Uživo. Primirje treba početi sutra, izraelska javnost može ga zaustaviti peticijom. IDF i dalje žestoko bombardira Gazu

Ovdje možete pratiti događaje u vezi sukoba na Bliskom istoku

A picture taken from a position near Sderot along the Israeli border with the Gaza Strip shows smoke billowing during an Israeli bombardment on the northern Palestinian territory on November 21, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Hamas i Izrael dogovorili primirje i puštanje talaca
  • SAD pozdravlja sporazum Izraela i Hamasa
  • Hitna pomoć počela s evakuacijom pacijenata iz najveće bolnice u Gazi
  • Na Zapadnoj obali dronom ubijeno pet Palestinaca
  • Izrael nastavlja kampanju unutar Gaze

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Grlić Radman pozdravio najavljeni prekid vatre u Gazi

  • Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je u srijedu dogovor o četverodnevnom prekidu vatre u Gazi te istaknuo kako je važno spriječiti prelijevanje sukoba na širu regiju, priopćio je MVEP.

Potvrđeno: Privremeni prekid vatre ustupa na snagu u četvrtak ujutro

  • Prvi prekid vatre u sedam tjedana rata u Gazi trebao bi stupiti na snagu u četvrtak ujutro, rekli su dužnosnici i Hamasa i Izraela. Četverodnevno primirje, najavljeno rano jutros, trebalo bi započeti u četvrtak u 10 sati po lokalnom vremenu, izjavio je izraelski dužnosnik danas za CNN.

Visoki dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk također je rekao za Al Jazeeru da će privremeni prekid vatre započeti u 10 ujutro po lokalnom vremenu. Marzouk je rekao da će pauza u borbama pokriti “sve regije Pojasa Gaze”, dodajući da “neće biti ratnih zrakoplova niti zračnog prometa u Gazi od 10 do 16 sati”.

Prema sporazumu, Hamas će osloboditi najmanje 50 od 240 uglavnom izraelskih talaca koje su oteli 7. listopada. Zauzvrat, Izrael će osloboditi najmanje 150 palestinskih zatvorenika i dopustiti do 300 kamiona humanitarne pomoći u Gazu nakon više od šest tjedana bombardiranja, teških borbi i paralizirajuće blokade goriva, hrane, lijekova i drugih osnovnih potrepština.

Izraelski zračni letovi iznad južne Gaze bit će prekinuti, a zračne aktivnosti nad sjevernom Gazom bit će ograničene na šest sati dnevno. Prema priopćenju Hamasa, Izrael je pristao da neće uhititi nikoga u Gazi za vrijeme trajanja privremenog primirja.


Švicarska vlada zabranila Hamas

  • Švicarska savezna vlada odlučila je zabraniti palestinski pokret Hamas u prijedlogu zakona koji je podnesen parlamentu, stoji u priopćenju. Savezno vijeće (vlada) “odlučilo je izraditi zakon usmjeren na zabranu Hamasa. Smatra da je ova opcija najbolje rješenje za odgovor na situaciju koja prevladava od 7. listopada na Bliskom istoku” i napada bez presedana islamističkog pokreta na izraelski teritorij.

Popis od 201 otetih Izraelaca

  • Forum talaca i nestalih obitelji, grupa formirana nakon napada Hamasa na Izrael, napravila je popis od 201 Izraelca za koje smatra da su ih oteli militanti tijekom napada 7. listopada. Na popisu je: 39 djece do 18 godina starosti, 44 odrasle žene, 89 odraslih muškaraca od 19 do 64 godine starosti, 29 starijih od 65 godina. Najmlađi talac je Kfir Bibas, koji ima 10 mjeseci, a najstariji su Yaffa Adar, Shlomo Mansour i Arye Zalmanovich, koji imaju 85 godina.

