Video. U Beogradu podignut spomenik notornom Draži Mihajloviću: s razglasa treštale četničke pjesme, blokirana ulica

Okupio se velik broj ljudi

Danas je u Beogradu otvorena spomen soba u kojoj je postavljen spomenik vođi četničkog pokreta Dragoljubu “Draži” Mihailoviću. Bregalničkom ulicom, u kojoj se spomen soba nalazi, s razglasa su treštale četničke pjesme te se okupio velik broj ljudi.

Igor Braunović, zastupnik u Parlamentu Srbije, rekao je da mu je otvaranjem spomen sobe ostvaren dječački san. “Draža Mihailović se vratio kući. Mi smo se vratili vjeri i naciji kao što se Draža vratio kući”, rekao je Braunović, a prenosi N1.

Osim pobornika od kojih su neki nosili majice Ravnogorskog pokreta, okupili su se i protivnici. Ulica je bila blokirana, a aktivistkinja Aida Ćorović i predstavnici Žena u crnom bili su u obližnjoj ulici – policija im je branila da priđu.

Normalizacija četništva

Otvaranje spomen sobe četničkom vođi kritizirala je srpska Inicijativa mladih za ljudska prava. Navode kako je cijela situacija samo posljednja faza normalizacije četništva kao junaka i domoljuba.

“To nije u skladu s povijesnim činjenicama. Ono što znamo za Mihailovića je da je on ne samo ratni zločinac, već je i dugo godina vršio kolaboraciju, odnosno, surađivao s okupatorima”, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative za N1.