crveni polumjesec: ‘Snajperisti napadaju bolnicu al Quds’

  • Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je o “intenzivnim sukobima” u bolnici al Quds, južno od grada Gaze. “Sada se događaju intenzivni sukobi. Okupacijski snajperisti pucaju na bolnicu al Quds, uzrokujući ozljede među raseljenim ljudima”, navodi humanitarna organizacija koja je dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Medijske kuće odbacuju optužbe: ‘Novinari nisu unaprijed znali za napad Hamasa’

  • Više medijskih kuća odlučno je odbacilo optužbe Izraela da je četvero ‘freelance’ fotoreportera koji za njih rade u Gazi unaprijed znalo za napade Hamasa 7. listopada, no agencija AP je prekinula suradnju s Hassanom Eslaiahom nakon objave fotografije na kojoj ga grli jedan od šefova Hamasa, prenosi u petak BBC.

Izraelski ministar Shlomo Karhi je, pozivajući se na udruženje Honest Reporting (Pošteno izvještavanje), rekao da su “neke osobe” koje rade za Reuters, Associated Press (AP), CNN i The New York Times unaprijed imale saznanja o napadu Hamasa na kibuce i glazbeni festival na jugu Izraela.

Honest Reporting je objavio da su četvorica slobodnih novinara zajedno s teroristima prešli na izraelski teritorij i snimali “zastrašujući pokolj”. AP je 7. listopada objavio fotografiju zapaljenog izraelskog tenka i militante Hamasa koji ulaze u kibuc Kfar Azza s potpisom Hassana Eslaiaha, a koji je na X-u uživo prenosio akciju palestinske islamističke skupine. Taj zapis su koristili AP i CNN, a Eslaiah ga je kasnije obrisao s X-a.

Sve četiri medijske kuće odbacuju optužbe na svoj račun, a NYT je priopćio da se radi o “nečuvenim” optužbama koje ugrožavaju rad slobodnih novinara. Ministar Karhi sugerira da je nazočnost fotoreportera možda bila “dio plana” te da to “postavlja određena etička pitanja”. AP je priopćio da “nitko od osoblja novinske agencije nije bio na granici u vrijeme napada te da niti jedan član redakcije AP-a nije ni u kojem trenutku prešao granicu”.

“Kada prihvaćamo fotografije i snimke slobodnih novinara, poduzimamo ozbiljne korake kako bi verificirali snimke i da one pokazuju ono što je navedeno”, dodaje AP. No, AP je također potvrdio da više ne radi s Hassanom Eslaiahom nakon objave njegove fotografije u zagrljaju s vođom Hamasa u Gazi Yahyaom Sinwarom. CNN je također objavio da nije imao prethodna saznanja o ubilačkom pohodu bez presedana na Izrael 7. listopada u kojem je ubijeno 1400 ljudi, a 240 je oteto, ali da će također prekinuti suradnju s Eslaiahom.

U objavi na X-u, izraelska vlada je objavila da “uznemirujuća saznanja” otkrivaju da su fotoreporteri prešli “svaku profesionalnu i moralnu crvenu liniju”. Reuters je također opovrgnuo da je unaprijed znao za planirani napad Hamasa, islamističkog pokreta koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija u EU i SAD-u, te da tog 7. listopada “nije pridružio novinare Hamasu”.

Sve spomenute medijske kuće tvrde da ni s jednim od fotoreportera nije bilo unaprijed dogovorenih aranžmana oko slanja fotografija. The New York Times je opisao optužbe kao “nepromišljene” i tvrdi da su opsežno i na pošten i nepristran način pratili napade 7. listopada i rat koji je uslijedio.

List također pojašnjava da posao slobodnih novinara često podrazumijeva da moraju brzo reagirati i jurnuti na mjesto događaja i u opasnost kako bi dokumentirali vijesti iz prve ruke. “To je ključna uloga slobodnih medija u ratu”, priopćio je NYT. Također, NYT dodaje da fotoreporter Yusef Massoud nije taj dan radio za njihov list, ali od tada “obavlja važan posao za nas”.