Izrael tvrdi da je presreo krstareću raketu u blizini Eilata

  • Izraelska vojska objavila je da je presrela krstareću raketu u blizini južnog lučkog grada Eilata. “Nakon dojave o infiltraciji neprijateljskog zrakoplova u području grada Eilata, borbeni zrakoplov IAF-a uspješno je presreo krstareću raketu koja je bila lansirana prema Izraelu. Nije identificirana infiltracija na izraelski teritorij”, stoji u objavi IDF-a na Telegramu.

Eilat se nalazi na jugu Izraela na sjevernom vrhu Crvenog mora i ranije je tijekom sukoba bio meta dugometne vatre iz Pojasa Gaze i jemenskih Hutija.


Reuters: Još jedna razmjena talaca i zarobljenika održat će se ovog mjeseca

  • Novinska agencija Reuters kaže da je razgovarala s palestinskim dužnosnikom koji tvrdi da će se prije kraja mjeseca dogoditi još jedna razmjena talaca i zarobljenika između Izraela i Hamasa. “Još jedna razmjena uslijedit će nakon prve grupe. Trebat će im četiri ili pet dana za organizaciju, a uključeno će biti 50 izraelskih taoca u razmjernu za 150 palestinskih zarobljenika”, rekao je palestinski dužnosnik koji je htio ostati anoniman. U razmjenu bile bi uključene starije osobe, žene i djeca, a uvjeti dogovora bili bi isti, dodao je dužnosnik.

Iako vlada premijera Netanyahua nije dala službeni komentar o ovome, Izrael je već ponudio produljenje pauze za jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje Hamas oslobodi.


SAD i Izrael pauziraju letove dronova iznad Gaze

  • CNN je izvijestio da će i SAD i Izrael pauzirati letove dronova iznad Gaze na šest sati svaki dan tijekom privremenog primirja, pozivajući se na zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Jona Finera

Kako navodi CNN, američka vojska trenutno upravlja bespilotnim letjelicama nad Gazom kako bi podržala Izrael u njihovim naporima da pronađu taoce. Američki dužnosnici ranije su rekli da se američki obavještajni podaci koji se prikupljaju ne koriste za smrtonosne operacije. Iako je pauza u letovima izraelskih bespilotnih letjelica već bila objavljena, Finerovi komentari su prva službena potvrda da će i SAD sudjelovati u pauzi.


Sirija kaže da Izrael napada Damask, IDF napada Libanon

  • Sirijska vojska tvrdi da je Izrael nizom zračnih napada pogodio područje oko glavnog grada Damaska. U priopćenju se navodi da su rakete ispaljene s Golanske visoravni na predstraže u predgrađu grada, ali nema izvještaja o žrtvama niti se daju daljnji detalji.

Izraelska vojska još nije komentirala te izvještaje, ali odvojeno, Izraelske obrambene snage su rekle da su gađale ciljeve u Libanonu. “Tenk IDF-a pogodio je vojnu postaju koja pripada terorističkoj organizaciji Hezbollah”, stoji u priopćenju. IDF je dodao da je izveo napade kao odgovor na “brojna lansiranja iz Libanona” prema područjima Netu’a, Zar’it i Yiftah.


Većina palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uvjete za oslobađanje su tinejdžeri

  • Velika većina palestinskih zatvorenika koji su navedeni kao podobni za oslobađanje u zamjenu za izraelske taoce su muški tinejdžeri u dobi od 16 do 18 godina, djeca prema definiciji Ujedinjenih naroda, iako ih nekolicina ima samo 14 godina. Oko 33 su žene, prema CNN-ovoj računici. Na listi od 300 imena koju je objavio Izrael navode se i optužbe pod kojima se zatvorenici nalaze.

Bacanje kamenja i “narušavanje regionalne sigurnosti” među najčešćim su optužbama, ali druge uključuju podršku ilegalnim terorističkim organizacijama, optužbe za ilegalno oružje, poticanje i najmanje dvije optužbe za pokušaj ubojstva. Neki od ljudi navedeni su kao članovi Hamasa, Islamskog džihada, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine ili Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine, ali mnogi od zatvorenika nisu navedeni kao pripadnici bilo koje organizacije.

