Ovo je trenutak eksplozije na mostu između SAD-a i Kanade. Guvernerka New Yorka: 'Nema naznaka da se radi o terorizmu'

Uživo pratimo situaciju na granici SAD-a i Kanade

FBI istražuje eksploziju vozila na graničnom prijelazu Rainbow Bridge između SAD-a i Kanade blizu Niagarinih slapova kao pokušaj “terorističkog napada”, priopćila je američka policija. Dvije osobe u vozilu su poginule, a jedan granični policajac je ozlijeđen.

Vlasti savezne države New York “pomno nadziru” incident na mostu, a državne agencije su na mjestu događaja, rekla je guvernerka New Yorka Kathy Hochul na Twitteru. Lokalni medij WIVB izvijestio je da su sva četiri međunarodna granična prijelaza na zapadu New Yorka zatvorena u srijedu zbog incidenta s vozilom na mostu, prema riječima lokalnih medija.

Policijski timovi u Kanadi “aktivno su se uključili u procjenu situacije”, napisao je premijer Ontarija Doug Ford na Twitteru. Dužnosnici granične agencije SAD-a nisu odmah komentirali, dok njihove kanadske kolege nisu odgovorile na zahtjev za komentarom. Predstavnici američkog State Departmenta također nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom na izvještaje o zatvaranju granice.


PRATIMO UŽIVO:


Guvernerka New Yorka: Nije terorizam

Nema naznaka da je eksplozija na Rainbow Bridgeu između SAD-a i Kanade bila teroristički napad, rekla je na konferenciji za medije guvernerka New Yorka Kathy Hochul.


​Identificiran je vlasnik vozila, policija više nije sigurna u broj mrtvih

  • Vlasti su identificirale registriranog vlasnika vozila koje je sudjelovalo u incidentu na Rainbow Bridgeu, rekli su CNN-u izvori iz policijskih snaga. Automobil je došao s američke strane i putovao je prema Kanadi, prema izvoru iz policijskih snaga i drugom izvoru upućenom u istragu.

Policijski službenici proveli su videopretragu okolnog područja u satima nakon incidenta i otkrili da je automobil izgleda bio u obližnjem njujorškom kasinu prije incidenta. To je jedan od razloga zašto dužnosnici pozivaju na oprez pri označavanju eksplozije kao pokušaja terorističkog napada, rekao je izvor iz policijskih snaga.

FBI radi na identificiranju tijela mrtvog putnika ili putnika u automobilu i istražuje ima li ikakvih dokaza o eksplozivu, rekla su oba izvora.

Vlasti pokušavaju utvrditi je li automobil vozila osoba na koju je registriran, ali zasad ne mogu identificirati posmrtne ostatke, rekli su CNN-u iz više izvora. Također, policija više nije sigurna je li u automobilu bila jedna osoba ili dvije. Prvo je bilo objavljeno da su dvije.


Pojavila se snimka trenutka eksplozije

  • Trenutak eksplozije vozila na američko-kanadskom graničnom prijelazu Rainbow Bridge snimila je nadzorna kamera. CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost videa. Na snimci od 10 sekundi ne vidi se vozilo koje je eksplodiralo.

Zaustavljen međunarodni zračni promet u luci Buffalo Niagara

  • Međunarodni dolasci i odlasci zaustavljeni su u međunarodnoj zračnoj luci Buffalo Niagara, javlja CNN, priopćila je Savezna uprava za zrakoplovstvo. Zračna luka također je ranije objavila da će automobili koji dolaze u zračnu luku “proći sigurnosne provjere i putnici mogu očekivati dodatne preglede”.

Svjedok: Automobil je jurio preko 160km/h

  • U medijima izlaze nova svjedočanstva eksplozije na američko-kanadskoj granici. Mike Guenther iz Ontarija kaže kako je šetao sa suprugom u blizini Rainbow Bridgea kada je ugledao auto kako “juri”. “Išao je preko 160 kilometara na sat. Jedva smo ga vidjeli koliko je brzo išao”, rekao je Guenther lokalnim medijima.

Prema Guentheru, automobil je jurio prema granici u smjeru Kanade, pritom je skrenuo kako bi izbjegao drugo vozilo ispred sebe. Zatim je, tvrdi svjedok, vozilo udarilo u ogradu i eksplodiralo. “Onda smo vidjeli vatrenu kuglu koja je bila visoka desetak metara. Nikad nisam vidio ovako nešto”, kaže.