Honest Reporting u svom izvješću navodi i slučaj fotoreportera AP-a Alija Mahmuda koji je snimao otmicu Izraelaca, a njegova snimka tijela njemačko-izraelske državljanke Shani Louk na kamionetu s Hamasovcima obišla je svijet. Shani Louk je brutalno ubijena. a s njezinim izmučenim tijelom su Hamasovci paradirali u Gazi.

Reutersov fotograf Mohammed Fayq Abu Mustafa je snimio tijelo izraelskog vojnika koje je izvučeno iz tenka i na kojem su se iživljavali teroristi Hamasa. Izraelski ministar smatra čudnim da se Abu Mustafa baš u tom trenutku našao na granici Izraela i Pojasa Gaze.


Sukob između Hezbollaha i Izraela na istoku Libanona

  • Libanonska državna medijska agencija NNA izvijestila je da se nastavlja granični sukob između Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i militanata Hezbollaha. Kako navode, u blizini libanonskih gradova Ramiya i Bayt Lif Al-Quzh, iznad istočnog sektora izraelsko-libanonske granice zabilježena je izraelska topnička vatra te izraelske bespilotne letjelice.

Hezbollah je ranije objavio da je napao izraelske trupe u istočnom sektor, te da su nakon toga uslijedili izraelski topnički udari. Hezbollah je također navodno gađao navođenim projektilom izraelski grad Metula, a Izrael je odgovorio topničkom paljbom, navodi NNA.

Militanti Hezbollaha, između ostalog, tvrde i da su navođenim projektilima napali položaje izraelskih trupa u istočnom Libanonu. Grupa tvrdi kako su pokrenuli napade u znak podrške “palestinskom narodu u Gazi i njihovom hrabrom i časnom otporu”.

Otprilike sat vremena nakon napada, IDF se oglasio priopćenjem. “Teroristi su iz Libanona lansirali nekoliko protutenkovskih projektila prema IDF-ovoj postaji u području Manare u sjevernom Izraelu. IDF-ovo topništvo trenutno uzvraća”, objavio je IDF.


Hamasovo ministarstvo: ‘Od početka rata ubijeno je 11.078 osoba’

  • Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je da je od 7. listopada ubijeno 11.078 osoba, od toga 4506 djece, prenosi Reuters. Brojke koje je objavilo ministarstvo, piše The Guradian, ne razlučuju koliko je poginulo civila, a koliko militanata.

Američki predsjednik Joe Biden osporava brojke koje objavljuje Hamasovo ministarstvo i smatra da su one pretjerane. No, Associated Press ističe da je Barbara Leaf, pomoćnica državne tajnice, ranije ovoga tjedna zastupnicima kazala da je “vrlo moguće da su broje stradalih čak i veće”.


‘Izrael je pet puta granatirao bolnicu Al-Shifa’

  • Glasnogovornik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas, Ashraf al-Qidra, ponovno se oglasio o napadu na bolnicu Al-Shifa te kazao da ju je Izrael od sinoć bombardirao pet puta. “Granatirali su rodilište i zgradu ambulante. Jedan Palestinac je ubijen, a nekoliko ih je ranjeno u napadu”, kazao je.

Nakon napada, svjedoci su kazali kako su zbog straha od novog raketiranja počeli bježati s tog područja. Izrael je ranije poručio tamošnjem stanovništvu da se evakuira, a al-Qidra tvrdi da je to nemoguće. “Riječ je o 45 beba u inkubatorima, 52 djece na odjelima intenzivne njege, stotinama ranjenih i pacijenata te desecima tisuća prognanika”, kazao je.


Saudijski princ pozvao na prekid rata

  • Saudijski princ Mohammed bin Salman pozvao je na prekid rata u Gazi i na prestanak “prisilnog raseljavanja Palestinaca”. “Naglašavamo potrebu da se zaustavi rat i prisilno raseljavanje Palestinaca”, kazao je tijekom saudijsko-afričkog foruma koji se održava u Rijadu.

“Osuđujemo vojnu agresiju na Gazu, gađanje civila i kontinuirano kršenje međunarodnih humanitarnih prava od strane izraelskih okupacijskih vlasti. Naglašavamo potrebu za stvaranjem uvjeta koji bi vratili stabilnost i uspostavili mir”, kazao je.