U utorak je Qadura Fares, čelnik Palestinske komisije za pitanja zatočenika i bivših zatvorenika, rekao da se u izraelskim zatvorima nalazi 350 djece i 85 žena, od ukupno oko 8300 zatvorenika.


Hamas u priopćenju iznio službene uvjete primirja

  • Hamas je upravo objavio izjavu o sporazumu o primirju s Izraelom. “Nakon nekoliko dana pregovora, objavljujemo, uz pomoć i vodstvo Svemogućeg Allaha, postizanje sporazuma o humanitarnom primirju (privremenom prekidu vatre) u trajanju od četiri dana. Ovaj rezultat je potvrda ustrajnih i hvalevrijednih napora Katara i Egipta”, navodi se.

U priopćenju su navedeni i ovi uvjeti ugovora:

  1. Prekid vatre koji su donijele obje strane diljem Gaze
  2. Pojačani ulazak kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć, medicinsku pomoć i gorivo u sve regije Pojasa Gaze
  3. Oslobađanje 50 talaca, izraelskih žena i djece ispod 19 godina, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima
  4. Nema izraelskog zračnog prometa na jugu Gaze četiri dana
  5. Zabrana zračnog prometa Izraelaca na sjeveru Gaze šest sati dnevno, od 10.00 do 16.00 sati
  6. Sloboda kretanja za civile, posebno uz cestu Salah al Din

“Uvjeti ovog sporazuma formulirani su s vizijom služenja našem narodu i jačanja njihove postojanosti u suočavanju s agresijom, uvijek imajući na umu njihove žrtve, patnju i brige”, navodi Hamas. Također su obećali “ustrajati kao zaštitni štit i branitelji našeg naroda”, unatoč primirju.


Mediji: Primirje počinje sutra u 10 ujutro

  • Egipatska državna TV Qahera izvijestila je da će primirje između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje nekih talaca započeti sutra u 10 ujutro po lokalnom vremenu. O istom terminu pišu i izraelski mediji. Ranije danas je izraelski ministar vanjskih poslova izjavio za Army Radio kako očekuje da će proces vraćanja talaca iz enklave započeti sutra, dok glasnogovornik IDF-a kaže da bi primirje moglo biti proglašeno kasnije. Pedeset talaca trebalo bi biti oslobođeno tijekom četverodnevnog primirja prema dogovoru koji su Hamas i Izrael dogovorili u ranim jutarnjim satima.

IDF: ‘Vojska čeka konačne detalje operativne stanke’

  • Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga potpukovnik Richard Hecht naglasio je u srijedu da će vojska primijeniti “operativnu pauzu” umjesto prekida vatre i da snage još uvijek čekaju konačne detalje sporazuma. Hecht, međunarodni glasnogovornik IDF-a, rekao je na brifingu da “naša terminologija nije prekid vatre, već naša terminologija je operativna pauza”, nagovještavajući da bi izraelsko bombardiranje moglo ponovno započeti kad god se završi razmjena talaca.

Glasnogovornik je rekao da nije mogao potvrditi kada će borbe prestati ili kako će točno funkcionirati prekid vatre jer nisu primljene naredbe od čelnika zemlje. “Još uvijek ne znamo bitne detalje ovog sporazuma”, dodao je. No, Hecht je sugerirao da prekid vatre u Gazi možda neće započeti tako brzo, već više 24 sata od sada. “Imamo još vjerojatno, možda više od jednog dana prije nego što ovaj sporazum sazrije, a stvari se mogu dogoditi u tom danu. Pretpostavljam da će danas biti dan borbi u Gazi”, rekao je.


