Video. Ogroman požar izbio je u skladištu u Sankt Peterburgu, crni dim prekrio cijeli grad. Evakuirano je 1200 ljudi

U skladištu online trgovine navodno je bio isključen protupožarni alarm

FOTO: Screenshot/Twitter

Veliki požar zahvatio je u subotu skladište jednog od najvećih ruskih internetskih trgovaca u Sankt Peterburgu, javlja Ministarstvo za izvanredne situacije. Daljnje širenje požara je u međuvremenu zaustavljeno, a vlasnik skladišta, tvrtka Wildberries, priopćila je da je osoblje, njih više od 1200, evakuirano, te da nitko nije ozlijeđen. Neimenovani izvor je za TASS rekao kako je protupožarni alarm u skladištu u trenutku izbijanja požara bio isključen.

Za sada nema informacija o tome kako je izbio požar, koji je zahvatio 70.000 četvornih metara i koji je rangiran u petu, “najozbiljniju” kategoriju. Na gašenju je sudjelovalo gotovo 300 vatrogasaca s desecima vatrogasnih vozila, kao i helikopteri. Snimke koje kruže internetom pokazuju gusti crni dim koji se diže u nebo i ogromne plamenove.

Skladište nije imalo dozvolu?

Skladište tvrtke Wildberries koje se zapalilo nije dobilo dopuštenje za puštanje u rad, rekao je Vjačeslav Zaharov, vršitelj dužnosti načelnika Državne uprave za građevinski nadzor. Zaharov tvrdi da je zgradi 2022. godine izdana potvrda o sukladnosti, ali daljnje certificiranje nije provedeno, prenosi Kommersant.

Osiguravatelji procjenjuju da bi šteta od požara mogla premašiti 10 milijardi rubalja, odnosno, nešto više od 103 milijuna eura. Preliminarnu procjenu dala je Sveruska unija osiguravatelja (VSU), koja dodaje da je teško procijeniti štetu dok se požar ne ugasi, piše Kommersant. Kao mogući uzrok požara spominje se neispravna elektroinstalacija, a tvrtka svojim kupcima poručuje da će im novac za izgubljene narudžbe biti vraćen.