Hamas raketirao Izrael

  • U Tel Avivu i njegovom okruženju oglasile su se sirene za zračnu uzbunu nakon što je Hamas objavio da je ispalio rakete duboko u teritorij Izrael, javlja Reuters. Dvije žene u Tel Avivu zadobile su ozljede od šrapnela.

Raketiranje je uslijedilo nakon relativnog zatišja koje je nastupilo nakon što su izraelske snage izvele kopnenu ofenzivu u Gazi. Izraelska vojska je objavila da je na Izrael iz Gaze od početka rata ispaljeno 9.500 projektila, raketa i dronova, te da su ih oborili oko 2000.


Izraelska vojska: Uhitili smo 41 Palestinca, njih 14 je u Hamasu

  • Izraelska vojska objavila je da je tijekom akcije na Zapadnoj obali uhitila 41 Palestinca, uključujući 14 militanata, prenosi Associated Press. Objavili su i da su uništili domove dvoje militanata koji su optuženi za izvođenje napada u kolovozu, u kojem je smrtno stradala Izraelka, a jedan Izraelac je teško ranjen. U to vrijeme, ogranak sekularno nacionalističkog Fataha, Brigada mučenika Al Aqse, preuzeo je odgovornost za napad.

Osim toga, izraelska vojska je tijekom akcije izvršila raciju u tri izbjeglička kampa na Zapadnoj obali u kojima su zaplijenili oružje. Od početka rata izraelska vojska je uhitila 1540 Palestinaca, a njih 930 identificirala je kao pripadnike Hamasa. Palestinski klub zatvorenika navodi da su brojke uhićenih mnogo veće, te da je od početka rata na Zapadnoj obali uhićeno 2400 Palestinaca.


WHO: Najveća bolnica u Gazi izložena je bombardiranju

  • Najveća bolnica u Pojasu Gaze u petak je izložena bombardiranju, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dodajući da je trenutno izvan funkcije 20 bolnica u Gazi. Na optužbe zdravstvenih vlasti u Gazi da je Izrael raketirao dvorište bolnice Al-Shifa u gradu Gazi, glasnogovornica WHO-a Margaret Harris rekla da “nema detalje o Al-Shifi, ali da zna da su bolnice izložene napadima”.

Pozivajući se na kolege na terenu, Harris je rekla da je u tijeku “intenzivno nasilje”. U najvećoj bolnici u gradu Gazi sklonište su pronašle brojne obitelji, grad Gaza je u okruženju izraelskih snaga, a vodstvo Izraela tvrdi da su obavijestili stanovništvo da napusti to područje i krenu prema jugu, navodeći da se u području bolnice nalazi stožer Hamasa.

UN-ov ured za humanitarna pitanja je priopćio da postoje “problemi” dopreme pomoći u Gazu preko egipatskog graničnog prijelaza Rafah, koji je namijenjen za pješake, a ne kamione. U srijedu je u Gazu ušlo 65 kamiona s hranom, lijekovima, vodom, higijenskim potrepštinama i sedam ambulantnih vozila, no kamioni nisu stigli u sjevernu Gazu.

Glasnogovornik UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) Jens Laerke je rekao da u ovom trenutku ne mogu dovesti kamione na sjever te da je to “jako frustrirajuće jer se nekoliko stotina tisuća ljudi još uvijek nalazi na sjeveru”, dodavši da “ako danas imamo pakao na zemlji, njegovo je ime sjeverna Gaza”.


Američki državni tajnik: ‘Previše Palestinaca je ubijeno’

  • Američki državni tajnik Antony Blinken, koji boravi u New Delhiju, kazao je da Amerika cijeni korake Izraela da minimizira civilne žrtve, ali da to ne čine dovoljno. Kazao je da su SAD dale dodatne prijedloge Izraelu kako da to postigne, a prijedlozi uključuju i humanitarne pauze tijekom vojnih operacija te povećanje količine humanitarne pomoći koja dolazi u Gazu.