Jordanski kralj putuje na razgovore u Egipat

  • Jordanski kralj Abdullah II. uputio se u srijedu u Kairo na razgovore s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem o tome kako okončati “izraelsku agresiju na Palestince”, stoji u priopćenju palače. Dužnosnik je za Reuters rekao da će se razgovori usredotočiti na to kako četverodnevno primirje dogovoreno između Izraela i Hamasa pretvoriti u trajni prekid vatre koji će zaustaviti izraelsko bombardiranje Gaze i spriječiti humanitarnu katastrofu.

Izrael kaže da je do sada uništio 400 Hamasovih tunela u Gazi

  • Izraelske obrambene snage tvrde da su otkrile i uništile 400 Hamasovih tunela unutar Gaze otkako su pokrenute kopnene operacije. “Do sada su vojnici IDF-a razotkrili i uništili oko 400 šahtova tunela za terorizam”, stoji u priopćenju. Tvrdi se da se “mnoga okna koja vode do njihove mreže tunela nalaze unutar civilnih bolnica, škola i domova”.

Bolnica Kamal Adwan od sinoć primila više od 60 mrtvih i oko 1000 ranjenih

  • Ahmed al-Kahlout, direktor bolnice Kamal Adwan, rekao je za Al Jazeeru da je bolnica od sinoć primila više od 60 mrtvih i oko 1000 ranjenih. “Granatiranje i bombardiranje se pojačava posvuda u blizini bolnice. Mnogo je zgrada teško pogođeno. Moramo imati na umu da je ova bolnica sada jedina operativna bolnica od Wadi Gaze do sjeverne Gaze. Medicinske ekipe su jako umorne. Nemamo ni kapi goriva. Radimo u mraku pomoću ručnih reflektora”, kaže al-Kahlout.

Papa: Sukob Izraela i Hamasa prerastao iz rata u ‘terorizam’

  • Papa Franjo u srijedu se odvojeno sastao s izraelskim rođacima talaca koje drži Hamas i Palestincima s obiteljima u Gazi i rekao da je sukob prešao okvire rata i postao “terorizam”. Govoreći bez napisana teksta na općoj audijenciji u srijedu na Trgu sv. Petra ubrzo nakon ranojutarnjih sastanaka u svojoj rezidenciji, Franjo je rekao da je izravno čuo kako “obje strane pate” u sukobu. “To je ono što ratovi čine. Ali ovo je premašilo okvire rata. Ovo nije rat. Ovo je terorizam”, rekao je papa.

Izraelski ministar vanjskih poslova: ‘Proces izvlačenja talaca počinje sutra’

  • Očekuje se da će proces izvlačenja talaca iz Gaze započeti sutra, izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen za Army Radio. Pedeset talaca trebalo bi biti oslobođeno tijekom četverodnevnog primirja prema dogovoru koji su Hamas i Izrael dogovorili u ranim jutarnjim satima.

Cohen je rekao da bi prva skupina talaca trebala biti oslobođena sutra, ali nije rekao koliko će ih biti pušteno. Također je odbio potvrditi izvješća da će proces započeti u 5 ujutro po lokalnom vremenu. U zamjenu za taoce, Izrael je pristao osloboditi 150 Palestinki i osoba mlađih od 19 godina koje drže u izraelskim zatvorima.


Hitna pomoć počela s evakuacijom pacijenata iz najveće bolnice u Gazi

  • Četrnaest vozila hitne pomoći stiglo je u bolnicu al Shifa kako bi evakuirali pacijente, priopćilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca. Organizacija nije rekla kamo će pacijenti biti odvedeni, ali u prijašnjim evakuacijama prevezeni su u objekte u južnoj Gazi. Izraelske snage okupirale su al Shifu prošli tjedan, tvrdeći da je Hamas koristi za svoju vojnu operaciju, što je optužba koju militantna skupina poriče.

U bolnici, koja je bila prisiljena prekinuti svoje funkcioniranje, izbile su žestoke borbe prije izraelskog napada, ostavljajući stotine ljudi zarobljenih unutra. Tijekom vikenda je 31 beba evakuirana iz bolnice i prebačena u bolnicu u Emiratima na jugu regije, otkuda je njih 28 odvedeno na liječenje u Egipat.