Policija: U automobilu nije bilo eksploziva

  • Prema četvorici policijskih dužnosnika koji su govorili za NBC, eksploziv nije pronađen u vozilu koje je udarilo u kontrolni punkt. Službenici ovaj incident ne nazivaju terorizmom, javlja NBC. S druge strane, Fox News i dalje izvještava da je “prema visokim policijskim izvorima, eksplozija bila pokušaj terorističkog napada” i da je “puno eksploziva bilo u vozilu u to vrijeme”. Kanadski CTV News piše da njihovi izvori kažu da vladini dužnosnici rade pod pretpostavkom da je incident povezan s terorizmom, te da pokušavaju utvrditi radi li se o izoliranom incidentu.

Vlasti pokušavaju doći do videa nesreće

  • FBI, policija savezne države New York, američka carina i granična policija su na mjestu događaja i istražuju nesreću. Federalne vlasti pokušavaju doći do nekoliko videa koji incident prikazuju iz više smjerova jer se izjave svjedoka razlikuju. Nema teže ozlijeđenih osim poginulih koji su bili u automobilu, piše CNN.

Trudeau: ‘Kanada razmatra dodatne mjere na granici’

  • Kanada razmatra “dodatne mjere” za osiguranje graničnih prijelaza diljem zemlje, rekao je premijer Justin Trudeau. Obraćajući se kanadskom parlamentu, Trudeau je rekao da bi se dodatne sigurnosne mjere mogle dodati na “sve kanadske ulazne točke”. Do sada su četiri prijelaza, svi na području Buffala, zatvorena. Trudeau je rekao da će vlada “i dalje biti angažirana” i obavještavati.

Auto eksplodirao na graničnoj kontroli

  • Do eksplozije je došlo nešto malo prije podneva, po lokalnom vremenu, kada je automobil, koji je dolazio s kanadske strane granice, na mostu prošao kroz početnu kontrolnu točku gdje se pregledavaju putovnice i dozvole, a zatim je usmjeren na drugo područje za sekundarnu pretragu, piše CNN. Dok je automobil išao prema sekundarnom području pretrage, došlo je do eksplozije. Vlasti i dalje ne znaju što je uzrokovalo eksploziju.

Kanadski ministar: ‘Zabrinuti smo, sve shvaćamo ozbiljno’

  • Dominic LeBlanc, kanadski ministar javne sigurnosti, rekao je: “Ovo je izvor zabrinutosti za vladu Kanade i Sjedinjenih Država tako da ovu okolnost shvaćamo vrlo ozbiljno, ali nagađanje o podrijetlu ove konkretne okolnosti, kada nemamo provjerene informacije, nije odgovorno.”

Biden i Trudeau obavješteni o incidentu

  • CNN javlja da je Bijela kuća obaviještena o incidentu i pomno prati situaciju. Kanadski premijer Justin Trudeau također je obaviješten i svjestan je situacije, dodaje CNN.

Fox News: pokušaj terorističkog napada

  • Fox News javlja da je eksplozija pokušaj terorističkog napada, pozivajući se na neimenovane izvore. Citirajući ponovno neimenovane izvore, Fox News piše da su dvije osobe iz automobila poginule, a granični policajac ozlijeđen. I CNN javlja da su dvije osobe poginule u vozilu.

FBI: Istražujemo, to je sve što možemo zasad reći

“Budući da je ova situacija promjenjiva, ovo je sve što možemo reći u ovom trenutku”, rekao je FBI u priopćenju. “Zapravo ne znamo previše – samo da je jedno vozilo pokušavalo ući u SAD i da su zatvorili obje strane mosta”, rekao je za CNN Aaron Ferguson, službenik za javno informiranje grada Niagara Falls.


Zatvorene su obje strane mosta

  • Granični prijelazi u New Yorku zatvoreni su do daljnjeg. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul također je potvrdila da je došlo do incidenta. “Državne agencije su na licu mjesta i spremne pomoći”, objavila je na Twitteru.

Niagara Gazette je razgovarala sa svjedocima, kažu da su čuli eksploziju i vidjeli oblak dima, prije dolaska policije. “Čuli smo da se nešto razbilo. Vidjeli smo vatru i veliki, crni dim”, rekao je jedan od svjedoka.