Video. Biskup Košić u božićnoj čestitki napao Djeda Mraza, Orašara, saonice i zaprege, ali i vrh Europske unije

Lani je napao adventske kobasice

FOTO: screenshot YouTube

Sisački biskup Vlado Košić uputio je božićnu čestitku vjernicima te ih pozvao na radost i zahvalnost zbog rođenja Isusa. U svojoj čestitci, biskup je imao i nekoliko zanimljivih kritika, a posebno ga žalosti što se “ime Isusovo danas izbacuje iz javnog prostora, i to nekad u kršćanskim zemljama”.

“Iz neke ‘političke /ili religijske (?) korektnosti’ čak čelnici EU preporučuju da se ne upotrebljava naziv Božić nego samo neka se čestitaju sretni blagdani! Iz ukrasa koji se ovih adventskih dana raskošno razlijevaju po ulicama, trgovima i izlozima izbačen je Isus”, ističe sisački biskup.

Spasitelja zamjenjuju “neki debeli u crveno obučeni djedovi s dugom bijelom bradom, okruženi nekim vilama i upregnuti u neke saonice i zaprege”, tvrdi Košić pa se čak, barem tako proizlazi, dotiče i klimatskih promjena jer spomenute stvari po njegovom mišljenju glume “skandinavske bijele zime kojih u Europi ima sve manje”.

‘A gdje je Isus?’

Zamjerku ima i na, citiramo, “nekakvog lutka zvanog Orašar”, te primjećuje da on sve više postaje simbol božićnog vremena. “A gdje je Isus?”, pita se biskup, pa konstatira da se “izgubio ili su ga ljudi namjerno izbacili”.

“A mi smo nekad pravili jaslice s djetetom Isusom, okruženim svetom Majkom Marijom i svetim Josipom, kojima su hrlili pastiri, kraljevi, ovčice, a u štali su Isusa grijali vol i magarac. Taj je prikaz nadahnut Evanđeljem”, navodi pa dodaje kako su kršćani već u 8. stoljeću uprizorili betlehemske jaslice “želeći si tako približiti otajstvo Božića”.

Stoga, tvrdi biskup u čestitci, ne smijemo osuđivati “one koji ne razumiju Božić, jer oni nemaju vjere i stoga ne mogu dohvatiti to otajstvo”, te je pozvao sve vjernike da otajstvo Božića približe upravo onima koji nemaju vjere, “jer se Mesija rodio za sve ljude na zemlji”.

Lani napao kobasice

Biskup Košić, podsjetimo, i u prošlogodišnjoj božićnoj čestitci imao primjedbe zbog onih koji “otimaju duh Božića i iskrivljuju bit blagdana”. Tada su ga, naime, zasmetale kobasice na Adventu. “Nekima se to ne sviđa što kažem jer misle da je Božić univerzalni blagdan radosti, veselja, praznik zime, djedova koji nose darove djeci, sobova koji voze saonice i vila koje ih prate.

Čak vole kazati da je to Božićna priča ili Božićna bajka. Jednako tako proglašavaju svoje gradove božićnim gradovima ili u novije vrijeme adventskim pa slave Advent u Zagrebu, Advent u Sisku, Advent u Petrinji…”, poručio je tada Košić.

U nastavku je upozorio da to nije baš tako pa odvojio Adventske sajmove od Adventa. “No, to je ipak netočno i treba upozoriti da je advent kršćansko iščekivanje Božića, a prodaja kobasica, zelja, mladog vina i sl. je sajam, koji bi – kad se već to događa u vremenu adventa – mogli nazvati Adventski sajam a ne Advent”, poručio je.