Kremlj pozdravlja sporazum o prekidu vatre u Gazi

  • Kremlj je u srijedu pozdravio sporazum o prekidu vatre u Gazi kao “prvu dobru vijest nakon dugo vremena” u izraelsko-palestinskom sukobu. Dodaje se da su humanitarne pauze jedini način da se ulože napori za održivo rješenje.

Američki borbeni zrakoplovi u Iraku napali militante koje podržava Iran

  • Američka vojska izvela je napade na militantne skupine koje podupire Iran u Iraku, nakon što su napadnute američke baze, rečeno je. Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da su njegove snage “izvele diskretne, precizne napade na dva objekta u Iraku kao izravan odgovor na napade na američke i koalicijske snage od strane Irana i skupina koje podržava Iran”. Jedan od napada pokrenutih na njezine baze uključivao je korištenje balističkih projektila malog dometa, dodaje se.

Dva dužnosnika koje podržava Iran u Iraku rekla su da su napadi pogodili tri lokacije u području Jurf al Sakhar južno od Bagdada, ubivši osam članova militantne skupine Kataeb Hezbollah. Militanti koje podupire Iran pokrenuli su na desetke napada na baze i objekte u kojima se nalazi američko osoblje u Iraku i Siriji od 17. listopada. Militantne skupine su izjavile da su napadi odmazda za američku potporu Izraelu u ratu s Hamasom, koji podržava Iran.


Baerbock: ‘Dogovor Hamasa i Izraela je uspjeh’

  • Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, rekla je da “ništa na svijetu ne može poništiti” patnju onih koje je Hamas držao kao taoce, ali da je dogovor Izraela i Hamasa bio “uspjeh”. Dodala je na društvenim mrežama da se “humanitarna stanka mora iskoristiti za dopremanje vitalne pomoći ljudima u Gazi”.

IDF kaže da će ‘stajati snažno’ na obrambenim položajima tijekom prekida vatre

  • Izraelske trupe će “stajati snažno” na svojim obrambenim položajima tijekom četverodnevnog primirja dogovorenog s Hamasom, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga za Sky News, potpukovnik Peter Lerner. Dodao je da je IDF “sretan” što vidi oslobađanje talaca kao dio dogovora, ali ovo je samo “jedan korak naprijed”. “Ono što znamo je da će Hamas, ako mu se pruži prilika, vjerojatno pokušati oteti više i ubiti više, silovati više i kasapiti više”, rekao je.

“Bit ćemo čvrsti i spremni jer znamo da Hamas ima sumnjiv dosje u vezi sa obuzdavanjem vatre u prošlosti. “U prošlosti su koristili ove vrste pauza za izvođenje novih ubojstava i otmica, tako da moramo biti vrlo jaki u našim obrambenim pozicijama.”

Prema sporazumu, humanitarna pomoć bit će dopuštena u sve dijelove Gaze tijekom pauze u borbama. Potpukovnik Lerner rekao je da je IDF već pomagao humanitarnim naporima i da će pauza u borbama “olakšati manevriranje i mobilizaciju više pomoći”. No, upozorio je da je “situacija na terenu diktirana akcijama Hamasa.”


Palestinski predsjednik: ‘Sporazum o taocima je humanitarno primirje, treba nam prekid vatre’

  • Palestinski predsjednik pozdravio je dogovor o taocima koji su postigli Izrael i Hamas uz strano posredovanje, a koji uključuje četverodnevnu pauzu u neprijateljstvima, ali je pozvao na potpuni prekid vatre, prema državnoj palestinskoj novinskoj agenciji Wafa.