Kazao je i kako Amerika cijeni napore Izraela po pitanju pauza te dodao da će ti koraci “spasiti živote i omogućiti Palestincima da dobiju više pomoći”. Kazao je i kako istovremeno treba raditi na tome da se zaštite civili i osigura da humanitarna pomoć stigne do njih.

“Previše Palestinaca je ubijeno, previše ih je patilo proteklih tjedana”, kazao je Blinken dodavši da treba učiniti sve što je moguće da se spriječi nanošenje štete palestinskim civilima i da se maksimizira pomoć koja im je potrebna.


‘Četverosatne pauze će biti lokalizirane’

  • Danny Ayalon, bivši zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova, kazao je za Sky News govoreći o četverosatnim pauzama da one neće pokrivati šira područja. “Trenutačna je ideja da se pauze lokaliziraju”, kazao je. Dodao je da bi, koliko shvaća, pauze trebale služiti tome kako bi kamioni s humanitarnom pomoći mogli ući u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah te za evakuaciju stanovništva sa sjevera Gaze.

“Ono što ćemo vidjeti jest da se IDF suočava samo s teroristima Hamasa bez civila između”, kazao je. “Nema šireg prekida vatre, jer bi pritisak na Hamas trebao rasti, bez toga će imati vremena da se pregrupiraju i produže rat i bijedu za svoje stanovništvo. Dio problema leži i u tome što Hamas sprječava te civile da se udalje od bojnog polja”, kazao je Ayalon.


IDF otvorio koridor za evakuaciju

  • Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da otvaraju evakuacijski koridor na šest sati kako bi se stanovništvo Gaze cestom Salah al Din moglo evakuirati sa sjevera na jug. Koridor je otvoren u 10, a bit će zatvoren u 16 sati.

“Sjever Pojasa Gaze je surovo bojište i vrijeme za evakuaciju ističe. Pridružite se stotinama tisuća onih koji su se odazvali našim pozivima i otišli na jug tijekom posljednjih dana”, objavio je na društvenoj mreži X glasnogovornik IDF-a Avichay Andraee.


Hamas: U napadu na bolnicu ubijeno 13 osoba

  • Vlada Hamasa objavila je priopćenje u kojem navodi da je u izraelskom napadu na bolnicu Al-Shifa ubijeno 13 osoba, a deseci su ranjeni.

Rusija poslala humanitarnu pomoć u Pojas Gaze

  • Rusija je objavila da je u Egipat poslala 25 tona humanitarne pomoći koja će biti isporučena u Pojas Gaze, prenosi France-Presse. Pošiljka je sadržavala hranu i higijenske potrepštine, te odjeću i prijenosna kuhala. “Humanitarni teret je predan predstavnicima egipatskog Crvenog polumjeseca”, objavila je Rusija. Ovo je najmanje peta pošiljka pomoći koju Rusija šalje u Gazu, prenosi The Guardian.

Šef UN-a za ljudska prava: ‘Izrael mora zaštititi Palestince’

  • Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je u petak da Izrael mora poduzeti hitne mjere kako bi zaštitio Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali koji su izloženi nasilju otkako je prošlog mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa.

Turk je rekao da je najmanje 176 Palestinaca, uključujući 43 djece i jednu ženu, ubijeno u incidentima u koje su bile uključene izraelske snage sigurnosti od početka listopada. Najmanje osam Palestinaca ubili su izraelski doseljenici.

Prije početka rata u Gazi između Izraela i islamističke skupine Hamas 7. listopada, to je već bila najsmrtonosnija godina zabilježena za Palestince na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, s oko 200 ubijenih.

“Hitno pozivam izraelske vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali zaštitu Palestinaca na Zapadnoj obali, koji su svakodnevno izloženi nasilju od strane izraelskih snaga i naseljenika, uhićenjima, deložacijama, zastrašivanjima i ponižavanju”, rekao je Turk novinarima u glavnom gradu Jordana Amanu.

Pogoršanje nasilja na Zapadnoj obali potaknulo je zabrinutost da bi palestinski teritorij mogao postati treća fronta u širem ratu, uz izraelsku sjevernu granicu gdje su se dogodili sukobi sa snagama libanonskog Hezbolaha.

