Veliki trgovački lanac u Zagrebu odmah pored svojeg supermarketa gradi stambeno naselje?

To će biti jedinstven slučaj u Hrvatskoj

Stanovi, ilustracija
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Trgovački lanac Kaufland dobio je lokacijsku dozvolu od Grada Zagreba za gradnju stambenog naselja sa 77 stanova u Dubravi. Riječ je o zemljištu bivše Tvornice autobusa Zagreb koje se u Ulici Milovana Gavazzija proteže na 10.500 četvornih metara.

Od toga će 5500 biti za stanovanje. Tvrtka je proteklih godina nudila to zemljište na prodaju, postavlja se pitanje hoće li sami graditi ili će i dalje pokušati prodati projekt, za koji treba ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu.

“U ovom trenutku nemamo informacije o gradnji stambene građevine koje bismo mogli podijeliti s javnosti”, kratko su poručili iz Kauflanda za Jutarnji list.

Jedinstven slučaj kod nas

Bude li trgovački lanac krenuo u gradnju naselja, to će biti jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Naselje bi imalo ulogu i u poslovanju supermarketa koji je u neposrednom susjedstvu. Investitor bi sagradio dodatna parkirna mjesta, ukupno ih je predviđeno 240.

Prema podacima Ekonomskog instituta, medijalna cijena građevinskog zemljišta u Zagrebu 2022. godine bila je oko 64 eura. Zemljišta su, pak, prodavana u rasponu od 6,7 do 351 euro, neka i za više po četvornom metru. Broj kupoprodaja u 2022. bio je u laganom padu u odnosu na 2021., za gotovo četiri posto.

Prosječna veličina pet posto najvećih parcela kojima se trgovalo bila je 3579 kvadrata pa je ovo zemljište Kauflanda među najvećima na tržištu u Zagrebu. S prosječnom cijenom građevinskog zemljišta od 105 eura za kvadrat, parcela bi mogla vrijediti oko 1,1 milijun eura.

Stanovi ipak puno skuplji

Medijalna cijena zagrebačkih stanova u 2022. iznosila je 1929 eura za četvorni metar, a u Dubravi je bila za 28 eura niža od prosjeka. Dubrava je bila među pet najtraženijih kvartova uz Centar, Peščenicu, Trešnjevku i Vrapče.

Kaufland prema rješenju Grada Zagreba, ima obavezu zatražiti građevinsku dozvolu u roku od četiri godine. U suprotnom ostaje bez lokacijske dozvole.