Vlada upravo odlučila HEP-u uplatiti 286,3 milijuna eura da može vratiti enorman kredit za plin

Financijska sredstva za isplatu navedenog iznosa su osigurana u državnom proračunu, kazao je ministar

11.07.2023. Zagreb - Ilustracija zgrada HEP-a u aferi curenje plina. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je na sjednici u četvrtak izmijenila odluku o osiguranju zaliha plina na teritoriju RH na način da će Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) biti uplaćena sredstva kako bi “zatvorila” kredit od 294 milijuna eura, podignut s ciljem nabavke plina za domaće potrošače.

Kako je naveo ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, HEP je osigurao zalihe plina u količini od 270,83 milijuna kubičnih metara koje su pohranjene u podzemnom skladištu plina Okoli, te se od 1. studenog prošle godine te količine plina troše za zaštićene potrošače plina te toplinske i električne energije.

Novac utrošen i za transport

Za nabavu zaliha plina u 2022. godini HEP je podigao klupski kredit u iznosu od 294 milijuna eura, čije dospijeće je 25. siječnja ove godine, a za koji je država dala stopostotno jamstvo.

Osim za nabavku plina, dio sredstava iz kredita je utrošen i za plaćanje troškova transporta i skladištenja, pri čemu su HEP-u ti troškovi podmireni, dok će mu se isplatiti ostatak iznosa od 286,3 milijuna eura, a kako bi se kredit vratio u cijelosti.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će isplatiti HEP-u iznos iskorištenog dijela kredita koji je ugovoren kod komercijalnih banaka, umanjen za ovaj iznos koji sam spomenuo. Dakle, ukupno 286,3 milijuna eura, najkasnije do 19. siječnja 2024. godine”, istaknuo je Habijan.

Sredstva iz državnog proračuna

Financijska sredstva za isplatu navedenog iznosa su osigurana u državnom proračunu, a po uplati navedenih sredstava HEP će izvršiti povrat cjelokupnog iznosa od 294 milijuna eura, izvijestio je ministar.

Također, sukladno mjesečnoj dinamici isporuke plina iz zaliha, HEP će uplatiti u korist državnog proračuna iznos koji odgovara isporučenoj količini plina, koji je pomnožen s važećom cijenom opskrbe plinom, utvrđene sukladno metodologiji određivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

Vezano za ovu točku, s obzirom da će kredit biti vraćen u cijelosti, Vlada je stavila izvan snage odluku o davanju prethodne suglasnosti za izmjenu državnog jamstva u korist komercijalnih banaka za kreditno zaduženje HEP-a radi financiranja osiguranja zaliha plina na teritoriju RH.

HEP-u odobreno milijunsko zaduženje

Također, naveo je Habijan, Vlada je na sjednici 3. lipnja 2022. godine donijela odluku o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energije, kojom se HEP-u odobrilo kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka do iznosa od 600 milijuna eura, pri čemu je revolving kredit konzumiran u cijelosti.

Vlada je danas tako dala suglasnost HEP-u za prolongaciju kreditnog zaduženja kod kluba banaka u iznosu od 600 milijuna eura na dodatne dvije godine, do zaključno 25. siječnja 2026. godine.

Revitalizacija željezničkog sustava

Predstavnici Vlade i Europske investicijske banke (EIB) su 22. prosinca 2023. godine putem videokonferencije održali pregovore o sklapanju ugovora o financiranju za projekt revitalizacije željezničkog sustava RH iz okvirnog zajma, a Vlada je današnjim zaključkom prihvatila izvješće o vođenim pregovorima.

Kako je podsjetio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, na sjednici Vlade istog dana je donesena odluka o pokretanju postupka za sklapanje tog ugovora, a kojim će se realizirati zajam u iznosu od 400 milijuna eura, s rokom povlačenja od 60 mjeseci, od ukupno planiranih 900 milijuna eura okvirnog zajma namijenjenog za financiranje spomenutog projekta, čija se realizacija očekuje u idućem desetogodišnjem razdoblju.

Zaključkom se zadužuje Ministarstvo financija da obavijesti EIB o suglasnosti Vlade i odobrenju pravnog dokumenta koji je bio predmetom pregovora.