“Dužnost Izraela je osigurati da svi incidenti budu promptno i učinkovito istraženi, te da se žrtvama osiguraju učinkoviti pravni lijekovi”, rekao je Turk. “Nastavak rasprostranjene nekažnjivosti za takva kršenja neprihvatljiva je, opasna i jasno krši izraelsku obvezu prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.”

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i rekao da također provodi protuterorističke operacije protiv militanata iz skupine i drugih palestinskih naoružanih frakcija na Zapadnoj obali. Tijekom proteklih 18 mjeseci izraelske trupe ubile su stotine Palestinaca – okorjelih militantnih boraca, mladih koji su bacali kamenje i neumiješanih civila – i izvršile tisuće uhićenja diljem Zapadne obale. U istom razdoblju deseci Izraelaca ubijeni su u napadima Palestinaca.


Hamasov glasnogovornik komentirao situaciju u bolnicama

  • Glasnogovornik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas, Ashraf al Qidra, kazao je da je preostalo još samo “nekoliko sati” dok bolnice u gradu Gaza i sjevernoj Gazi ne prestanu pružati svoje usluge, prenosi Associated Press.

U priopćenju je naveo da vozila hitne pomoći više ne mogu doći do dječje bolnice Al-Nasr i evakuirati unesrećene jer je bolnica na meti projektila. Kazao je da su vlasti u Gazi učinile sve kako bi bolnice funkcionirale, te je apelirao na arapske i muslimanske zemlje kao i na “sve slobodne ljude svijeta” da poduzmu hitne korake i dostave medicinske potrepštine i gorivo u bolnice prije nego se dogodi “ogromna katastrofa.


Anketa: 44 posto Izraelaca za vojnu prisutnost u Pojasu Gaze nakon rata

  • U novoj anketi koju je proveo izraelski medij Maariv, državljani Izraela dali su svoje mišljenje o tome kakva bi trebala biti uloga Izraela u postratnom razdoblju, prekidu vatre s ciljem oslobađanja taoca i političkom vodstvu njihove zemlje.

Na pitanje što bi Izrael trebao učiniti po pitanju vojne prisutnosti u Gazi nakon okončanja sukoba, 44 posto ispitanika odgovorilo je da bi obrambene snage trebale ostati u Pojasu Gaze, a polovica njih smatra da bi se to trebalo dogoditi uspostavom vojne prisutnosti na terenu ili stvaranjem novih naselja. Oko 41 posto ispitanika želi da Izrael nakon sukoba napusti enklavu.

Oko 59 posto ispitanika kazalo je da podržava humanitarni prekid vatre s ciljem oslobađanja taoca. No, samo većina njih bi prihvatila prekid vatre u zamjenu za oslobađanje svih zarobljenika, a ne samo dijela njih. Četiri posto ispitanika pristalo bi na prekid vatre u zamjenu za informacije o onima koji su skriveni u Pojasu Gaze.

U anketi je 26 posto ispitanika kazalo da podržava Netanyahua, a 52 posto njih kazalo je kako bi na poziciji premijera voljeli vidjeti člana ratne vlade i bivšeg ministra obrane Bennyja Gantza.


IDF: ‘Napali smo vojne četvrti Hamasa u blizini bolnice Al-Shifa’

  • Izraelske obrambene sage navodno su jutros opkolile bolnicu Al-Shifa u srcu grada Gaze, piše BBC. Društvenim mrežama kruže snimke koje pokazuju prizore kaosa ispred bolnice. U ranijem priopćenju, izraelska vojska objavila je da su njeno pješaštvo i specijalne snage potpomognute zračnom podrškom izvršile napad na vojne četvrti Hamasa u blizini bolnice Al-Shifa.

Izraelske obrambene snage (IDF) također su objavile priopćenje u kojem navode da nisu gađale indonezijsku bolnicu, gdje je jučer bilo izvještaja o eksplozijama. Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije priopćilo je u ranije da je tijekom noći došlo do eksplozija u blizini indonezijske bolnice, koje su oštetile dijelove bolnice smještene na sjevernom kraju uske obalne enklave. Nije navedeno tko je odgovoran za eksploziju i nisu izvijestili o poginulima ili ozlijeđenima.

