Vrsnu matematičarku ubio morski pas na medenom mjesecu. S mužem uživala na rajskom otoku kad ju je zgrabio predator

Lauren Erickson Van Wart preminula je zbog teških ozljeda na desnoj strani tijela

Laurenu Erickson Van Wart napao je morski pas dok je veslala na dasci na Bahamima. Inače cijenjena stručnjakinja za matematiku iz Massachusettsa, 44-godišnja Lauren je bila na medenom mjesecu sa suprugom u Sandals Royal Bahamian Resortu. Vjenčali su se dan ranije.

Vozač jet-skija koji je u to vrijeme bio na plaži rekao je da je vidio morskog psa dugog oko 4,5 metra kako vuče dasku za veslanje ispod vode. “Kad sam vidio da samo muškarac stoji na dasci, pomislio sam da je pala. Tada su se mogli čuti njegovi povici, vrištao je i tražio pomoć”, rekao je. “Bilo je to ludo jer sam ih ranije gledao kako se zabavljaju. Bili su jedno uz drugo, smijali se i razgovarali. Upravo su se vjenčali”, dodao je.

Preminula zbog katastrofalnih ozljeda

Do napada je došlo u ponedjeljak, a preminula je od smrtonosnih ozljeda u napadu morskog psa, objavile su Kraljevske policijske snage Bahama. Van Wart veslala je na dasci sa svojim suprugom na kilometar udaljenosti od obale odmarališta s pet zvjezdica na otoku New Providence kada ju je predator povukao ispod površine mora.

Spasilac koji je svjedočio strašnim prizorima izvukao je par u čamac i vratio ih na obalu. Ženu je pokušao reanimirati, no nije joj bilo spasa. Zadobila je teške ozljede na desnoj strani tijela, području kuka i gornjih udova i ubrzo je proglašena mrtvom na mjestu događaja. Njezin suprug nije ozlijeđen u napadu.

Shrvani viješću o njezinoj smrti

Susjedi bračnog para shrvani su viješću o njezinoj smrti. “Bilo je to njihovo putovanje života. Teško je i šokantno. Jadni ljudi, vjerojatno su se veselili ovom odmoru mjesecima”, rekao je Stack Emerson.

Van Wart je radila kao stručnjak za matematiku za Curriculum Associates, tvrtku koja pruža resurse za nastavnike sa sjedištem u Billerici. “U velikoj smo tuzi zbog gubitka drage i pouzdane kolegice i prijatelja. Lauren je bila voljeni član našeg matematičkog uredničkog tima i u svaki je materijal kojeg je dotaknula unijela je predanost kako studentima tako i nastavnicima”, rekao je izvršni direktor Rob Waldron.

Sandals Royal Bahamian Resort potvrdio je da je Van Wart bila gošća. Cijena njihove standardne sobe iznosi oko 600 dolara za noć. Trenutno nema podataka o tome koja vrsta morskog psa je napala Van Wart.

Kako se obraniti od napada?

Direktor programa International Shark Attack File (ISAF) Gavin Naylor navodi kako napadima pridonose i organizatori putovanja koji u vodu bacaju ostatke riba kako bi privukli morske pse da ih posjetitelji mogu promatrati, piše The Telegraph.

“Ako stavite hranu u vodu, to je kao da im zvonite za večeru. To ih čini agresivnijima”, kaže Naylor. Klimatske promjene također mogu imati utjecaja, navodi. “Klimatske promjene prouzročit će pomicanje izvora hrane za morske pse, a ako se hrana približi obali, onda će je morski psi slijediti”, objašnjava.

Stručnjaci savjetuju da, ako se morski pas sprema napasti, najbolja strategija je udariti ga po nosu, po mogućnosti motkom ili kopljem. Ako nemate čime udarati – upotrijebite ruku, ali imajte na umu da su usta blizu nosa, stoga budite točni pri udaranju”, piše ISAF na svojoj web stranici.

Ako se dogodi ono najgore i morski pas napadne, agresija je jedina opcija. “Ako vas morski pas uhvati, savjetujemo vam da budete što agresivniji u obrani. Udarite morskog psa na bilo koji mogući način. Pokušajte noktima uhvatiti oči i otvore za škrge, to su dva vrlo osjetljiva područja”, zaključio je Naylor.

Na Bahamima 40 različitih vrsta

Više od osam milijuna turista posjetilo je Bahame ove godine, oborivši prethodni rekord od 7,2 milijuna posjetitelja iz 2019. Na Bahamima je do sada identificirano do 40 različitih vrsta, a mnoge od njih su agresivne, piše New York Post.

Smrt Van Mart je druga takva tragedija na Bahamima u nešto manje od dva tjedna. Vlasti još uvijek tragaju za 47-godišnjom Njemicom koja je nestala krajem prošlog mjeseca nakon što je navodno napadnuta dok je ronila u vodama West Enda. U rujnu prošle godine, 58-godišnja Amerikanka stradala je u napadu morskog psa dok je ronila s obitelji u vodama New Providencea.