Vrhovni ukrajinski zapovjednik, suočen s neuspjesima: 'U slijepoj smo ulici, podcijenili smo Putinovu spremnost da žrtvuje toliko ljudi'

'Činjenica je da mi vidimo sve što neprijatelj radi i oni vide sve što mi radimo. U pat poziciji smo'

FOTO: AFP

Rusija je izvela svoj najveći topnički napad dosad ove godine, priopćeno je iz Ukrajine. Ukrajinski vrhovni zapovjednik general Valerij Zalužni, navodi u članku za The Economist da je rat zašao u slijepu ulicu u kojoj su male šanse za napredak bilo koje strane.

Dvadeset mjeseci nakon invazije snaga Vladimira Putina, Zalužni je kazao da njegova vojska nije uspjela probiti i vratiti ukorijenjene ruske obrambene položaje i minska polja. “Baš kao u Prvom svjetskom ratu, dosegli smo razinu tehnologije koja nas stavlja u pat poziciju. Vjerojatno neće biti dubokog proboja u neprijateljske snage”, istaknuo je.

Rusija preuzela milijune granata

Rusija je očito preuzela milijune dodatnih granata od Sjeverne Koreje. To je dovoljno oružja za još najmanje dva mjeseca rata, piše The Guardian. Ruska vojska bombardirala je ukrajinske gradove i sela na bojišnici dugoj gotovo 1000 kilometara.

U posljednjih tjedan dana gađan je Herson, a meta napada bila su i brojna naselja u istočnom Donbasu. “Tijekom posljednja 24 sata neprijatelj je granatirao 118 naselja u 10 regija”, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko i dodao: “Ovo je najveći broj gradova i sela koji su napadnuti od početka godine”.

Napadnute rafinerije u Kremenčuku

Ukrajina je izvijestila o ruskom napadu na rafineriju nafte u industrijskom gradu Kremenčuku. Žrtava nije bilo. “Gotovo stotinu vatrogasaca nekoliko sati je gasilo požar”, rekao je Klimenko.

Tijekom noći u granatiranju ubijena je jedna osoba u Harkovskoj oblasti na sjeveroistoku, a jedna je poginula u regiji Herson. Iscrpljujuće borbe došle su do točke u kojoj niti jedna strana ne može puno napredovati, no do sada je brojčano nadmoćna Rusija polako preuzimala prevagu.

Analizirao bitke iz Prvog svjetskog rata

Iako je u mjesecima najavljivanoj protuofenzivi bilo očekivano da ukrajinska vojska napreduje i do četrdesetak kilometara dnevno, to se nije dogodilo. Zalužni navodi da je smijenio zapovjednike koji su vodili ofenzivu, no rezultati se nakon smjene nisu popravili. Navodi kako se okrenuo knjizi iz 1941. godine u kojoj su analizirane bitke u Prvom svjetskom ratu.

Napisao ju je sovjetski general-bojnik Smirnov pod naslovom Probijanje utvrđenih obrambenih linija. “Prije nego što sam stigao do polovice, shvatio sam da se upravo tu nalazimo, jer je, kao i tada, razina našeg tehnološkog razvoja dovela na mrtvu točku i nas i naše neprijatelje”, rekao je Zalužni.

Rusija krenula u veliki napad

On navodi pokušaj Rusije da opkoli grad Avdiivku koji je pod kontrolom Ukrajinaca. Tenkovi i brojno pješaštvo napredovalo je samo nekoliko stotina metara, što potvrđuje njegovu tezu.

“Na našim monitorima onog dana kada sam bio tamo vidjeli smo 140 ruskih tenkova i oklopnih vozila u plamenu. Uništeni su u samo četiri sata nakon što su došli u domet našeg topništva”, rekao je Zalužni i dodao da su dronovi pogodili ruske vojnike dok su pokušavali pobjeći.

“Činjenica je da mi vidimo sve što neprijatelj radi i oni vide sve što mi radimo. Da bismo izašli iz ove mrtve točke, potrebno nam je nešto novo, poput baruta koji su Kinezi izmislili i kojim se još uvijek međusobno ubijamo”, naveo je.

Podcijenio spremnost Putina na žrtvu

Kaže kako je podcijenio Putinovu spremnost da žrtvuje vlastite vojnike. “Najmanje je 150.000 ubijenih do sada. Budimo iskreni, Rusija je feudalna država u kojoj je najjeftiniji resurs ljudski život. A za nas – najskuplja stvar koju imamo su naši ljudi”, rekao je Zalužni.

Dugotrajne borbe dovele su Ukrajinu u nepovoljan položaj, priznao je. “To će koristiti Rusiji, dopuštajući joj da obnovi svoju vojnu moć i na kraju ozbiljno zaprijeti Ukrajini”, dodao je.

Pred Zelenskim brojni izazovi

U nadolazećim mjesecima vlast Volodimira Zelenskog suočit će se s nizom domaćih i diplomatskih izazova. U Ukrajini je potrebno održati moral na visokom nivou među iscrpljenim stanovništvom u vrijeme dok rat i dalje traje i ne nazire mu se kraj.

Rusija će vjerojatno pokušati uništiti energetsku infrastrukturu Ukrajine kao što je učinila prošle zime. Na međunarodnoj razini, Zelenski mora osigurati nastavak dotoka oružja od Zapada. U Washingtonu je dio republikanaca sve glasniji u protivljenju vojne potpore Kijevu. Nizozemska, Danska i Belgija obećale su Ukrajini isporučiti avione F-16. Oni bi na bojno polje trebali stići sljedeće godine.

Ključno osnovno oružje za borbu

“Osnovno oružje poput projektila i granata ostaje i dalje ključno. Ali ukrajinske oružane snage trebaju i vojnu tehnologiju kako bi izašle iz rata. Najvažnija je zračna snaga”, naveo je Zalužni. Jedan od prioriteta bio je izgraditi djelatne i pričuvne sastave i smanjiti broj ljudi koji pokušava izbjeći vojnu službu.

“Pokušavamo riješiti te probleme. Uvodimo jedinstveni registar vojnih obveznika i moramo proširiti kategoriju građana koji mogu biti pozvani na obuku ili mobilizaciju”, objasnio je.