“Indonezija još jednom osuđuje divljačke napade na civile i civilne objekte, posebice humanitarne objekte u Gazi”, stoji u priopćenju ministarstva. Glasnogovornik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas, Ashraf al Qidra, jutros je kazao da je Izrael pokrenuo istovremene udare na niz bolnica tijekom proteklih sati.


‘Potreban je potpuni prekid vatre’

  • Čelnik palestinskog pokreta “Nacionlna inicijativa” Mustafa Barghouti, kazao je za CNN da ne vidi nadu za ljude u Gazi ukoliko ne dođe do potpunog prekida vatre. “Amerika u potpunosti podržava Izrael i nije neutralna, Amerika nastavlja podržavati ono što Izrael želi. Ono što mi ne želimo je da se nastavi etničko čišćenje na sjeveru pojasa Gaze, kao i u gradu Gaza”, kazao je Barghouti.

Iranski ministar: ‘Širenje rata je neizbježno’

  • Iranska državna televizija Press TV objavila je dijelove razgovora iranskog ministra vanjskih polova Hosseina Amirabdollahiana i njegovog katarskog kolege , šeika Mohammeda Bin Abdulrahmana Al Thanija.

Amirabdollahian je šeiku kazao kako je širenje rata na Bliskom istoku neizbježno. Iran je opetovano upozoravao da bi rat mogao eskalirati, govoreći Izraelu da mora prestati s napadima na Gazu.


Netanyahu komentirao četverosatne pauze

  • Nakon što je Bijela kuća objavila da će Izrael imati četverosatne dnevne pauze vojnih operacija u područjima sjevernog Pojasa Gaze, o tome se glasio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. “Borbe se nastavljaju protiv neprijatelja Hamasa, ali na određenim lokacijama u određenom razdoblju želimo omogućiti siguran prolaz civila dalje od zone borbe”, kazao je.

U raketnom napadu oštećene bolnice u Gazi

  • Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ashraf al Qidra kazao je za Al Jazeeru da je Izrael pokrenuo zračne napade na najmanje tri bolnice. Qidra je kazao da je Izrael gađao dvorište medicinskog kompleksa Al-Shifa grada Gaze i da je bilo žrtava, ali nije iznio detalje.

Al Jazeera također piše da je indonezijska bolnica u Gazi pretrpjela oštećenja nakon raketnog udara. Ravnatelj bolnice Atef al-Kahlout kazao je kako će bolnica idućih 24 sata biti van uporabe.

Glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova Lalu Muhammad Iqbal kazao je da je meta napada bilo područje Taliza’tar, koje se nalazi “vrlo blizu bolnice”. Kazao je i kako Indonezija osuđuje napade na civilno stanovništvo i objekte u Gazi.

Indonezijska bolnica u Gazi izgrađena je kako bi služila medicinskim potrebama Palestinaca u enklavi, prema indonezijskom ministarstvu vanjskih poslova. No, bolnica je bila i predmet brojnih kontroverzi, s obzirom da je izraelska vojska tvrdila da je bolnica korištena kao paravan za zaštitu Hamasovih podzemnih operacija – što je indonezijska vlada odlučno demantirala.


Najavljene pauze u ratovanju

  • Bijela kuća objavila je da će danas krenuti četverosatne dnevne pauze u ratovanju na sjeveru pojasa Gaze, no još uvijek nije sasvim izvjesno da će ih Izrael primjenjivati. Visoki izraelski dužnosnik pauze naziva “taktičkim lokaliziranim stankama”, koje će stupiti na snagu u određenim područjima.

Po pitanju pauza, stanovništvo u Gazi trebalo bi unaprijed dobiti obavijest da one stupaju na snagu, kako bi moglo sa sjevera sigurno putovati prema jugu, piše CNN. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kazao je kako pauze ne predstavljaju prekid vatre te da one neće utjecati na borbu u Gazi. Kazao je kako do prekida vatre neće doći sve dok se ne oslobode taoci.