“Predsjednik Mahmoud Abbas i vodstvo pozdravljaju sporazum o humanitarnom primirju i cijene katarsko-egipatske napore koji su učinjeni, te obnavljaju poziv na sveobuhvatni prekid izraelske agresije protiv palestinskog naroda i ulazak humanitarne pomoći”, rekao je glavni tajnik izvršnog odbora Organizacije za oslobođenje Palestine Hussein Al-Sheikh, prenosi Wafa.

Abbas je pozvao na širu “implementaciju političkog rješenja utemeljenog na legitimitetu i međunarodnom pravu, koje vodi kraju okupacije i postizanju slobode, neovisnosti i suvereniteta palestinskog naroda”, rekao je Al-Sheikh.


Do sada ubijeno najmanje 53 novinara

  • Broj novinara ubijenih u sukobu Izraela i Hamasa od 7. listopada porastao je na najmanje 53, prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ). Broj poginulih sastoji se od 46 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca, navodi CPJ u priopćenju objavljenom u utorak.

Posljednji novinari koji su izgubili živote bili su reporter i fotoreporter koji su radili za libanonsku medijsku kuću Al Mayadeen. Ubijeni su u izraelskim napadima na južni Libanon u utorak, navodi Al Mayadeen u priopćenju. Izraelska vojska jučer je potvrdila da istražuje incident.


Izrael: ‘Nastavljamo kampanju unutar Gaze’

  • Izraelska vojska poručila je da se kampanja unutar Gaze nastavlja, nakon izvješća da se zračno bombardiranje pojačalo u posljednjim satima. “IDF nastavlja djelovati u Pojasu Gaze, što uključuje napade na terorističku infrastrukturu, ubijanje terorista i lociranje oružja. Proteklog dana, trupe IDF-a usmjeravale su zrakoplove na napade na terorističku infrastrukturu iz koje je pucano po snagama. U napadu je ubijeno nekoliko terorista”, objavio je IDF na Telegramu.

“Kopnene trupe IDF-a također su izvele ciljane napade u Sheikh Za’idu u sjeverozapadnoj Jabaliji. Tijekom ciljanih napada, promatrači Hamasa identificirani su u tom području i ubijeni. Nadalje, tijekom proteklih nekoliko dana, trupe IDF-a provele su ciljane napade na području Beit Hanouna. Tijekom operacije vojnici su locirali brojno oružje, puške AK-47, sjekire i streljivo pohranjeno u jednoj civilnoj rezidenciji. Trupe IDF-a također su se uključile u borbu i eliminirale brojne terorističke ćelije”, dodaje IDF.


Na Zapadnoj obali dronom ubijeno pet Palestinaca

  • Pet Palestinaca je ubijeno, a nekoliko ih je ozlijeđeno na okupiranoj Zapadnoj obali u napadu izraelske bespilotne letjelice, izvijestila je službena palestinska novinska agencija WAFA. Izraelska vojska izvršila je raciju na odjelu hitne pomoći u vladinoj bolnici Thabet Thabet u Tolkurmu, objavila je agencija.

Cameron: ‘Dogovor je ključni korak’

  • Dogovor koji su dogovorili Izrael i Hamas je “ključni korak”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova, bivši premijer David Cameron. Ministar je pozdravio sporazum rekavši da će pomoći donijeti “olakšanje obiteljima talaca” i riješiti “humanitarnu krizu u Gazi”. Pozvao je obje strane da osiguraju “poštivanje dogovora u cijelosti” i ponovio obećanje Ujedinjenog Kraljevstva da će raditi sa svojim partnerima na oslobađanju više od 200 talaca koje je uzeo Hamas.

Prema sporazumu, također će postojati četverodnevni prekid vatre, a humanitarnoj pomoći bit će dopušten ulazak u sve dijelove Gaze. Cameron je rekao da pauza u borbama pruža “važnu priliku da se osigura da mnogo veće količine hrane, goriva i druge pomoći koja spašava živote može trajno stići do Gaze”. “Već smo udvostručili našu obvezu pomoći Palestincima ove godine i blisko ćemo surađivati s UN-om kako bismo osigurali da ona stigne do onih kojima je potrebna”, dodao je.


