Video. Gori tvornica u Berlinu koja proizvodi oružje za Ukrajinu, požar je ogroman. Građani upozoreni da ne izlaze

Požar gasi 160 vatrogasaca

FOTO: Screenshot X / Dr. David Lütke

Ogroman požar izbio je u tvornici Diehl Metall u Berlinu, a vatrogasci upozoravaju građane na opasnost od trovanja dimom punog plinova i kemikalija, piše njemački Bild.

Na terenu je 160 vatrogasaca, a glasnogovornik berlinske vatrogasne postrojbe Adrian Wenzel rekao je za Bild da su izgorjela četiri kata zgrade. ”Dio zgrade već se urušio. Trenutno gasimo samo izvana jer se iznutra požar više ne može staviti pod kontrolu”, kazao je.

Izdana upozorenja građanima

Potvrdio je da u zgradi gore i kemikalije. ”Tu su se skladištili sumporna kiselina i bakreni cijanid. Postoji rizik da će se stvoriti cijanovodik i dići u zrak s dimom”, rekao je. Vatrogasci su stanovnike na opasnost upozorili putem aplikacija za upozorenje. Ljudima su savjetovali da zatvore prozore i vrata te isključe ventilaciju i klimatizacijske sustave.

Vlasti su izdale službenu obavijest o opasnosti savjetujući ljudima da izbjegavaju to područje. Učenici i profesori okolnih škola pušteni su kući, a zatvorene su trgovine u blizini tvornice.

Požar je buknuo u tvrtki Diehl Metal Applications koja pripada njemačkoj grupi Diehl. Tvrtka, među ostalim, razvija sustav protuzračne obrane IRIS-T, koji je trenutno u upotrebi u Ukrajini. Zasad nije poznato što je uzrokovalo požara, a glasnogovornik vatrogasaca potvrdio je da nema ozlijeđenih osoba.