Izraelska vojska napala Siriju

  • Izraelska vojska priopćila je da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilatu na jugu Izraela te da je Izrael uzvratio na napad. Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru oko 400 kilometara od najbliže točke sirijskoga teritorija.

No u priopćenju se dodaje da sirijsku vladu drže u potpunosti odgovornom “za svaku terorističku aktivnost s njezina teritorija”. U izvješćima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih. Jemenski pokret Houthi povezan s Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. listopada, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

U četvrtak je skupina Houthi, koja vlada u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, priopćila da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući i ciljeve u Eilatu koje je vojni glasnogovornik skupine nazvao vojnim ciljevima.

Izraelska vojska priopćila je da je njihov zračni sustav Arrow presreo raketni napad na izraelski teritorij u blizini Crvenoga mora te da je njihov obrambeni sustav Patriot presreo “sumnjivu metu” na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao svoju pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Države. Eilat je glavni izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske tvrtke za pomorsku sigurnost Ambrey, Daniel Mueller rekao je da je napad dronom u četvrtak “prvi u gradu Eilatu za koji je potvrđeno da je nanio štetu” nakon početka sukoba 7. listopada. Hamas i Houthi “ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu”, dodao je Mueller.


Netanyahu: Izrael ne želi okupirati Gazu

  • Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da njegova zemlja ne želi osvojiti, okupirati ili vladati Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući “uvjerljive snage”, bude li potrebno sprječavanje vojne prijetnje. Netanyahuove riječi ovoga tjedna da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi izazvale su negativnu reakciju Sjedinjenih Država, glavnoga izraelskog saveznika.

Washington je najavio da će se suprotstaviti izraelskoj okupaciji Gaze nakon rata, u kojemu Izrael bombardiranjem pokušava uništiti vodstvo Hamasa nakon napada na jug Izraela 7. listopada u kojemu je, po izvješćima Izraela, poginulo 1400 ljudi.

“Ne želimo osvojiti Gazu, ne želimo okupirati Gazu i ne želimo vladati Gazom”, rekao je u četvrtak Netanyahu za Fox News. Dodao je da će se u Gazi morati uspostaviti civilna vlada, ali da će se Izrael pobrinuti da se napad poput onoga 7. listopada ne ponovi. “Znači, moramo imati uvjerljive snage koje će, bude li potrebno, ući u Gazu i pobiti ubojice. Tako će se spriječiti da se ponovno pojavi skupina poput Hamasa”, rekao je Netanyahu.

U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 10.800 Palestinaca, po izvješćima tamošnjih zdravstvenih službi. Humanitarna katastrofa nastupila je kada je nestalo osnovnih zaliha, a broj ranjenih prevelik je za zdravstveni sustav.

Američki dužnosnici kažu da bi se nakon rata u Gazu trebala vratiti Palestinska samouprava, koja ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine.

Najviši palestinski dužnosnici, uključujući i Mahmouda Abbasa kažu da povratak Palestinske samouprave u Gazu mora pratiti političko rješenje kojim će se prekinuti izraelska okupacija teritorija koji je zauzeo u ratu 1967. godine.

Netanyahu je rekao da nakon rata “Gaza mora biti demilitarizirana, deradikalizirana i obnovljena”. Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je ovoga tjedna za PBS da se Palestinska samouprava neće vratiti u Gazu “na izraelskom tenku”.


IDF preuzeo kontrolu nad hamasovim uporištem

  • Izraelske obrambene snage (IDF) u četvrtak su priopćile da su njihovi vojnici preuzeli kontrolu nad vojnim uporištem Hamasa u sjevernom pojasu Gaze. Hamasovo vojno krilo Al Qassam Brigade objavilo je na Telegram kanalau da je napalo izraelske snage u područjima Al Tawam, Sheikh Radwan, kampu al-Shati i Juhr Al-Deeku na sjeveru Gaze.

U novom priopćenju, piše CNN, IDF je objavio da je u njihovom zračnom napadu ubijen zapovjednik Hamasa te da je izraelska mornarica pogodila Hamasove položaje s kojih militanti lansiraju projektile.