EU će u tijekom primirja isporučiti više humanitarne pomoći

  • Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je da će EU nastojati iskoristiti pauzu u borbama u Gazi kako bi isporučila više humanitarne pomoći tom teritoriju.

“Od sveg srca pozdravljam postignuti dogovor o oslobađanju 50 talaca i prekidu neprijateljstava. Svaki dan koji te majke i djecu drže kao taoce terorista je jedan dan previše. Dijelim radost obitelji koje će uskoro ponovno moći zagrliti svoje najdraže. I jako sam zahvalna svima onima koji su neumorno radili preko diplomatskih kanala posljednjih tjedana kako bi posredovali u ovom sporazumu. Pozivam teroristički Hamas da odmah oslobodi sve taoce i omogući taocima siguran povratak kući”, rekla je von der Leyen.

“Europska komisija će dati sve od sebe da iskoristi ovu stanku za humanitarni val u Gazu. Zamolila sam povjerenika Janeza Lenarčiča da poveća daljnje isporuke u Gazu što je prije moguće kako bi se ublažila humanitarna kriza u Gazi”, dodala je von der Leyen.


Američki dužnosnik: ‘Među oslobođenima mogla bi biti trogodišnja djevojčica’

  • Očekuje se da će tri američka državljanina, uključujući trogodišnja djevojčica, biti među 50 talaca koje će prema sporazumu osloboditi Hamas, rekao je visoki američki dužnosnik. Dužnosnik nije naveo imena američkih državljana, ali je rekao da su roditelji djevojčice među ubijenima tijekom napada u Izraelu 7. listopada. Osim izraelskih civila, više od polovice talaca ima strano i dvojno državljanstvo iz 40 zemalja, uključujući UK, SAD, Francusku, Argentinu, Njemačku, Čile, Španjolsku i Portugal, priopćila je izraelska vlada.

Francuska se nada da će njezinih osam državljana za koje se vjeruje da su taoci također biti oslobođeni, rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna. “Nadamo se da će Francuzi biti među prvom skupinom talaca koji će biti oslobođeni”, rekla je Colonna za radio France Inter.

Povjerenstvo za pitanja zatvorenika pri palestinskim vlastima sa sjedištem u Ramallahu priopćilo je da je više od 7.800 Palestinaca zatvoreno u Izraelu, uključujući 85 žena i 350 djece. Većina je privedena bez optužnice ili zbog incidenata kao što je bacanje kamenja na izraelske vojnike, a ne zbog pokretanja militantnih napada, dodaje se. Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika u zamjenu za puštanje 50 talaca.


Izrael objavio popis palestinskih zatvorenika koji bi trebali biti oslobođeni

  • Izrael je objavio popis palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni prema dogovoru s Hamasom. Popis, koji je objavilo izraelsko ministarstvo pravosuđa, uključuje 300 zatvorenika, što je dvostruko više od 150 zatvorenih žena i djece koje je Izrael pristao osloboditi. SkyNews piše da to sugerira da je svrha popisa omogućiti sva pravna osporavanja u zadnji čas.

U dogovoru sklopljenom sinoć, Hamas je rekao da je spreman osloboditi 50 talaca u zamjenu za 150 zarobljenika i četverodnevno primirje. Dogovor također znači da Izraelu neće biti dopušteno provoditi zračni nadzor u južnoj Gazi tijekom pauze u borbama, te će moći provoditi takve operacije samo šest sati dnevno u sjevernoj Gazi tijekom tog razdoblja.

Iako su Izrael i Hamas sklopili dogovor, još uvijek postoji šansa da će se on poništiti, budući da izraelska javnost ima 24 sata da podnese peticiju protiv planiranog oslobađanja palestinskih zatvorenika. To se, međutim, ne očekuje jer su rođaci 240 talaca koje je Hamas uzeo 7. listopada i tisuće pristaša izvršili pritisak na vladu da njihovo oslobađanje bude prioritet.


