Video. Specijalci naoružani do zuba upali u kuću nedužnoj baki (78) dok se tuširala. Za sve je kriva greška na iPhone aplikaciji

Gospođa iz Colorada podigla je tužbe zbog policijske racije i uprihodila 3,76 milijuna dolara odštete

Foto: Law and Order/YouTube

Ruby Johnson (78) iz Colorada dobila je 3,76 milijuna dolara odštete nakon što su joj policijski specijalci nasilno upali i pretražili dom, piše The Times. Naime, policija je dobila nalog za pretres njezine kuće nakon što je iPhone aplikacija Find My pokazala pogrešnu lokaciju mobitela. Aplikacija je iPhone, koji je pratila policija, smjestila na lokaciju doma gospođe Johnson, umjesto u ukradeni kamion s oružjem.

Incident se dogodio u siječnju 2022. godine kada je Ruby Johnson, nakon što je upravo izašla ispod tuša, čula kako joj policija kroz megafon viče da napusti kuću s podignutim rukama u zraku. Odjevena u kućni ogrtač, umirovljena poštarska službenica otvorila je ulazna vrata, a na travnjaku su je dočekali naoružani specijalci u punoj vojnoj opremi s oklopnim vozilima.

Aplikacija nije precizna

Policija je tražila ukradeni kamion u kojem su se nalazila četiri poluautomatska pištolja, puška, revolver, dva drona, 4000 dolara u gotovini i iPhone. Upravo je ukradeni iPhone bio ključan za dobivanje naloga za pretres kuće gospođe Johnson. Naime, policajci su mobitel uspjeli locirati putem aplikacije Find My, no program im je pokazao pogrešnu lokaciju tj. pokazao je da se ukradeni uređaj nalazi u domu, ni krive ni dužne, 78-godišnje Ruby Johnson.

Kako je izvijestila Američka unija za civilne slobode (ACLU) iz Colorada, koja je pomogla Johnsonu da tuži dvojicu policajaca, njezin je dom pretražen, ali nisu pronađeni nikakvi dokazi kriminalne aktivnosti. Johnson je zbog racije pretrpjela “fizičke ozljede i emocionalnu bol”, priopćio je ACLU.

Tužba je podignuta protiv detektiva Garyja Staaba jer je navodno pogrešno dobio nalog za pretres i njegovog nadređenog, narednika Gregoryja Buschija, koji je odobrio nalog. Staab je navodno propustio istaknuti da aplikacija Find My nije precizna i daje samo opću lokaciju gdje bi uređaj mogao biti.

Odšteta od 3,76 milijuna dolara

Porota je utvrdila da su optuženici prekršili ustav Colorada dobivanjem naloga bez vjerojatnog razloga ili odgovarajuće istrage. Oštećena žena je dobila 1,26 milijuna dolara odštete i 2,5 milijuna dolara kaznene odštete. Policija u Denveru nije tužena i odbila je komentirati presudu.

Tužba je pokrenuta u skladu s odredbom zakona o reformi policije koja je usvojena 2020. godine nakon smrti Georgea Floyda, kojom je stvoreno pravo tužiti pojedine policajce zbog kršenja državnog ustava. Prethodno su osobe koje su tvrdile da je policija loše postupila mogle podnijeti tužbe samo na saveznom sudu, gdje policajci imaju veću zaštitu.

ACLU je rekao da je odluka porote stvorila presedan. “Ovo je mali korak prema pravdi za gospođu Johnson, ali je kritičan slučaj kojim je po prvi put potvrđeno da se policija može smatrati odgovornom za pretres nečije kuće bez opravdanog razloga”, rekao je pravni direktor ACLU-a Tim Macdonald.