Većina Nijemaca smatra ilegalne migracije najvećim problemom svoje zemlje, povjerenje u vlast rekordno nisko

Više od 50 posto ispitanika problem ilegalne migracije smatra najvećim problemom u zemlji

Migrants await processing during a deportation operation by the Ministry of Interior in the Tripoli-based government, in the Libyan capital on November 6, 2023. (Photo by Mahmud Turkia / AFP)
FOTO: AFP

Većina građana Njemačke smatra da Njemačka nije u stanju prihvatiti aktualni broj izbjeglica te da mjere koje je vlada nedavno donijela kako bi se smanjio broj ilegalnih useljenika neće uroditi plodom, a 41 posto ispitanih priželjkuje prijevremene izbore, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja objavljena u petak.

Na pitanje može li se Njemačka nositi s velikim brojem izbjeglica koje trenutno dolaze u zemlju, 63 je odgovorilo negativno, pokazuje ispitivanje što ga je za javni servis ZDF proveo institut Izbori iz Mannheima.

Najveći problem u zemlji

Prema istom ispitivanju velika većina (78 posto) isto tako smatra da najnovije mjere koja je vlada donijela s ciljem smanjenja broja neregularnih useljenika neće uroditi plodom.

Pedeset i dva posto ispitanih problem ilegalne migracije smatra najvećim aktualnim problemom u zemlji. Na drugom mjestu po važnosti, s 20 posto ispitanih, navodi se pitanje opskrbe energentima i borbe protiv klimatskih promjena.

U ispitivanju instituta Infratest Dimap za prvi program njemačke radio-televizije ARD, 41 posto ispitanih priželjkuje prijevremen izbore. Samo jedna trećina se zalaže za produljenje aktualne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, a 59 posto smatra da aktualna vlada ne obavlja dobro svoj posao.

Vladajući samo oko 15 posto podrške

U oba ispitivanja oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU izlazi kao najjača stranka, s oko 30 posto potpore, a iza nje se na drugom mjestu etablirala desno-populistička Alternativa za Njemačku (AFD) s oko 22 posto.

Vladajuće stranke SPD i Zeleni uživaju podršku od 16, odnosno 15 posto birača, dok se liberali iz FDP-a s 5 posto nalaze na rubu izbornog praga.

Novoosnovanu stranku dosadašnje političarke stranke Ljevica Sahre Wagenknecht, koja zastupa mnoge političke ideje AfD-a poput ograničavanja useljavanja i blaži odnos spram Rusije, biralo bi 10 posto ispitanih.