Vojni avioni i dronovi na Baltiku: NATO pojačava patrole nakon oštećenja podvodnih komunikacija i plinovoda

'Pojačane mjere uključuju dodatne nadzorne i izviđačke letove'

German Chancellor Olaf Scholz (L) speaks with a serviceman as he stands aboard the frigate 'Mecklenburg-Vorpommern' during his visit of the German Navy to watch as a helicopter lands aboard German corvette Oldenburg (F263) during a military maneuver in the Baltic Sea at sea off Rostock-Warnemünde, northeastern Germany on June 5, 2023. Scholz visits the German Navy to get a picture of its capabilities. A submarine, a corvette and a Bundeswehr minehunter as well as the French fleet tanker 'Somme' and the Spanish frigate 'Alvaro de Bazan' are said to be involved in the maneuver. Eurofighters and Tornados of the German Air Force Luftwaffe will also participate. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP)
FOTO: AFP

NATO jača ophodnje na Baltičkom moru nakon nedavnog oštećenja podvodne infrastrukture u toj regiji, objavio je Savez u četvrtak.

“Pojačane mjere uključuju dodatne nadzorne i izviđačke letove, uključujući pomorskim patrolnim zrakoplovima, NATO-ovim zrakoplovima AWACS i bespilotnim letjelicama. Flota od četiri NATO-ova lovca na mine također se šalje u to područje”, rekao je NATO u priopćenju.

Ta je odluka objavljena nakon što su vlasti rekle da je ranije ovog mjeseca pod Baltičkim morem oštećen telekomunikacijski kabel koji povezuje Švedsku i Estoniju te finsko-estonski plinovod i kabel otprilike u isto vrijeme.

Čeka se odluka o tome tko je kriv

Dužnosnici uključenih zemalja kazali su da tek trebaju donijeti čvrste zaključke o tome tko je uzrokovao štetu i je li bila slučajna ili namjerna.

“Nastavljamo pomno pratiti situaciju i ostajemo u bliskom kontaktu s našim saveznicima Estonijom i Finskom, te našim partnerom Švedskom”, rekao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

“NATO će nastaviti prilagođavati svoj pomorski položaj u Baltičkom moru i poduzet će sve potrebne korake kako bi saveznici bili sigurni”, dodao je.

Prioritet zaštita podmorskih cjevovoda

NATO, Europska unija i nacionalne vlade odlučile su kao jedan od prioriteta istaknuti zaštitu podmorskih cjevovoda i kablova nakon eksplozija u rujnu 2022. kojima je oštećen Sjeverni tok.

Stručnjaci koji su sudjelovali u istrazi rekli su da su oštećenja posljedica sabotaže, ali nisu još zaključili tko je odgovoran.