Video. Gori povijesna zgrada u Kopenhagenu prepuna neprocjenjivih umjetnina. Ministar: 'Ovo je naš Notre Dame'

Ljudi su spašavali umjetnine iz zgrade

This photograph shows flames engulfing the Copenhagen's Stock Exchange building, in Copenhagen, on April 16, 2024. (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
FOTO: AFP

Gori povijesna zgrada danske burze u centru Kopenhagena. Svi iz zgrade su uspješno evakuirani, a brojni su se potrudili spasiti i neke od povijesnih slika iz zgrade.

Danski mediji javljaju i da je evakuiran obližnji trg, prenosi BBC. Zgrada stare burze je inače bila u procesu obnove, a u njoj je trenutno danska trgovinska komora. Zgrada je izgrađena 1625. godine i nalazi se nedaleko od danskog parlamenta i kraljevske palače. Jedna je od najstarijih u tom gradu.

„Strašne scene. Tako tužno. Ova zgrada svima nama znači jako puno. Ovo je naš Notre Dame“, kazao je ministar obrane Troels Lund Poulsen na X-u.

Uzrok požara još je nepoznat

Uzrok požara za sada je nepoznat, ali cerade kojima je zgrada obložena zbog obnove otežavaju vatrogascima posao gašenja vatre. Vjeruje se da je velik dio zgrade značajno oštećen, a dužnosnici kažu da je vatra bila najintenzivnija oko tornja.

Službenik lokalnog muzeja, Benjamin Asmussen, kazao je za dansku televiziju da je vatru bilo teško gledati jer je obuhvatila zgradu u kojoj se nalaze umjetnine Danaca koji su igrali važnu ulogu u danskom kulturnom životu od 17. stoljeća naovamo.