Vlada objavila u kojoj fazi su Rimčevi robotaksiji. Tvrde da bi ih 60 trebalo biti gotovo u 2025.

Rok za dovršetak prototipa pomaknut je za godinu dana

TO GO WITH AFP STORY BY LAJLA VESELICA 
Croatian inventor Mate Rimac, 28, speaks during an interview at his factory and showroom where his "Concept One" car is displayed in Sveta Nedelja, on the outskirts of Zagreb on February 17, 2016.. He's the name behind the world's first electric supercar, winning international plaudits for his ingenuity. But for Croatia's 28-year-old Mate Rimac, it all started as a hobby in his garage. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
FOTO: AFP

Prvi prototipovi Rimčeva električnog robotaksija počet će se slagati u prvom kvartalu iduće godine, javlja Jutarnji list, pozivajući se na izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje od svibnja do listopada ove godine koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Tvrde da će 60 takvih vozila bit će dovršeno u prvom kvartalu 2025. godine, a cijeli komercijalni projekt sa stotinama robotaksija na zagrebačkim ulicama navodno će biti završen u prvom kvartalu 2026., dodaju. S druge strane, portal Index objavio je sinoć da ovaj Rimčev projekt zapinje te kako se na robotaksijima dvije godine nije radilo gotovo ništa. Svi dosadašnji rokovi debelo su probijeni, a još uvijek nema ni prototipa.

Vlada usvojila izvješće

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi za razdoblje od svibnja do listopada ove godine, a u njemu se, tvrdi Jutarnji, pojašnjava u kojoj je fazi projekt. Podsjetimo, Rimčev projekt s robotaksijima je iz fonda EU u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) dobio gotovo 180 milijuna eura.

U javnosti izazvao kontroverze zbog pomicanja rokova. Naime, rok za dovršetak prototipa pomaknut je za godinu dana. U samoj tvrtki po tom su pitanju bili dosta zatvoreni, ali ovo je prvi put da se doznaje u kojem se smjeru navodno kreće taj projekt koji obilato sufinancira EU.

S razvojem se kreće 2024.?

Prema svim dostupnim informacijama, čini se da se u 2024. doista kreće s ozbiljnijim razvojem prvih autonomnih vozila. Tako se u Vladinu izvješću navodi da je tim tvrtke P3M, startupa za razvoj robotaksija osnivača Mate Rimca, Adriana Mudrija i Marka Pejkovića, dovršio specifikaciju i plan za isporuku prvog cijelog prototipa vozila.

To uključuje definiranje onoga što će vozila postići na putu do izgradnje verifikacijskih prototipa, početak suradnje s partnerima inženjerima za detaljan dizajn šasije, odabir 70 posto dobavljača za hardver i softver i odabir partnera za konstrukcijsku analizu dizajna proizvodnih namjera.