Američki predsjednik pozdravio sporazum Izraela i Hamasa

  • Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je sporazum o privremenom prekidu vatre između palestinske militantne skupine Hamas i Izraela, kojim će biti oslobođeni neki taoci koji su trenutačno zatočeni u pojasu Gaze. “Neobično sam zadovoljan što će se neke od ovih hrabrih duša, koje su izdržale tjedne zatočeništva i neizrecivu muku, ponovno ujediniti sa svojim obiteljima nakon što se ovaj dogovor u potpunosti provede”, poručio je Biden u priopćenju.

Izraelska vlada u srijedu je pristala na četverodnevni sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi koji uključuje razmjenu talaca za palestinske zarobljenike. Biden je zahvalio Katru i Egiptu na njihovom “ključnom vodstvu i partnerstvu” u pregovorima o sporazumu.

“Cijenim predanost koju su (izraelski) premijer Netanyahu i njegova vlada preuzeli podupirući produženu stanku kako bi se osiguralo da se ovaj dogovor može u potpunosti provesti i kako bi se osigurala dodatna humanitarna pomoć za ublažavanje patnje nevinih palestinskih obitelji u Gazi.” Rekao je da bi sporazum “trebao” omogućiti oslobađanje nekih američkih talaca. “Neću stati dok svi ne budu oslobođeni”, zaključio je Biden.


Hamas priopćenjem potvrdio sporazum s Izraelom o puštanju talaca

  • Hamas i Izrael dogovorili su se prekinuti sve borbe u Gazi na četiri dana u sklopu sporazuma prema kojem će Hamas osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, priopćila je u srijedu palestinska militantna skupina. Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze, dodaje se u priopćenju.

Neimenovani visoki američki dužnosnik je za Reuters rekao da će među taocima koji će biti pušteni iz zatočeništva u Gazi biti i tri američke državljanke. Radi se o dvije žene i trogodišnjoj djevojčici čiji su roditelji ubijeni u Hamasovom napadu u južnom dijelu Izraela, kojim je započeo ovaj krvavi sukob. Dužnosnik je rekao da bi puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata od objave sporazuma, a da će prve zatočene osobe vjerojatno biti oslobođene u četvrtak ujutro.

“Predviđamo da će ih biti i više od 50 puštenih, ali ne znam koliko će ih doista biti. Način na koji je sporazum strukturiran trebao bi potaknuti oslobađanje svih zatočenih osoba”, izjavio je dužnosnik. Dužnosnici se nadaju da će prekid borbi biti primijenjen i u sjevernom dijelu Izraela, gdje je došlo do sukoba između izraelske vojske i Hezbollaha. Ujedno, strogi inspekcijski režim bi trebao osigurati da Hamas stanku u borbenim aktivnostima iskoristi za ponovno naoružavanje svojih boraca u Gazi.


Izraelska vlada podržala sporazum s Hamasom za oslobađanje talaca u Gazi

  • Izraelska vlada podržala je u srijedu dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski militanti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi, priopćili su iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Katarski dužnosnici, koji su uz Sjedinjene Države posredovali u pregovorima između Izraela i Hamasa, danima su govorili da su suprotstavljene strane vrlo blizu dogovora.

Sporazum će predstavljati prvo primirje u ratu u kojem su izraelska bombardiranja sravnila dijelove Gaze kojom vlada Hamas. Prema podacima vlasti u Gazi, u tim je napadima ubijeno 13 300 civila u gusto naseljenoj enklavi, a oko dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Prije nego je okupio Vladu u punom sastavu, Netanyahu je u utorak održao konzultacije o sporazumu sa svojim ratnim kabinetom i širim kabinetom za nacionalnu sigurnost. Prema izraelskim izvorima, Hamas drži više od 200 talaca, zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili 1200 ljudi.